Jokios chemijos, tik kelios gudrybės, kad puodai švytėtų kaip nauji

Indų švara – tai pats tikriausias šeimininkės švarumo tekstas. Kad ir ką kiti kalbėtų (ar nutylėtų), visi svečiai atkreipia dėmesį į lėkščių, įrankių ir netgi puodų švarą. 

Jeigu pridegė košė, pats paprasčiausias būdas pašalinti nuodėgulius – į puodą įpilti vandens, plovimo priemonės ir pavirinti.<br> 123rf.com nuotr.
Jeigu pridegė košė, pats paprasčiausias būdas pašalinti nuodėgulius – į puodą įpilti vandens, plovimo priemonės ir pavirinti.<br> 123rf.com nuotr.
Nerūdijančio plieno puodai pridega rečiau, tačiau ir taip gali atsitikti, ypač jeigu puodas buvo gerai neišplautas prieš tai. <br> 123rf.com nuotr.
Nerūdijančio plieno puodai pridega rečiau, tačiau ir taip gali atsitikti, ypač jeigu puodas buvo gerai neišplautas prieš tai. <br> 123rf.com nuotr.
Susidoroti su įsisenėjusiais riebalais – ne pati maloniausia užduotis.<br> 123rf.com nuotr.
Susidoroti su įsisenėjusiais riebalais – ne pati maloniausia užduotis.<br> 123rf.com nuotr.
Turbūt nėra šeimininkės, kuriai nebūtų tekę spręsti sunkios užduoties: kaip iššveisti gerokai pridegusį puodą, į kurį baisu ir pažvelgti. <br> 123rf.com nuotr.
Turbūt nėra šeimininkės, kuriai nebūtų tekę spręsti sunkios užduoties: kaip iššveisti gerokai pridegusį puodą, į kurį baisu ir pažvelgti. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 24, 2018, 2:09 PM

Pastarieji reikalauja ypatingo dėmesio. Juose ne tik verdame valgį, bet neretai pastatome ant stalo. Nė viena šeimininkė nėra išvengusi nelaimės verdant: tai pienas išbėga, tai valgis pridega, tai riebalai įsigeria į puodo sieneles. 

Grąžinti puodams idealią išvaizdą nėra taip sudėtinga – tereikia žinoti keletą gudrybių, kurios gerokai palengvins puodų šveitimo procesą.

„KitchenMag“ surinko visas gudrybes į vieną vietą, kad jūsų puodai švytėtų lyg nauji. 

Kaip nušveisti pridegusį puodą

Turbūt nėra šeimininkės, kuriai nebūtų tekę spręsti sunkios užduoties: kaip iššveisti gerokai pridegusį puodą, į kurį baisu ir pažvelgti. 

Su šia užduotimi neretai nesusidoroja net brangi buitinė chemija. 

Pirmiausia išbandykite švelniausią metodą: užmerkite puodą, įtarkavę šiek tiek ūkinio muilo. Kai degėsiai atmirks, pabandykite nuvalyti kempinėle ir šveistuku. 

Jeigu tai nepadeda, verta griebtis sunkiosios artilerijos. Tačiau rinkdamiesi natūralias namų priemones pirmiausia įvertinkite puodo paviršių: emaliuotų puodų negalima šveisti rūgštimi, o nerūdijančio plieno puodams netinka druskos šveitiklis.

Pridegusio emaliuoto puodo dugną gausiai apibarstykite rupia druska, įpilkite šiek tiek vandens ir palikite puodą 2-3 valandoms. Po to nušveiskite po tekančio karšto vandens srove. Nuodėguliai turėtų lengvai pasišalinti. 

Nerūdijančio plieno puodai pridega rečiau, tačiau ir taip gali atsitikti, ypač jeigu puodas buvo gerai neišplautas prieš tai. 

Tokiam puodui iššveisti prireiks acto arba citrinų sulčių, skiestų vandeniu. Suvilgykite kempinėlę ir šveiskite puodą. Perplaukite šiltu vandeniu. 

