Atskleidė, ko dedama į prekybos centrų konditerijos gaminius

Desertus mėgsta ir maži ir dideli, tačiau retas kuris žino, kad jiems paskaninti yra naudojamos įvairios vaisių tyrės. 

 Desertus mėgsta ir maži ir dideli, tačiau retas kuris žino, kad jiems paskaninti yra naudojamos įvairios vaisių tyrės. <br> 123rf
 Desertus mėgsta ir maži ir dideli, tačiau retas kuris žino, kad jiems paskaninti yra naudojamos įvairios vaisių tyrės. <br> 123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2017, 9:58 AM

Jos dažniausiai būna maišomos su šviežiais saldžiais arba saldžiarūgščiais vaisiais, tačiau konditeriniam išradingumui ribų nėra. 

IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad itin plačiai vaisių tyrės yra naudojamos konditerijoje – tortų, pyragų ir kitų saldumynų gamybai.

Spalvoti pasirinkimai

Pasaulyje tyrės gaminamos iš įvairiausių uogų, vaisių ir daržovių. Dažniausiai kiekviena šalis ar konkretus regionas gamina iš tam klimatui būdingų ar auginamų vaisių ir uogų. 

N.Juchnevič teigimu, tyrę pagaminti galima praktiškai iš visų vaisių, kurie turi pakankamai minkštimo.

Konditerijoje tyrės yra naudojamos įvairių kremų, užpilų ar įdarų gamyboje, taip pat – patiekalų puošybai. 

Jeigu kyla nenumaldomas noras virtuvėje pagaminti ką nors neįprasto ar spalvoto, konditerė pataria išmėginti ryškiai raudoną tyrę, kurią galėsite panaudoti gamindami pieniškus kokteilius, pudingus ar tortus. 

„Raudonos spalvos konditeriniams patiekalams suteiks šios uogos: vyšnios, žemuogės, raudonieji serbentai, avietės, spanguolės. Šaldytas arba šviežias uogas sudėkite į puodą ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Kai jos pavirs tiršta mase, perkoškite, kad liktų tik skystis ir atvėsinkite. Gautą tyrę galite pilti į jau pagamintą pudingą, pienišką kokteilį ar pagardinti iškeptus sausainius“, – sako N.Juchnevič.

Svarbiausia – šviežumas

Kepyklų vadovė pastebi, kad lietuviai mėgsta konditerinius gaminius gardinti aviečių, mango ir pasiflorų tyrėmis. 

Norintiems šių ir kitų tyrių įsigyti parduotuvėje N.Juchnevič pataria atidžiai išnagrinėti jų sudėtį, nes ne visur įmanoma nusipirkti natūraliai pagamintų produktų.

„Mes savo kepyklose naudojame tik natūralias vaisių tyres, kuriose vaisių kiekis yra ne mažesnis kaip 90%. Didmeninėje gamyboje tai gana retas atvejis, nes vietoje natūralių tyrių dažnai būna naudojami įvairūs standikliai, tačiau mes pirkėjams norime pasiūlyti ne tik gardžius, bet iš kuo natūralesnių maisto produktų pagamintus pyragus ir tortus. Todėl atidžiai vertiname ingredientų šviežumą ir natūralumą”, – sako N.Juchnevič.

Ieškantiems egzotikos – kaktusų tyrė

Vaisių tyrę įprasta gaminti iš pažįstamų ir kasdienių vaisių ir daržovių, tačiau retas kuris žino, kad egzistuoja daugybė vaisių tyrių rūšių, pagamintų iš egzotiškiausių uogų, vaisių ar daržovių: vyšnių, mango, rausvųjų apelsinų, citrinų, aviečių, juodųjų serbentų, šaltalankių, kaktusų, pastarnokų, mandarinų, kriaušių. 

N.Juchnevič teigia, kad natūralias tyres gaminti yra daug sudėtingiau negu gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Norint pagaminti kuo natūralesniu, bet išskirtiniu skoniu pasižyminčias vaisių tyres būtina kruopščiai pasirinkti vaisius, uogas ar daržoves. 

Kaip vieną didžiausių problemų kepyklų vadovė įvardija maisto pramonės technologijas, taikančias įvairias medžiagas, greitinančias gamybos procesus, tačiau iškreipiančias gaminių skonį. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.