Eksperimentas atskleidė, kaip geriausiai laikyti braškes

Vasara – šviežių braškių metas, kai norisi jų valgyti tiek, kiek telpa.

 Kiekviena šeimininkė turi savų būdų, kaip išsaugoti braškes nesugedusias. <br> 123rf.com nuotr.
 Kiekviena šeimininkė turi savų būdų, kaip išsaugoti braškes nesugedusias. <br> 123rf.com nuotr.
Braškių plovimas šiltu vandeniu.<br> 123rf.com nuotr.
Braškių plovimas šiltu vandeniu.<br> 123rf.com nuotr.
 Braškių plovimas šaltu vandeniu.<br> 123rf.com nuotr.
 Braškių plovimas šaltu vandeniu.<br> 123rf.com nuotr.
 Pamerkiant braškes į verdantį vandenį taip pat galima ilgiau išsaugoti jų šviežumą. <br> 123rf.com nuotr.
 Pamerkiant braškes į verdantį vandenį taip pat galima ilgiau išsaugoti jų šviežumą. <br> 123rf.com nuotr.
 Labiausiai pasiteisinęs metodas - pamirkyti braškes acto ir vandens tirpale.<br> 123rf.com nuotr.
 Labiausiai pasiteisinęs metodas - pamirkyti braškes acto ir vandens tirpale.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 28, 2017, 2:21 PM

Taigi dažnas neatsispiria pagundai nusipirkti daugiau šių raudonų, gardžių uogų, kad galėtų jomis mėgautis iki soties.

Deja, vos per kelias dienas nesušaldytos ar gausiai cukrumi neapipiltos braškės sugenda ir, didžiam smaližių nusivylimui, jas tenka išmesti.

Laimė, yra ne vienas triukas, kaip išlaikyti braškes šviežias kuo ilgiau. 

Interneto puslapio kūrėjai „Food Hacks“ išbandė keturis skirtingus būdus, siekdami išsiaiškinti, kuris jų gali padėti išlaikyti šviežias uogas nesugedusiomis ilgiausiai.


Dėl braškių paruošimo

Siekiant užtikrinti, kad su tirtoms braškėms būtų sudarytos vienodos sąlygos, braškės buvo plaunamos ar mirkomos po 30 sekundžių, vėliau nudžiovinamos popieriniu rankšluosčiu.

Kiekvienu būdu tirtos braškės buvo sudedamos į atskiras dėžutes, išklotas popieriniais rankšluosčiais, kad šie sugertų nereikalingą drėgmę ir ne visiškai uždengiant indus, kad galėtų laisvai tekėti oras.

Visais keturiais būdais apdorotos braškės šaldytuve laikytos lygiai savaitę – vaisių ir daržovių stalčiuose.


1 būdas: plovimas šaltu vandeniu

Tai – tradicinis ir pats lengviausias braškių plovimo būdas.

Savaitės pabaigoje jos buvo pačios minkščiausios ir atrodė mažiausiai patrauklios.


2 būdas: šalto vandens ir acto vonelė

Būdas negiliame dubenyje pamerkti braškes į acto ir vandens mišinį (viena dalis acto trims dalims vandens) labiausiai pasiteisino. 

Savaitės pabaigoje jos atrodė kaip ką tik nurinktos. Valio!


3 būdas: plovimas šiltu vandeniu

Nuplovus braškes šiltu vandeniu ir po savaitės jos vis dar išlaikė savo tekstūrą. Ir, nors pradėjo kiek minkštėti, jos tebebuvo tinkamos valgyti ar naudoti maistui.


4 būdas: plovimas verdančiu vandeniu

Taikant šį būdą braškės buvo nuplautos verdančiu vandeniu. Vėliau joms leista atvėsti ir dar kartą braškės įdėtos į vandenį, kurio temperatūra buvo apie 50–60 laipsnių.

Po savaitės braškės, nepaisant to, kad truputį suminkštėjo, vis dėlto išliko valgomos. 


Verdiktas

Visais būdais nuplautos braškės ir po savaitės išliko nesugedusios.

Tačiau galima buvo pastebėti jų tekstūros skirtumą. Braškės, plautos šiltu verdančiu vandeniu arba panardintos acto ir vandens mišinyje išliko šviežesnės, nes tai padėjo patikimai nužudyti bakterijas.

Na, o braškės, pamerktos į acto ir šalto vandens vonelę, išsilaikė geriausiai.

Taigi dabar žinote, kaip ilgiau išlaikyti vos nusipirktas braškes šviežias. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.