10 laiką taupančių virtuvės gudrybių, kurias turite žinoti

Po sunkios darbo dienos mažiausiai norisi gaminti maistą.

 Paprastos gudrybės gali padėti sutaupyti laiką virtuvėje.<br> 123rf.com nuotr.
 Paprastos gudrybės gali padėti sutaupyti laiką virtuvėje.<br> 123rf.com nuotr.
 Makaronus virkite keptuvėje.<br> 123rf.com nuotr.
 Makaronus virkite keptuvėje.<br> 123rf.com nuotr.
 Mėsą geriausia atšaldyti ant nerūdinjančio plieno paviršiaus.<br> 123rf.com nuotr.
 Mėsą geriausia atšaldyti ant nerūdinjančio plieno paviršiaus.<br> 123rf.com nuotr.
 Kiaušinių baltymus nuo trynių galima atskirti buteliu.<br> 123rf.com nuotr.
 Kiaušinių baltymus nuo trynių galima atskirti buteliu.<br> 123rf.com nuotr.
 Ne visada daržoves būtina lupti.
 Ne visada daržoves būtina lupti.
 Karamelizuojant svogūnus įberkite šiek tiek sodos.<br> 123rf.com nuotr.
 Karamelizuojant svogūnus įberkite šiek tiek sodos.<br> 123rf.com nuotr.
 Nesunaudotą aitriąją papriką galite užšaldyti. <br> 123rf.com nuotr.
 Nesunaudotą aitriąją papriką galite užšaldyti. <br> 123rf.com nuotr.
 Susipjaustykite daugiau daržovių ir dalį jų užšaldykite.<br> 123rf.com nuotr.
 Susipjaustykite daugiau daržovių ir dalį jų užšaldykite.<br> 123rf.com nuotr.
 Imbiero užteks nulupti tik tiek, kiek naudosite.<br> 123rf.com nuotr.
 Imbiero užteks nulupti tik tiek, kiek naudosite.<br> 123rf.com nuotr.
 Česnakus į patiekalą įdėkite paskutinius.<br> 123rf.com nuotr.
 Česnakus į patiekalą įdėkite paskutinius.<br> 123rf.com nuotr.
 Ryžių ir kitų grūdų verta pasiruošti iš anksto. <br> 123rf.com nuotr.
 Ryžių ir kitų grūdų verta pasiruošti iš anksto. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Feb 7, 2018, 2:10 PM

Tačiau receptų kūrėja ir natūropatė Stephanie Hinton įsitikinusi, kad galima greitai pasigaminti ir sveikus patiekalus, pasinaudojus keliomis paprastomis gudrybėmis.

Interneto svetainės „Daily Mail“ rubrika „Femail“ pateikė kai kurias Stephanie išbandytas laiką taupančias virtuvės gudrybės, kurios leis užtikrinti, kad ant jūsų stalo visada būtų sveiko maisto.

Iš anksto pasiruoškite grūdų ir kruopų

Vienas iš labiausiai padedančių sutaupyti laiką Stephanie patarimų – visada šaldiklyje turėti iš anksto pasiruoštų mėgstamų kruopų ar grūdų: rudųjų arba baltųjų ryžių, bolivinių balandų ir pan.

Turėdami laiko, išsivirkite daugiau mėgstamų kruopų ar grūdų ir iškart užšaldykite tokiomis porcijomis, kiek suvalgote.

„Kai jų prireiks, išimkite iš šaldiklio, užpilkite šiek tiek karšto vandens ir dėkite į patiekalus.

Tai gali padėti sutaupyti 30 minučių valgio gaminimo laiko.

Jei iš anksto pasiruošite kai kuriuos svarbiausius produktus, tai sumažins įtampą gaminant maistą, ir virtuvėje leisti laiką bus kur kas maloniau“, – žadėjo moteris.

Iš anksto susipjaustykite ir sušaldykite daržoves

Receptų kūrėja siūlė ruošiant daržoves vienam patiekalui susipjaustyti jų daugiau ir nedidelėmis porcijomis užšaldyti.

Ji taip pat patarė nulupti, supjaustyti ir užšaldyti jau pradėjusius ruduoti bananus.

