Kvietinius miltus pamažu išstumia sveikesni: ką verta žinoti

Vienas iš dažniausiai naudojamų produktų virtuvėje – miltai. Beveik visos namų šeimininkės juos beria į konditerinius gaminius, rytinius blynus ar jų pagalba iškepa gardžios naminės duonos. 

 Grikių miltai.<br> 123rf.com nuotr.
 Grikių miltai.<br> 123rf.com nuotr.
 Avinžirnių miltai.<br> 123rf.com nuotr.
 Avinžirnių miltai.<br> 123rf.com nuotr.
 Kukurūzų miltai.<br> 123rf.com nuotr.
 Kukurūzų miltai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-01-26 09:50, atnaujinta 2018-01-26 09:54

Populiariausi – kviečių miltai, iš jų pagaminami beveik du trečdaliai visų kasdienių valgių, tačiau miltų rūšių pasirinkimas Lietuvoje – kur kas platesnis.

Valgiaraščiui paįvairinti – žirnių miltai

Mitybos specialistai pastebi, kad sveiko maisto tendencijos neaplenkia ir šios maisto kategorijos, o prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič siūlo prisiminti rečiau vartojamas, tačiau ne mažiau dėmesio vertas miltų rūšis.

„Nebijokite eksperimentuoti, nes puikūs pyragai, keksiukai, tortai, sausainiai ar blynai gali būti paruošiami iš įvairių rūšių miltų. Pavyzdžiui, grikių ir avižių miltai ne tik praturtinti skaidulinėmis medžiagomis, bet juose taip pat gausu vitaminų, jie yra gerai virškinami ir tinka įvairiuose kepiniuose. 

Lygiai taip pat galite naudoti žirnių, ryžių ar kukurūzų miltus, kurie dažniausiai būna pagaminti iš šlifuotų grūdų ir turi didelį privalumą – juose nėra glitimo“, – pasakoja N.Juchnevič. 

Kepyklų vadovė išskiria žirnių miltus, iš kurių, pasak jos, galima pasigaminti pačių įvairiausių patiekalų.

„Daržovės, apvoliotos žirnių miltuose, iškepa kur kas skanesnės, o ypač paprikos ir žiediniai kopūstai. Žirnių miltai taip pat tinka sriuboms, padažams, įvairioms košėms pagardinti bei sutirštinti.

Norėdami nustebinti savo artimuosius ar mažiausius šeimos narius vietoje įprastinių rytinių blynų iškepkite žirnių miltų blynelius, kurie tikrai praturtins įprastą maisto racioną“, – neabejoja N.Juchnevič.

Keičiasi požiūris į miltų produkciją

Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė teigia, kad šiuo metu Lietuvos gyventojams yra siūloma dešimtys skirtingų rūšių miltų. Nors tradicinių miltų paklausa mažėja, tačiau Lietuvoje sparčiai auga kitų rūšių – kukurūzų, grikių, ryžių ir ypač – avižų miltų paklausa. 

„Pastaraisiais metais įprastų – kvietinių ir ruginių miltų yra suvartojama vis mažiau, tačiau auga žmonių susidomėjimas sveikesnėmis alternatyvomis. 

Pastebėjome, kad pirkėjai vis drąsiau išbando ryžių, grikių, kukurūzų ir avižų miltus, o jų paklausa padidėjo nuo 20 iki 50 proc. Taip pat ženkliai auga visų grūdų dalių miltų pardavimai. Manau, kad tai lemia įprasto požiūrio į miltus pokyčiai, nes šiuolaikinis pirkėjas siekia kokybės ir vis dažniau atkreipia dėmesį į produkto maistinę vertę“, – sako B.Čaikauskaitė.

Prekybos tinklo atstovės teigimu, populiariausi šalyje parduodami miltai yra aukščiausios rūšies, iš kurių ženkliai išsiskiria speltų miltai.

„Speltų miltų pardavimai praėjusiais metais augo įspūdingai – apie 40 proc. ir jau dabar sudaro didžiausią dalį visos rūšies miltų pardavimų. Galima sakyti, kad pirkėjai lieka ištikimi tradicijoms, nes spelta yra senovinė, laukinių kviečių veislė, kuri iki mūsų dienų išliko beveik nepakitusi. 

Taip pat pastebime, kad įvairių pyragų ir kitų miltinių patiekalų mišiniai geriau perkami šventiniu periodu, o visus metus žmonės dažniausiai renkasi miltus, kuriuos pirkti yra ne tik sveika, bet ir ekonomiškai naudinga“, – sako B.Čaikauskaitė. 

Daugiau apie speltų miltus skaitykite čia:

Vietoje džiūvėsėlių – migdolų ir kokosų miltai

Kepyklų vadovė N.Juchnevič siūlo renkantis miltus nepamiršti atkreipti dėmesio ir į tai, ką ruošiamasi gaminti. Pasak konditerės, iš skirtingų miltų išeis skirtingas patiekalas. 

„Jei norite kepti bandeles, prisiminkite, kad geriausią rezultatą pasieksite naudodami tik aukščiausios rūšies kvietinius miltus. Ruginiai miltai labiausiai tinka kepti juodą duoną ir lietinius blynus, tačiau dėl savo stambaus grūdo netinka konditeriniams gaminiams. 

Pastaruoju metu populiarėja kukurūzų miltai, kurie yra mažai kaloringi, todėl tinka žmonėms, netoleruojantiems kitų grūdų produktų. Šie miltai gana universalūs ir yra vartojami košėms, blynams, pyragams ir ypač tinka apvoliojant produktus prieš gruzdinimą“, – sako N.Juchnevič.

Bene populiariausias tradicinių miltų pakaitalas – intensyvesnio skonio ryžių miltai. Konditerės teigimu, juose yra gausu baltymų ir krakmolo, todėl jie tinka gaminti pyragus, blynelius ir desertus, kurie iškepti būna ypač traškūs ir gardūs. 

Pakeisti tradicinius miltus galima pasirenkant ir kiek originalesnį variantą – migdolų arba kokosų miltus: „Migdolų miltai tinka apvolioti kepamą vištieną, žuvį ar įverti į mėsos kukulius – jie tiks bet kur, kur reikia įprastų duonos džiuvesėlių“, – sako N.Juchnevič.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.