Iššveisti nerūdijančio plieno puodą padės ir kavos tirščiai. 

Kaip iššveisti puodą, jeigu privirė pienas 

Pridegęs pienas reikalauja atskiro skyrelio. Pienas pridega, regis, nepastebimai ir pačiu nepalankiausiu metu, bet tuo nemalonumai nesibaigia. Pieno garai taip stipriai įsigeria į puodo paviršių, kad nepatyrusioms šeimininkėms, pabandžiusioms išplauti puodą, norisi nuleisti rankas.

Geriausias priešnuodis šiems nešvarumams – aktyvuota anglis. Sutrinkite vieną ar keletą tablečių į miltelius, suberkite į puodą, užpilkite vandeniu ir palikite 15-20 minučių. Po to perplaukite puodą tekančiu vandeniu ir plovikliu.

Kaip nuo emaliuotų paviršių pašalinti tamsias dėmes

Emaliuoti puodai yra vieni populiariausių, tačiau bėgant laikui jie praranda savo pirminę išvaizdą. 

Su emale būtina elgtis atsargiai, stiprios cheminės priemonės gali ją pažeisti. 

Ką daryti? Dėmes apibarstykite druska ir patrinkite minkšta kempinėle. Galima pagaminti druskos tirpalą iš druskos ir vandens ir pavirinti puode 20 minučių. 

Dar viena natūrali priemonė, veikianti kaip šveitiklis, – paprastas smėlis. Užberkite ant dėmių ir gerai patrinkite kempinėle. 

Kaip iššveisti aliuminio puodą

Aliumio puodai laikui bėgant taip pat praranda blizgesį, ant jų kaupiasi nešvarumai, nuosėdos. 

Pirmiausia, ką reikia žinoti apie puodo iš aliuminio priežiūrą, – jo negalima plauti karšto, būtina palaukti, kol visiškai atauš. Mat taip galima deforuoti puodą.

Atvėsusio puodo sieneles ir dugną ištrinkite kempinėle, suvilgyta actu ar citrinų rūgštimi, įpilkite vandens, užvirkite ir leiskite pavirti 10-15 minučių.  Išjunkite kaitrą ir leiskite pastovėti. Išpilkite karštą vandenį, o kai puodas atauš, perplaukite švariu. 

Įsisenėję riebala

Susidoroti su įsisenėjusiais riebalais – ne pati maloniausia užduotis. Į pagalbą pasitelkite stebuklus darantį duetą – paprastą druską ir karštą vandenį. 

Dėkite nešvarų puodą į kriauklę ar didelį dubenį, užpilkite karštu vandeniu ir berkite druskos (2-3 valgomieji šaukštai 1 litrui vandens). Kuo karštesnis bus vanduo, tuo aktyviau tirps riebalai. Palikite indą 30-40 minučių. Per tą laiką galima nuolat papildyti karšto vandens. 

Kaip iššveisti puodą, jeigu pridegė košė

Košes dažniausiai verdame rytais. Nieko nuostabaus, kad skubėdami kartais jos laiku nepamaišome, ir štai – ant sienelių prilipę degėsiai. 

Pats paprasčiausias būdas juos pašalinti – į puodą įpilti vandens, plovimo priemonės ir pavirinti. Po to nešvarumus lengvai pašalinsite kempinėle.  

Kaip pašalinti kalkių nuosėdas nuo puodo sienelių 

Emaliuoto puodo sienelės dažnai pasidengia nuosėdų sluoksniu. Jas lengvai pašalinsite į puodą įpylę litrą vandens ir pusę stiklinės valgomosios sodos. Išmaišykite ir dėkite virti virš mažos ugnies. Virinkite valandą, po to nuimkite nuo ugnies ir palikite porai valandų kambario temperatūroje.  

Tuomet kempinėle lengvai viską nuvalysite.

Dalinkitės šiais patarimais su draugėmis ir draugais. Tegu jūsų virtuvė spindi!

Daugiau naudingų patarimų, kaip prižiūrėti virtuvę, rasite žemiau:

Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų spalio 7 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.