Trys daržovių marinatai ir trys taisyklės, kaip jas kepti

Prasidėjus cukinijų, baklažanų, burokėlių, obuolių ir daugelio kitų vaisių bei daržovių sezonui, reikėtų atsiminti, kad dažniau valgomos daržovės nebūtinai reiškia geresnę sveikatą – daug kas priklauso nuo jų paruošimo būdo. 

 Grilyje keptos daržovės.<br> 123rf.com nuotr.
 Grilyje keptos daržovės.<br> 123rf.com nuotr.
 Burokėlius iškepsite suvynioję juos į foliją.<br> 123rf.com nuotr.
 Burokėlius iškepsite suvynioję juos į foliją.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 5, 2017, 9:51 AM

Didžiausios Lietuvoje šviežių vaisių ir daržovių importuotojos „Augma“ atstovė pataria, kokias daržoves šiuo laikotarpiu geriausia ruošti grilyje, o Palangos restorano „Onorė“ šefas Bernardas Anužis dalijasi patarimais, kaip skaniai virš ugnies paruošti ne tik visiems įprastas daržoves, bet ir moliūgą, artišoką ar kopūstą.

Termiškai apdorojant suyra daržovių ląstelių struktūra, ir organizmas lengviau pasisavina naudingąsias medžiagas, todėl drąsiai galima kepti daržoves ant ugnies, nesibaiminant, kad taip bus prarandama jų vertė. 

Tik vertėtų prisiminti tris pagrindines taisykles, kaip ruošiant daržoves išsaugoti jų gerąsias savybes – kuo trumpesnis kepimo laikas, žemesnė temperatūra ir minimalus kiekis vandens. Į vandenį išsiskiria daug vitaminų ir mineralų, ypač vitaminų C, B6, B12, folio rūgšties, tad jei prieš kepant ant ugnies daržoves reikia apvirti, darykite tai kuo trumpiau arba vandenį, kuriame virė daržovės panaudokite sriubai, troškiniui ar padažui ruošti. 

Vertingiausios – sezoninės daržovės

Pasak „Augmos“ marketingo skyriaus vadovės Vaidos Svirskienės, maisto gaminimui reikėtų rinktis kuo daugiau sezoninių daržovių. 

„Vasaros pabaiga ir rudens pradžia – itin sveikų daržovių metas, dabar geriausia valgyti vietinius baklažanus, cukinijas, moliūgus, paprikas, burokėlius, obuolius bei kriaušes, o rudens pabaigoje  rinktis baltagūžius, Briuselio, raudongūžius kopūstūs ir brokolius“ – sako V.Svirskienė. 

Ji atkreipia dėmesį, kad siekiant gauti kuo daugiau naudos iš daržovių bei vaisių, reikėtų juos valgyti su odele prieš tai gerai ją nuplovus. Pavyzdžiui, didžiausia dalis baklažano vertingųjų medžiagų (skaidulų, kalio, vitaminų C, B6, geležies, magnio) sukaupta odoje, todėl jį reikėtų kepti nenuluptą ir rinktis nesuvytusį, o su gražia, blizgančia, lygia oda. 

Lygiai tas pats galioja ir cukinijai bei daugeliui kitų daržovių – kepant odelė tarsi užrakina visas gerąsias medžiagas daržovės viduje ir padeda mums gauti didžiausią naudą valgant sveiką, vitaminus išsaugojusį maistą. 

Svarbiausia – nepersistengti su prieskoniais ir įmantriais receptais

B.Anužio nuomone, grilyje keptos daržovės nebėra naudojamos vien kaip garnyras – populiarūs keptų daržovių užkandžiai, taip pat ir maistingi pagrindiniai patiekalai. Juolab, kad grilyje paruošti daržoves labai paprasta – tik reikia prižiūrėti, kad jos ne džiūtų, o iš tiesų keptų. 

„Kepti galima beveik visas daržoves, tik nuo jų dydžio priklauso kepimo laikas, o mažiau sultingas daržoves prieš kepant patarčiau trumpai apvirti – geriausia garuose – ar nuplikyti verdančiu vandeniu, kad kepant jos neišsausėtų. 

Burokėlius galima kepti kaip bulves anglyse suvyniotus folijoje, arba išvirtus bei pamarinuotus kepti ant grotelių. 

Kopūsto galvą geriausia kepti virš nedidelės kaitros apie valandą – po to tereikia nuimti apdegusius lapus, uždėti sviesto, kad šis išsilydytų ir mėgautis skaniu bei sultingu patiekalu. 

Brokolius ar kalafiorus paprasčiausia būtų apvirti, atvėsinus pamarinuoti ir tuomet jau kepti ant ugnies – taip jie neišdžius, išliks traškūs ir sultingi. 

Valytus artišokus prieš kepant reikėtų suvilgyti aliejumi ir citrinos sultimis, kad nepajuoduotų, arba nevalytus kepti taip, kaip kopūstą“, – pataria virtuvės šefas. 

Dabar yra šviežių ir kokybiškų daržovių metas ir jos skanios pačios savaime, todėl neverta jų ilgai marinuoti – pakanka prieš kepant apšlakstyti jas norimu marinatu.

B.Anužis siūlo tris itin paprastus ir daugeliui grilyje kepamų daržovių tinkančius marinatus.

1. Alyvuogių aliejus, druska ir pipirai – parasta, tačiau labai skanu ir neužgožia natūralaus daržovių skonio.

2. Alyvuogių aliejus, druska, pipirai, kapotos žolelės (tai gali būti krapai, petražolės, čiobrelių lapeliai), šiek tiek trinto česnako ir citrinos sulčių.

3. Daržoves prieš kepant suvilgyti lydytu atvėsintu sviestu ir kepant nuolat juo tepti. Iškepusias daržoves apšlakstyti balzaminiu actu ir paskaninti druska.

Rudeniški virš ugnies ruošiami desertai 

Moliūgas – labai universalus, yra daugybė jo paruošimo būdų tiek pagrindiniams patiekalams, tiek ir desertams. 

B.Anužis rekomenduoja pabandyti riekelėmis supjaustytą moliūgą kepti ant grotelių su luobele, kad jis išlaikytų savo formą. Kepant reikėtų tepti sviestu ir kiek pakepus užbarstyti cukraus, kad moliūgas karamelizuotųsi. Pagardinus cinamonu patiekti su ledais – tai labai lengvas ir gardus desertas įsimintinai vakarienės pabaigai. 

Ruduo Lietuvoje neatsiejamas nuo obuolių. Ir šie sultingi, traškūs vaisiai taip pat gali tapti svečius nustebinančiu desertu. 

Jei norite kepti, geriausia rinktis kietesnes obuolių rūšis, „Augmos“ atstovės teigimu puikiai tiktų saldžiarūgščiai „Jonagold“, kiek rūgštesni „Granny“ ar saldūs „Golden Delicious“ bei „Gala“ obuoliai. 

Virtuvės šefas rekomenduoja kepti visą nesupjaustytą obuolį ir prieš ragaujant perpjovus pagardinti medumi ar sutirštintu saldintu pienu. Taip keptas obuolys gardus ir vienas, ir kompanijoje su gabalėliu pyrago ar ledais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.