Šis universalus prieskonis pagardins bet kokią mėsą

Šis prieskonis yra vienas seniausių pasaulyje, tačiau dabar jam tenka  iškęsti negailestingą vis naujų pagardų ir padažų konkurenciją, todėl jis nepelnytai nustumtas į šalį.  

Šis prieskonis tinka ir kepsniams, ir dešrelėms, ir marinuojant mėsą - ji įgaus gražesnę spalvą ir pikantiškesnį skonį. <br> 123rf.com nuotr.
Šis prieskonis tinka ir kepsniams, ir dešrelėms, ir marinuojant mėsą - ji įgaus gražesnę spalvą ir pikantiškesnį skonį. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 5, 2017, 12:29 PM

Apie ką mes kalbame? Apie garstyčias, kurios Kinijoje buvo naudojamos dar prieš 3000 metų.

Kasmet pirmąjį rugpjūčio šeštadienį pasaulyje minima garstyčių diena. Tai gera proga prisiminti šį įvairiam maistui tinkantį prieskonį.

Pasak kulinarų, lietuviai valgo garstyčių labai nedaug, skirtingai nei lenkai ar prancūzai. 

„Lenkijoje garstyčiomis dažnai gardinami mėsos patiekalai. Ten jos yra švelnios ir jas galima kabinti šaukštais. 

Tuo tarpu Lietuvoje populiariausios yra aštrios garstyčios, dar vadinamos lietuviškomis ir šiek tiek primenančios garsiąsias prancūzų Dižono garstyčias“, – pasakoja pagardų gamintojas ir skonio meistras Algis Kairys.

Lietuvoje išskiriamos vos dvi garstyčių rūšys – švelnesnės ir aitresnės, o D. Britanijoje ir Prancūzijoje galima surasti net apie 20 garstyčių rūšių. Ten jos maišomos ir su medumi, ir su riešutais, ir su spanguolėmis. 

Ne veltui literatūroje teigiama, kad garstyčias išpopuliarino prancūzai. Žinoma, kad IX a. iš šio prieskonio specialius padažus gamindavo prancūzų vienuoliai.

Garstyčių universalumą įrodo tai, kad šis prieskonis tinka pagardinti beveik visas mėsos rūšis – kiaulieną, vištieną, jautieną. Jos tinka ir prie keptų dešrelių, ir prie dešrainių, ir marinuojant šašlyką – mėsa įgauna gražesnę spalvą ir pikantiškesnį skonį. Norint, kad kepta mėsa būtų minkšta, ją dar žalią patariama gerai įtrinti garstyčiomis.

„Garstyčios dera ir jau prie paruoštų patiekalų. Tik skanauti jas rekomenduojama nedideliais kiekiais, nes jos dažniausiai pasižymi aitriu ir aštriu skoniu. Be to, svarbu naudoti tik geros kokybės garstyčias – jos neturėtų kvepėti actu, turėtų būti vienalytės konsistencijos, negali turėti augalui būdingo kvapo, neturėtų būti karčios ir rūgščios“, – pastebi „Daumantų“ pagardų gamintojas A.Kairys.

Pastaruoju metu garstyčios tapo neatsiejama  populiariųjų mėsainių padažų sudedamąja dalimi, taip pat neretai jomis pagardinamos pikantiškos salotos. 

Garstyčių dienos proga pateikiame sotaus jautienos mėsainio receptą.  

Jautienos mėsainiui pagaminti reikės: mėsainio bandelės, jautienos mėsos paplotėlio, 3-4 karšto rūkymo šoninės griežinėlių, kiaušinio, kelių stambiai pjaustytų raudonojo svogūno griežinėlių, saujelės mėgstamų salotų lapų.

Naminiam BBQ padažui reikės 1 puodelio pomidorų padažo su pomidorų gabaliukais, 2 šaukštelių grūdėtųjų garstyčių, 2 šaukštų balzaminio acto, 1 šaukšto Viusterio  padažo, 1-2 skiltelių tarkuotų česnakų, žiupsnelio rūkytos paprikos miltelių. 

Padažo sudedamąsias dalis gerai sumaišykite. Svogūnus, šoninę ir kiaušinį kepkite kepsninėje arba keptuvėje. Kiaušinio trynys turi būti skystas.  

Ant bandelės puselės dėkite mėsos paplotėlį, keptą kiaušinį, užpilkite padažo ir uždėkite kitą mėsainio bandelės dalį.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.