Agronomas išdavė gudrybes, kaip atskirti šviežiausius agurkus

Netiesa, kad prasidedant rudeniui agurkų derlius jau eina į pabaigą – didieji daržovių augintojai tik pradeda tiekti šviežius naujojo derliaus trumpavaisius agurkus į prekybos tinklus.

Švieži agurkėliai yra traškūs, sultingi ir saldūs. <br> 123rf.com nuotr.
Švieži agurkėliai yra traškūs, sultingi ir saldūs. <br> 123rf.com nuotr.
 Šviežiais ilgavaisiais agurkais šiemet vartotojai bus lepinami jau visus metus. <br> 123rf.com nuotr.
 Šviežiais ilgavaisiais agurkais šiemet vartotojai bus lepinami jau visus metus. <br> 123rf.com nuotr.
 Švieži agurkėliai yra traškūs, sultingi ir saldūs. <br> 123rf.com nuotr.
 Švieži agurkėliai yra traškūs, sultingi ir saldūs. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 31, 2017, 11:47 AM, atnaujinta Aug 31, 2017, 2:30 PM

Tačiau kaip atskirti šviežias daržoves, į ką vertėtų atkreipti dėmesį jas renkantis ir kodėl supakuoti agurkai pranoksta sveriamus – atsako agronomas.

„Priklausomai nuo oro sąlygų, agurkų derlius įprastai baigiasi rugpjūčio viduryje. Paskutinieji agurkai dažnai būna nestandartinio dydžio ir formos, o skonio ir maistinės savybės pastebimai skiriasi nuo šviežiai skintų vaisių derliaus pradžioje“, – sako „Kietaviškių gausos“ vyriausiasis agronomas Nerijus Rakickas.

Vis tik didieji daržovių augintojai investuoja į antrąjį derlių, pratęsdami šviežių agurkų sezoną. Pirmosios naujo, šviežio derliaus daržovės jau pasiekė parduotuvių lentynas. Jos išsiskiria savo skoniu: švieži agurkėliai yra traškūs, sultingi ir saldūs.

„Ne paslaptis, kad norint užauginti antrąjį daržovių derlių rudeniop, daržovių augintojams tenka papildomai investuoti: vėstant orui investicijų reikalauja šilumos energija, o dienoms trumpėjant – derliaus kiekis taip pat mažesnis nei ankstyvą vasarą. Vis tik šviesioji pusė ta, kad pirkėjai šviežiais ir traškiais trumpavaisiais agurkais galės džiaugtis net iki spalio vidurio!“, – sako „Kietaviškių gausos“ agronomas.

Tačiau, kaip vis dėlto šviežias daržoves mėgstantiems pirkėjams atskirti pirmojo ir antrojo derliaus agurkus bei išsirinkti skaniausius?

Trys šviežių agurkų požymiai pagal N. Rakicką

Sodri spalva. Anot agronomo, renkantis trumpavaisius agurkus prekybos vietoje, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į jų spalvą: šviežių agurkų spalva yra sodresnė. Tuo tarpu senojo derliaus agurkai jau būna įgavę balsvą atspalvį arba pageltę.

Taisyklinga forma. Švieži agurkai būna beveik vienodos, taisyklingos formos, o senojo derliaus – priešingai. Pastarieji dažniausiai būna netaisyklingi ir skirtingų dydžių.

Švelniai duriantys spygliukai. Ar paspaudus agurkėlį jis švelniai duria? Paėmus į ranką šviežią vaisių pajusime, kad ant jo esantys spygliukai švelniai badosi – tai rodo, kad agurkas yra šviežias. Agurkėlio, kuris skintas jau nuo seno augalo, spygliukai dažniausiai nebėra tokie aštrūs.

Kaip išsirinkti šviežią ilgavaisį agurką?

Priešingai nei trumpavaisiais, šviežiais ilgavaisiais agurkais šiemet vartotojai bus lepinami jau visus metus. Anot agronomo, šie „Kietaviškių gausos“ agurkai auga šiltnamiuose su specialiomis lempomis, atstojančiomis daržovėms saulės šviesą. T

ai leidžia juos auginti nepriklausomai nuo metų laiko ir oro sąlygų, kurios Lietuvoje augančioms daržovėms, kaip žinia, nėra labai palankios derliaus trukmės atžvilgiu. Tad N. Rakickas dalinasi patarimais, į ką vertėtų atkreipti dėmesį renkantis ilgavaisius agurkus?

Spalva. Renkantis ilgavaisį agurką taip pat pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į jo spalvą. Anot. N. Rakicko, sodriai žalios spalvos daržovė bus skani, kokybiška ir virtuvėje tikrai paskleis malonų šviežio agurko kvapą.

Svoris. Renkantis ilgavaisį agurką prekybos tinkle, ypač šaltuoju metų laiku, didžiausią dėmesį reikėtų skirti vaisiaus svoriui. Pilnai susiformavęs vaisius sveria ne mažiau 250 gramų.

Pakuotė. Ilgavaisių agurkų šviežumą užtikrinti padeda speciali plastikinė pakuotė. Esminis taip supakuotų agurkų skirtumas, palyginti su sveriamais, yra tas, kad jie kone tris kartus ilgiau išlaiko šviežumą, tad atitinkamai – ir skonio savybes, maistinę vertę, malonų kvapą.

N. Rakickas paaiškina, kad atsižvelgiant į temperatūrą ir patalpų drėgmę, netinkamomis sąlygomis laikomi agurkai išgarina savyje esančią drėgmę, dėl to nyksta jo svoris, suprastėja skonis. Būtent to išvengti ir padeda specialus supakavimas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.