„Kai jų prireiks vaisių glotnučiui, visada turėsite po ranka“, – pastebėjo Stephanie. Dėkite juos tiesiai į kokteilinę ir sumalkite.

Česnaką į patiekalą įdėkite paskutinį

Jeigu patiekalui naudojate česnaką, Stephanie siūlo jį supjaustyti pirmą, bet įdėti į patiekalą paskutinį.

„Kalbant apie poveikį sveikatą, tai leidžia česnake esantiems organizmui naudingiems fermentams geriau aktyvuotis ir jie nesudega karštame aliejuje“, – paaiškino Stephanie.

Pirkite šviežią imbierą

Jeigu mėgstate naudoti imbierą, bet negalite pakęsti, kad jį ilgai užtrunka lupti, nulupkite tik tiek, kiek reikia, patarė ekspertė.

Arba galite nusipirkti paties šviežiausio, kokį rasite, imbiero ir sutarkuoti jį smulkia tarka.

„Jeigu tai – šviežias imbieras, jo nė nereikės lupti“, – teigė Stephanie.

Sušaldykite nepanaudotą aitriąją papriką

Ne visada iškart sunaudojame tiek šviežios aitriosios paprikos, kiek nusiperkame. O likutis gali suminkštėti ar sudžiūti, ir jį teks išmesti.

Stephanie bet kokius aitriųjų paprikų, česnako ar imbiero likučius siūlė įdėti į šaldymo maišelį ir sušaldyti.

„Kai kitąsyk jų prireiks, išimkite ir patarkuokite virš kepinio ar troškinio“, – patarė ekspertė.

Greitai paskrudinkite svogūnus

Jeigu receptas reikalauja karamelizuotų svogūnų, prieš juos kepdami įberkite šiek tiek valgomosios sodos – tai pagreitins procesą.

Tačiau svarbu nepersistengti su soda, kadangi ji gali paveikti skonį ir aromatą.

Nepamirškite įberti ir druskos, tačiau atminkite, kad jos reikia dėti tik baigiant kepti.

Ne visada lupkite daržoves

Šaknines daržoves, anot Stephanie, lupti ne visada būtina.

Tačiau reikėtų gerai nuplauti ir nutrinti kempine daržoves prieš dedant jas į patiekalą.

„Tokias daržoves bus saugu valgyti, o jų odelėje bus daug skaidulų ir maistinių medžiagų, kurias būtumėte išmetę į šiukšliadėžę“, – įspėjo specialistė.

Lengviau atskirkite kiaušinių tryinius nuo baltymų

Jeigu kada bandėte atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų, žinote, kaip tai gali būti sudėtinga.

Tačiau turint po ranka plastikinį butelį, tai galima padaryti kur kas paprasčiau.

Pasirūpinkite, kad butelis būtų švarus. Tada pridėkite jo kakliuką virš trynio ir lengvai suspauskite. Trynys bus įsiurbtas į vidų nepažeidžiant baltymo.

Šį triuką rekomendavo ne Stephanie, bet jo veiksmingumu įsitikino ne viena šeimininkė.

Greito atšaldymo būdai

Ką daryti, jeigu norite gaminti iš atšaldytos mėsos, tačiau pamiršote ją iš anksto išimti iš šaldiklio? 

Jums gali padėti mikrobangų krosnelė. Kitas būdas – padėti mėsą ant nerūdijančio plieno padėklo ar folijos lakšto.

Ant metalo padėti produktai atirpsta greičiau, nei esantys ant stiklinio ar medinio paviršius, nes metalas yra laidesnis karščiui.

Jeigu šaldytas maistas atlaidinamas metaliniame inde, į jį labiau perduodama aplinkos šiluma.

Makaronus virkite keptuvėje

Jeigu norite greičiau paruošti makaronų patiekalus, nevirkite jų puode, laukdami kol prieš tai užvirs vanduo.

Makaronai gali būti išvirti ir keptuvėje, tiesiog užpylus juos šaltu vandeniu ir padidinus kaitrą.

Taip jie ne tik greičiau išvirs. Šaltas vanduo neleis makaronams sulipti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.