Trijų vaikų mama žino, kaip sutaupyti perkant Kalėdų dovanas

Kalėdinių dovanų pirkimas daugeliui sukelia stresą. Ką padovanoti žmonai, ką – vaikams, o kas pradžiugintų mamą? Ir kaip rasti laiko joms nupirkti ir kartu neišleisti per daug pinigų? 

 Vaikai tikisi dovanų, tad jiems norisi dovanoti tai, kas teikia džiaugsmo.<br> 123rf.com nuotr.
 Vaikai tikisi dovanų, tad jiems norisi dovanoti tai, kas teikia džiaugsmo.<br> 123rf.com nuotr.
 Z.Tomilinienei didžiausia dovana – jaukiai sutikti šventes su savo vaikais, artimaisiais ir mylimiausiais draugais. <br> „Maxima“ nuotr.
 Z.Tomilinienei didžiausia dovana – jaukiai sutikti šventes su savo vaikais, artimaisiais ir mylimiausiais draugais. <br> „Maxima“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 14, 2017, 11:45 AM

Viena tris vaikus auginanti vilnietė Zita Tomilinienė nėra iš tų, kurie gali nesirūpinti dėl išlaidų. Krizinio nėštumo centrui vadovaujanti moteris neslėpė, kad vaikų auklėjimas išmokė ją praktiškumo. 

Kaip moteris, tapusi prekybos tinklo „Maxima“ reklaminiu veidu, planuoja dovanų pirkimą ir  kaip sutaupo pinigų?

Apie tai – pokalbis su Z.Tomiliniene.

– Kada perkate dovanas? Esate iš tų, kuri gyvena praktiškai, tad veikiausiai dovanų sąrašas jūsų galvoje atsiranda dar tuomet, kai niekas negalvoja apie Kalėdas?

– Dovanas aš perku likus porai dienų iki Kalėdų. Iš tiesų aš nesureikšminu dovanų. Manau, svarbiausia dovanoti šilumą, dėmesį ir meilę savo artimiesiems, o ne materialines dovanos

Bet kadangi žinau, jog vaikai jų laukia, ir tai suteiks jiems daug džiaugsmo, prieš pat Kalėdas nuperku. Dažniausiai tai būna lavinantys stalo žaidimai arba kažkas, ko jie ilgai norėjo.

Su artimaisiais dovanomis nesikeičiame. Anksčiau, kai keisdavomės, nupirkdavau mamai kremą ar skarelę – tokį daiktą, kurio, žinau, jog ji pati sau neleis nusipirkti.

– Kokioms dovanoms teikate pirmenybe – praktiškoms ar tokioms, kurios galbūt tik trumpam suteiks daug džiaugsmo?

– Viskas priklauso nuo to, kam skirta dovana. Vaikai tikisi dovanų, tad jiems norisi dovanoti tai, kas teikia džiaugsmo. 

Mamai galbūt labiau tiktų praktiška dovana. O draugėms nebūtinai praktiška ar brangi, bet miela smulkmena, kuri leistų parodyti dėmesį, tai, kad vertinu mūsų draugystę. Tai gali būti žolelių arbata, ypatingas šokoladas, kvepianti žvakė, šiltos kojinės ar bilietai į kiną ar koncertą.

Dovanų rinkimas labai priklauso ir nuo nuotaikos. Iš tiesų neskiriu daug laiko galvojimui, dovanų rinkimui. Bet jeigu žinau, jei tams žmogui svarbi dovana, apie tai pamąstau ilgiau ir pasirūpinu ja.

– Ką galite patarti taupantiems? Ar galima sutaupyti perkant dovanas?

– Pirmiausia patariu iš anksto numatyti biudžetą, nutarti, kiek pinigų skirsite dovanoms ir pabandyti neviršyti šios sumos. Nes kai nenubrėžiama linija, kurios nevalia peržengti, parduotuvėje nuo dovanų gausos net akys gali užsidegti, kaip visko norėsis. O tuomet piniginės turinys nyksta nekontroliuojamai.

Kitas patarimas, kuriuo ir pati vadovaujuosi – sulaukti akcijų savaitės. Kasmet prieš pat Kalėdas žaislai atpinga net 50 proc. Iš dalies dėl to ir perku dovanas vaikams paskutinę savaitę, nes tuomet jos pigiausios. Be to, nereikia ilgai slapstyti dovanų namuose ir bijoti, kad vaikai jas suras. Nuperku prieš pat šventes, ir ramu.

Pigiausia apsieiti su rankų darbo dovanomis, bet jas gaminti reikia mokėti ir norėti. 

Vienais metais primezgiau riešinių, bet tam reikia įkvėpimo.  Nuvelti vilnones šlepetes bus pigiau nei nupirkti, tačiau to reikia išmokti. 

Norėdama sutaupyti specialioje parduotuvėlėje perku neįgalių žmonių rankų darbo gaminius – jų kokybė labai nenusileidžia tiems, kurie parduodami brangiose parduotuvėse, o yra net keletą kartų pigesni. Be to, taip paremiu neįgalius žmones. 

– Ką manote apie valgomas dovanas? Ar jas tinka dovanoti?

– Anksčiau eidama į svečius kartais nusinešdavau savo pagamintą tortą ar trapų varškės pyragą, kuriuos mėgdavau gaminti ypatingomis progomis.

Gal kokiam gurmanui ir patiktų užtepėlių ar įdomesnių produktų rinkinukas ir jeigu žinočiau, kad jis tikrai skanus ir pradžiugins žmogų, gal ir dovanočiau. 

Bet paprastai esu linkusi manyti, kad ne materiali dovana yra vertybė: svarbiau yra dėmesys, kurį skiriame žmogui. Nes kas ta brangi dovana, jeigu žmogui trūksta tavo dėmesio, kas ir to, jeigu artimieji vienas kitą apdovanoja brangiomis dovanomis, o po to pykstasi prie švenčių stalo? 

– Kokių dovanų tikitės pati? 

Nesitikiu jokių materialių dovanų. Laikausi požiūrio: jeigu kažko labai norisi, geriau pačiai nusipirkti. Taip ir darau savo gimtadienio ar Kalėdų proga. Meilė sau yra pagrindinis dalykas, nuo kurio prasideda meilė kitiems. 

Man didžiausia dovana – jaukiai sutikti šventes su savo vaikais, artimaisiais ir mylimiausiais draugais. 

O kai nieko nesitiki, pradžiugins ir mažiausia smulkmena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.