Šie virtuvėje naudojami daiktai purvinesni net už unitazo dangtį

Dauguma jūsų nustebsite, kad daiktas, skirtas užtikrinti švarai virtuvėje, gali būti vienas nešvariausių namuose.

 Virtuvės kempinėlė yra 200 tūkst. kartų purvinesnė už unitazo dangtį. <br> 123rf.com nuotr. 
 Virtuvės kempinėlė yra 200 tūkst. kartų purvinesnė už unitazo dangtį. <br> 123rf.com nuotr. 
 Tarp purviniausių - ir pjaustymo lentelės. <br> 123rf.com nuotr. 
 Tarp purviniausių - ir pjaustymo lentelės. <br> 123rf.com nuotr. 
 Nemažai ištirtų „švarių“ virtuvinių rankšluosčių, tiesą sakant, buvo labai užteršti.<br> 123rf.com nuotr. 
 Nemažai ištirtų „švarių“ virtuvinių rankšluosčių, tiesą sakant, buvo labai užteršti.<br> 123rf.com nuotr. 
 Kempinėlės yra tikra bakterijų veisykla. <br> 123rf.com nuotr. 
 Kempinėlės yra tikra bakterijų veisykla. <br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 23, 2017, 9:47 AM

Pasirodo virtuvės kempinėlė yra net 200 tūkst. kartų purvinesnė už unitazo dangtį.

Maža to, už unitazo dangtį purvinesni yra ir virtuviniai rankšluosčiai bei pjaustymo lentelės.

Šiuose daiktuose veikiasi ne tik niekam nepavojingos bakterijos.

Ekspertai susiejo ant kempinėlių, virtuvinių rankšluosčių ir pjaustymo lentelių randamus mikrobus su paralyžių galinčiomis sukelti bakterijomis.

Naujausi tyrimai parodė, kad kiekviename kvadratiniame colyje (6,45 kv. cm) yra apie 10 mln. bakterijų ir milijonas kiekviename kvadratiniame indų rankšluosčio colyje, rašoma britų interneto portale „Daily Mail“.

Pasirodo, higieniškiau pjaustyti daržoves ant unitazo dangčio, nei ant pjaustymo lentelės, jeigu palygintume ant jų esančių mikrobų kiekį.

Arizonos universiteto (JAV) mikrobiologijos profesorius dr. Chralesas Gerba vadovauja tyrimams, kurių metu aiškinamasi, kaip aplinkoje perduodamos ligos.

Atlikdamas tyrimus jis tamponu perbraukia namuose esančius daiktus ir tikrina bakterijų kiekį bei tipą.

Televizijos laidai BBC jis teigė, kad unitazo dangtis, tiesą sakant, yra vienas švariausių mūsų aplinkoje, įvertinus ant jo besiveisiančius mikroorganizmus.

Bet mokslininkas tvirtino, kad mums reikėtų labiau susirūpinti kitais namų apyvokos daiktais, tokiais, kaip kempinės, virtuvės rankšluosčiai ir daugkartinio naudojimo parduotuvių maišeliai.

Vienas iš pagrindinių Jungtinės Karalystės mikrobiologų profesorius Hughas Penningtonas sutiko, kad virtuvė, ypač joje esančios kempinės yra vienos purviniausių namuose. 

„Gerai kempine plauti indus, nubraukti nuo po karštu vandeniu pakištų lėkščių maisto likučius. Bet niekada niekada kempine nešveiskite lėkštės iki galo“, – įspėjo profesorius.

Prof. H.Penningtonas teigė, kad vienas svarbiausių Sveikatos apsaugos agentūros tikslų yra apsaugoti visuomenę nuo kampilobakterijų, kurios gali lemti paralyžių ir kurių dažniausiai aptinkama ant virtuvės kempinių.

Šios bakterijos gali lemti vadinamąjį Guillain–Barre sindromą.

„Jis nepaveikia mąstymo ar pojūčių, bet gali išplisti į periferinius smegenų nervus ir paveikti judėjimą. Tai gali lemti paralyžių“, – teigė mokslininkas.

Dauguma žmonių pasveiksta, bet tai užtrunka savaites, mėnesius ar net metus.

„Kol kas purviniausia namuose yra virtuvės kempinė“, – pritarė Londono universiteto virologijos profesorius Johnas Oxfordas, vadovaujantis Higienos tarnybai – įstaigai, nustatančiai higienos standartus visame pasaulyje.

Naujausi tarybos atlikti tyrimai, paėmus namuose esančius mėginius devyniose skirtingose šalyse parodė, kad 21 proc. „švarių“ virtuvinių rankšluosčių, tiesą sakant, buvo labai užteršti.

Kitose namų vietose taip pat pavyko rasti išmatų bakterijų, kurių kiekis skirtingose šalyse įvairuoja.

Pavyzdžiui, tyrimų rezultatai parodė, kad, pavyzdžiui, purviniausi šaldytuvai yra Saudo Arabijoje. 95 proc. šios šalies šaldytuvų nepraėjo E.coli bakteriologijos tyrimų.

Kaip apsisaugoti nuo bakterijų?

Higienos taryba rekomenduoja visus rankšluosčius ir kempines plauti aukštesnėje nei 60 laipsnių temperatūroje, kad žūtų mikrobai ir tai daryti nuolat.

Alternatyva būtų naudoti vienkartines antibakterines šluostes.

Virtuvės darbastalius, pjaustymo lenteles reikėtų valyti ir dezinfekuoti antibakteriniais skysčiais ir šluostėmis.

Daugiausia mikrobų pernešama per rankas. Pasistenkite nieko virtuvėje neliesti purvinomis rankomis.

Svarbiausia prieš ruošiant maistą rankas nusiplauti vandeniu ir muilu. Tai labiausiai padeda išvengti maisto sukeltų infekcijų.

Būtini geri namų higienos įpročiai ir reguliarus valymas, dezinfekuojant visus nuolat liečiamus paviršius, tokius, kaip spintelių durelių rankenėlės, čiaupai, jungikliai ir šiukšliadėžės dangtis. Tai padės sumažinti bakterijų pasklidimą namuose.

Kai kurie ekspertai siūlo virtuvinius rankšluosčius ir kempinėles pašildyti mikrobangų krosnelėje, kad pavyktų nužudyti mikrobus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.