Paaiškino, kada tefloniniai indai tampa pavojingi sveikatai

Mokslinių duomenų, kad nepažeisti tefloniniai indai kenkia sveikatai, nėra, tačiau, įsigijus tokį gaminį, jo naudojimo instrukcijas reikėtų perskaityti itin atidžiai. 

 Ypač atkreipti dėmesį rekomenduočiau į leistiną keptuvės arba kitokio tefloninio indo naudojimo temperatūrą, jo plovimo sąlygas, tinkamus naudoti įrankius.<br> 123rf nuotr.
 Ypač atkreipti dėmesį rekomenduočiau į leistiną keptuvės arba kitokio tefloninio indo naudojimo temperatūrą, jo plovimo sąlygas, tinkamus naudoti įrankius.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT radijo laida „Ryto garsai“, lrt.lt

Jun 11, 2017, 2:39 PM

Taip sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė, valstybinė maisto produktų inspektorė Skirmantė Ambrazienė.

LRT radijo klausytoja Onutė iš Vilniaus domisi, kokį poveikį sveikatai turi indai, kuriuose gaminame maistą. 

„Turiu įsigijusi tefloninę keptuvę, bet nežinau, ar galiu ramiai ja naudotis, nes girdėjau, kad tefloninės keptuvės gali sukelti vėžį. Ar tai tiesa?“ – klausia moteris.

„Mokslinių duomenų, kad naudojami nepažeisti tefloniniai indai, taip pat ir keptuvės, kenkia sveikatai, ar, kaip vartotoja baiminasi, gali sukelti vėžį, nėra. 

Todėl teigiama, kad tefloniniai indai yra saugūs, o draudimo jais prekiauti Europos Sąjungoje nėra. 

Vis dėlto, įsigijus tokį indą, patarčiau labai atidžiai perskaityti naudojimo instrukciją ir jos laikytis. Ypač atkreipti dėmesį rekomenduočiau į leistiną keptuvės arba kitokio tefloninio indo naudojimo temperatūrą, jo plovimo sąlygas, tinkamus naudoti įrankius“, – pataria S.Ambrazienė.

Specialistės teigimu, kad ir kaip būtų gaila, subraižytas teflonines keptuves reikėtų išmesti, nes būtent iš pažeisto teflono sluoksnio skiriasi pavojingos cheminės medžiagos.

„O prekyboje esančias keptuves tikriname reguliariai, nes mūsų tarnyba vykdo būtent valstybinę su maistu besiliečiančių gaminių kontrolę ir rinkoje tikrina ne tik ženklinimą, dokumentus, bet ir renka mėginius bandymams, tyrimams, o laboratorija tikrina, ar tie gaminiai atitinka deklaruojamus ir leistinus rodiklius. 

Atsitiktinės atrankos būdu patikrinti Lietuvoje parduodami gaminiai yra saugūs“, – tikina specialistė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?