Šiuos patarimus verta įsidėmėti visiems česnakų mėgėjams

Česnakų rasime turbūt kiekvienuose namuose. Ypač jie vertingi žiemą ar anksti pavasarį, kaip puola virusai ir bakterijos. Juose yra gausybė vitaminų, mineralų ir kitų naudingųjų medžiagų, kurios praverčia kovojant ne tik žiemos negandomis. 

Česnakai pasižymi ne tik gydomosiomis, bet ir puikiomis gastronominėmis savybėmis. <br> 123rf.com nuotr.
Česnakai pasižymi ne tik gydomosiomis, bet ir puikiomis gastronominėmis savybėmis. <br> 123rf.com nuotr.
Česnakai pasižymi ne tik gydomosiomis, bet ir puikiomis gastronominėmis savybėmis. <br> 123rf.com nuotr.
Česnakai pasižymi ne tik gydomosiomis, bet ir puikiomis gastronominėmis savybėmis. <br> 123rf.com nuotr.
Česnakai pasižymi ne tik gydomosiomis, bet ir puikiomis gastronominėmis savybėmis. <br> 123rf.com nuotr.
Česnakai pasižymi ne tik gydomosiomis, bet ir puikiomis gastronominėmis savybėmis. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 19, 2018, 3:18 PM, atnaujinta Mar 27, 2019, 7:26 PM

Tačiau česnakai pasižymi ne tik gydomosiomis, bet ir puikiomis gastronominėmis savybėmis – patiekalams jie suteikia ypatingo aromato ir skonio. 

Česnakų mėgėjams siūlome susipažinti su naudingomis jo savybėmis ir kulinarinėmis gudrybėmis, kurios padės lengvai nuvalyti, susmulkinti česnakus ir panaikinti jo kvapą, įsigėrusį į plaštakas. 

Naudingos česnakų savybės

Tai natūralus antibiotikas, kurio sudėtyje yra daugiau nei 150 biologiškai aktyvių medžiagų. 

Be to, juose yra B grupės vitaminų, taip pat vitamino C, D, PP ir mineralų – kalio, kalcio, natrio, fosforo, geležies, cinko, seleno. Be to, česnakuose yra fitoncidų, eterinių aliejų ir fermentų. 

Nuolat česnakus valgantys žmonės pasižymi stipresniu imunitetu, jie lengviau įveikia infekcijas ir uždegimus, ramina nervų sistemą.

Taip pat česnakai naudingi širdžiai ir kraujagyslėms: jie normalizuoja širdies ritmą, mažina krešulių išsivystymo, kraujagyslių spazmų riziką.

Česnakus verta valgyti ir dėl to, kad jie naudingi virškinamajam traktui: jie gerina virškinimą ir normalizuoja mikroflorą. 

Kaip rinktis česnakus

Renkantis česnakus verta atkreipti dėmesį į du dalykus: jų tvirtumą ir sausumą. Skiltelės turi būti tvirtos, be įdubimų ir dėmių. Kartu česnakas neturi būti drėgnas: drėgmė signalizuoja apie prasidėjusį gedimą. 

Daugelis abejoja, ar vis dar naudingi dygti pradėję česnakai. Apie tai „Skonis“ jau rašė, skaitykite čia: 

Kaip valyti česnakus 

Jeigu norite greitai nulupti daug česnako skiltelių, teks šiek tiek užtrukti. Tačiau yra būdas, kaip nulupti juos per keliolika sekundžių: sudėkite česnaką, išskirstytą skiltelėmis, į stiklainį, uždenkite dangteliu ir energingai pakratykite. 

Luobelė pati atsiskirs, teliks tik išrinkti švarius česnakus. 

Kaip smulkinti česnakus 

Daugelis šeimininkių turi česnakų traiškyklę, kuria česnakai greitai ir lengvai paverčiami košele. Kai kuriems patiekalams ji tinka, bet jeigu česnakus reikia kepti, jie gali pernelyg greitai iškepti ir net sudegti. O tai sugadins patiekalo skonį.

Profesionalūs virėjai traiškyklės nenaudoja. Jie česnakus kapoja peiliu. Arba sutraiško plokščiąja peilio puse. 

Kaip panaikinti česnakų kvapą

Eteriniai aliejai, esantys česnakuose, dažnai palieka nemalonų ir ilgai išliekantį kvapą ant rankų.

Tokiu atveju pravers viena gudrybė: paimkite nerūdijančio plieno įrankį, indą ar kitą daiktą, ir 10-15 sekundžių patrinkite jį po šalto vandens srove. 

Dėl cheminės reakcijos, kylančios tarp česnako molekulių ir plieno, nemalonus rankų kvapas išnyks. 

Daugiau apie česnakus skaitykite žemiau:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.