1. Stiklainių paruošimas. Mano patirtis byloja, kad būtina gerai išplauti ne tik stiklainių vidų, bet ir dangtelio užsukimo vingius. Tai ypač svarbu, jei naudojate stiklainius nebe pirmą kartą. Tam ypač tinka indų šepetėliai.
2. Tikrai nebūtina nuriebalinti stiklainių indų plovikliais, užtenka gerai ištrinti stiklą valgomąja soda ir gerai išskalauti karštu vandeniu.
3. Dangtelius galima sterilizuoti spiritu, pakaitinti orkaitėje, bet labiausiai pasiteisino trumpas nuplikymas verdančiu vandeniu iš virdulio.
4. Dangteliai būna 2 rūšių – vieno vingio ir dviejų vingių. Siūlyčiau pirkti dvivingius, jie žymiai geriau priglunda prie stiklainio, taip garantuodami geresnes konservų laikymo savybes.
5. Blanširuotos marinuojamos daržovės žymiai talpiau sugula į stiklainius.
6. Nebūtina užpylinėti-nupylinėti konservuojamų daržovių, jei blanširuotas sudedate į stiklainius, užpilate marinatu ir labai storai apklojate pledu/senais kailiniais/ sena pūkine striuke ir paliekate bent 12 valandų.
7. Bet kurios uogos dera su karčiuoju šokoladu. Tokia uogienė – šokoladienė tinka prie kavos, arbatos, pyrago įdarui ar Kalėdų dovanai.
8. Kompotams verdamas sirupas iš 1 l vandens ir 300 g cukraus.
9. Klasikinis marinatas daržovėms – 1 l vandens, 3 v. š. cukraus, 1 v. š. druskos ir 100 ml acto – rezultatas garantuotai šimtaprocentinis.
10. Negaminkite konservų, kai esate susierzinę, pyktelėję ar blogai nusiteikę – jie tiesiog surūgs.
11. Kad nereiktų rašyti ant stiklainių ar dangtelių pagaminimo metų, kiekvienais metais naudoju tam tikros spalvos dangtelius. Pavyzdžiui, pernai naudojau raudonus, šiemet – auksinius.
Linkiu skanių akimirkų. Pasidalinkite ir jūs savo patirtimi.
Šaltinis – „Kūmutės virtuvė“