Kaip supjaustyti svogūną be ašarų? 100 proc. veiksmingas metodas

Svogūnas – viena populiariausių daržovių, tačiau jį supjaustyti – ne pati maloniausia užduotis. Aitrus jų kvapas kaipmat priverčia apsiašaroti ir dar ilgai nosinaite valyti akis. 

Internete ar iš lūpų į lūpas sklando gausybė patarimų, kaip supjaustyti svogūną be ašarų. Bet tikrai ne visi jie veiksmingi.<br> 123rf.com nuotr.
Internete ar iš lūpų į lūpas sklando gausybė patarimų, kaip supjaustyti svogūną be ašarų. Bet tikrai ne visi jie veiksmingi.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2017, 10:10 AM

Kodėl taip nutinka? 

Svogūnus pjaustant pažeidžiamos jo ląstelės, iš kurių į aplinką patenka tam tikri fermentai.  Šie suskaido kitas iš svogūno ląstelių į aplinką patekusias medžiagas. 

Taip susidaro tam tikros rūgštys, kurios sukelia akių deginimo jausmą.  Labai jautrios akių nervinės galūnėlės stipriai reaguoja į dirginimą – ašarų liaukos ima gaminti ašaras ir taip išplauti dirgiklį.

Štai dėl to svogūnus pjaustantis žmogus pradeda ašaroti.

Ar šiais technologijų laikais kas nors sugalvojo priemonę, kaip supjaustyti svogūną be ašarų?

Internete ar iš lūpų į lūpas sklando gausybė patarimų, pavyzdžiui, užsidėti plaukikų akinius, neliesti svogūno šerdies ar pjaustant svogūną burnoje laikyti kąsnį duonos arba gurkšnį vandens. (Tikrai, bandėte?)

Vienas veiksmingesnių patarimų – peilį nuolat suvilgyti šaltame vandenyje. Tačiau jis patinka ne visiems, nes pailgėja svogūnų pjaustymo laikas, stalas ar pjaustymo lentelė apsitaško, o pamiršus suvilgyti peilį akys vis viena apsiašaroja. 

Tačiau yra vienas kas sausesnis ir patikimesnis metodas. 

Dirginančių dujų išsiskyrimas sumažėja svogūną prieš pjaustant atšaldžius. 

Šalta temperatūra paveikia svogūno cheminius junginius, juos tarsi „užrakina“, tad pjaustydami neišliesite ašarų. 

Tiesiog nulupkite vidutinio dydžio svogūną ir  palaikykite šaldytuve 15 minučių, o jeigu skubate – penkias minutes šaldiklyje. Jeigu svogūnas didesnis ar mažesnis, šaldymo laikas atitinkamai sutrumpėja ar pailgėja.

Prieš žiemos šventes, kurioms ruošiame daug patiekalų su svogūnais, šis patarimas pravers visoms šeimininkėms. Tad pasidalinkite juo su kitais!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.