11 netikėtų patarimų, kur dar pravers kava

Kava – neatsiejamas kiekvieno ryto palydovas, tačiau ne tik. Sumaltas kavos pupeles galima naudoti daugybėje kasdienių situacijų. Kartais tam tinka net kavos tirščiai, kurie liks po to, kai išgersite savo kavą. 

Sumaltas kavos pupeles galima naudoti daugybėje kasdienių situacijų. Kartais tam tinka net kavos tirščiai, kurie liks po to, kai išgersite savo kavą. <br> 123rf
Sumaltas kavos pupeles galima naudoti daugybėje kasdienių situacijų. Kartais tam tinka net kavos tirščiai, kurie liks po to, kai išgersite savo kavą. <br> 123rf
Kava naudinga ir kovojant su celiulitu. Kavos tirščius sumaišę su kokosų aliejumi mišinį įtrinkite į odą. <br> 123rf
Kava naudinga ir kovojant su celiulitu. Kavos tirščius sumaišę su kokosų aliejumi mišinį įtrinkite į odą. <br> 123rf
Panaudotais kavos tirščiais patrinkite veido odą ir ji atsinaujins.<br> 123rf
Panaudotais kavos tirščiais patrinkite veido odą ir ji atsinaujins.<br> 123rf
Nedidelis kavos tirščių kiekis yra naudingas tręšiant augalus, kurie reikalauja didesnės koncentracijos rūgštingumo.<br> 123rf
Nedidelis kavos tirščių kiekis yra naudingas tręšiant augalus, kurie reikalauja didesnės koncentracijos rūgštingumo.<br> 123rf
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 4, 2017, 9:17 AM, atnaujinta Jun 4, 2017, 9:35 AM

Nuo visiems jau gerai pažįstamos savybės - atnaujinti uoslės receptorius iki netikėčiausio būdo - panaudojimo vietoje įprasto burnos gaiviklio.

Daugiau apie netikėčiausias kavos savybes bei panaudojimo būdus pasakoja „Kavos draugas“ atstovas Ignas Dombrauskis.

Sodo žemei tręšti

Panaudotus kavos tirščius nebūtina iš karto mesti į šiukšliadėžę. Juos galima panaudoti sode. 

Tiesiog sumaišykite su šarmo turinčiomis medžiagomis bei patręškite dirvą. Sodo augalams toks mišinys yra vertinga trąša. Kirminai gyvenantys komposte minta bakterijomis, kurios dauginasi kavos tirščiuose. Šios bakterijos yra naudingos kirminų virškinimo sistemai bei padeda jai efektyviau funkcionuoti. 

Nedidelis kavos tirščių kiekis yra naudingas tręšiant augalus, kurie reikalauja didesnės koncentracijos rūgštingumo, pvz. rožės. 

Kavoje yra gausybė azoto, kalcio, magnio, kalio bei kitų mineralų. 

Tirščius paprasčiausiai reikia užpilti ant dirvos paviršiaus. Bent plonu sluoksniu padengus dirvą, augalai įsisavins šias medžiagas ir ims greičiau augti. 

Prieš taikant šį metodą, būtina atkreipti dėmesį į individualių augalų toleranciją rūgštingai dirvai. Pavyzdžiui, pomidorams ši trąša visiškai netinka. 

Vabzdžiams atbaidyti

Kava skleidžia stiprų kvapą, kuris atbaido daugybę vabzdžių ar net gyvūnus. Šį reiškinį pagrindžianti teorija teigia, kad uodai, skruzdėlės, lervos netoleruoja kavos rūgštingumo dirvoje ir šalinasi  vietų, kuriose dirva pasižymi šiomis savybėmis.

Gyvūnams atbaidyti

Jei savo kieme nepageidaujate nekviestų svečių – gyvūnų, tam galima panaudoti kavą. Sumaišius kavos tirščius su kitomis aitrų kvapą skleidžiančiomis medžiagomis, savo teritoriją apsaugosite nuo šių įsibrovėlių. 

Taip yra todėl, kad daugelio gyvūnų uoslė yra nepalyginamai jautresnė nei žmonių, taigi nors mums kvapas ir yra nejaučiamas arba net kvepia skaniai, gyvūnams jis gali būti nepakeliamas. 

Tad jeigu norite atbaidyti gyvūnus, kavos tirščius galima sumaišyti su apelsinų ar kitų citrusinių vaisių žievėmis.  

Jei norite apsaugoti savo gyvūną nuo blusų, kava taip pat gali būti naudinga. Tiesiog reikia maudant gyvūną į vandenį įpilti kavos.

Geram kvapui namuose

„Rytais labiausiai pradžiugina šviežiai maltos kavos aromatas? Tuomet iš kavos pasigaminkite natūralų namų gaiviklį. Tiesiog sumalkite kavą ir suberkite ją į laidžią medžiagą (pvz. medžiaginį maišelį, pėdkelnes).  

Šį gaminį saugiai suriškite ir pasidėkite namuose. Kiekvieną dieną pasitiksite malonaus aromato apsuptyje“, - pasakojo „Kavos draugas“ atstovas Ignas Dombrauskis.

Uoslei atgaivinti

Turbūt jau pastebėjote, kad beveik visose kvepalų parduotuvėse galima rasti nedidelį indelį kavos pupelių. Šis sprendimas turi savo paskirtį. Kavos skleidžiamas aromatas išvalo ir atgaivina uoslės receptorius, kurie po ilgalaikio kvapų uostymo tampa nebe tokie jautrūs ir negali identifikuoti kvapų.

Pauosčius kavos ir atgaivinus receptorius vėl galima užuosti net subtiliausius kvepalų aromatus.

Kvapams panaikinti

Kava turi savybę sugerti kvapus, todėl puikiai tinka šaldytuvo kvapams panaikinti. Dėl tos pačios priežasties, jeigu norite, kad kava išlaikytų savo aromatą – nedėkite jos į šaldytuvą, kitaip ji įsisavins visus įmanomus šaldytuvo kvapus ir praras  aromatą.

„Kaip jau minėjome, kava panaikina įvairius kvapus, todėl po aitrių produktų apdorojimo, pvz. svogūno, galite panaikinti nemalonų rankų kvapą. Tereikia jas ištrinti kava. 

Tinka ir kriauklei valyti, jei ji skleidžia nemalonų kvapą - tereikia į sistemą supilti kavos tirščius. Tik nepadauginkite, kad neužsikimštų sistema“, - pasakojo Kavos draugas atstovas Ignas Dombrauskis.

Odai valyti

Kavos tirščiai yra pakankamai šiurkščios konsistencijos, kad jais būtų galima valyti, tačiau kartu ir pakankamai švelnūs, kad būtų galima šveisti net veido odą. 

Panaudotais kavos tirščiais patrinkite veido odą ir ji atsinaujins. Ši procedūra naudinga veido odos šveitimui. Po procedūros oda patampa švelni, o vyrams suteikia losjono po skutimosi su kavos aromatu kvapą. 

Kava naudinga ir kovojant su celiulitu. Kavos tirščius sumaišę su kokosų aliejumi mišinį įtrinkite į odą. 

Dažyti

Tapytojai jau seniai atrado ypatingą kavos savybę, leidžiančią išgauti šilčiausius atspalvius  kūriniuose. Įprastai pagaminama kava gali būti panaudojama įvairioms medžiagoms dažyti. Dažant šiuo būdu kava medžiagoms perduoda blankiai rusvą atspalvį. 

Indams iššveisti

Kavos tirščius drąsiai galima naudoti kaip indų šveitiklį. Grubus paviršius palengvina net labiausiai įsisenėjusių paviršių nuvalymą. Iššveitus indą su kavos tirščiais paskui tiesiog nuplaukite viską po vandeniu. Tinka ir riebaluotiems paviršiams.

Burnos kvapui atgaivinti

Neįtikėtina, tačiau lygiai taip, kaip sugeria blogus kvapus iš šaldytuvo, kava padės panaikinti ir nemalonų burnos kvapą. Tiesiog įsidėkite keletą kavos pupelių į burną ir netrukus burnos kvapas bus neutralus. 

Plaukams

Pasirodo, jog kava gali praversti ir plaukų procedūroms. Pasidarius stiprios kavos puodelį bei jam ataušus įtrinkite kavą į sausus išplautus plaukus. Šį koncentratą palikite apytiksliai 20 min, o tada praplaukite vandeniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.