Dažniausia klaida, kuri gali sugadinti jūsų arbatą

Žmonės nuolat ieško būdų, kaip išvirti tobulą arbatą. Klausimų kyla daugybė: pradedant tuo, kiek ilgai reikėtų laikyti arbatžoles, iki svarstymų, kada geriausia pilti pieną – prieš ar po to, kai į puodelį įpilama arbata.

 Arbatos skonį gali smarkiai sugadinti ir kalkių nuosėdos. <br> 123rf.com nuotr. 
 Arbatos skonį gali smarkiai sugadinti ir kalkių nuosėdos. <br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2018, 9:11 AM, atnaujinta Apr 25, 2018, 8:37 AM

Bet ar kada susimąstėte, kas gali labiausiai sugadinti arbatos skonį? Pasirodo, tai – kalkių nuosėdos, kurios, pasak kai kurių arbatos ekspertų, gali smarkiai paveikti arbatos skonį.

Kalkių nuosėdos susidaro dėl kieto vandens, kuriame yra daugiau nei vidutiniškai ištirpusių mineralų.

Ir nors nei kalkių nuosėdos, nei kietas vanduo pavojaus sveikatai nekelia, jis gali gerokai pabloginti arbatos skonį.

„Kietas vanduo ir kalkių nuosėdos turi didelį poveikį arbatos skoniui, nes jose yra didesnė tokių mineralų, kaip kalcis ir magnis, koncentracija. Šie elementai sugadina arbatos skonį ir tekstūrą“, – paaiškino įmonės „JING Tea“ atstovas Tomas Price'as.

Arbatos ekspertė Mae King Tsang interneto svetainei „Good Housekeeping“ sakė, kad dėl šių mineralų sunkiau atsiskleidžia arbatos junginių skonis.

„Arbatoje yra junginiai, kurie skaidosi vandenyje ir suteikia gėrimui skonį ir aromatą, – paaiškino ji. – Dėl kieto vandens šie junginiai skaidosi kur kas sunkiau“.

Pasak ekspertės, kadangi didžiąją dalį arbatos sudaro vanduo, ne be pagrindo manoma, kad jo skonis gali paveikti ir arbatos skonį.

Kalkės ir kiti iš čiaupo tekančiame vandenyje esantys priedai, tokie, kaip chloras, kurio pridedama, kad mūsų vandenį būtų sunku gerti, gali paveikti ir arbatos skonį“, – sakė ji.

Tad kaip galima tų pokyčių išvengti ir išvirti pačią skaniausią arbatą?

Vienas iš būdų būtų naudoti filtruotą ar suminkštintą vandenį.

Jigu pirkti vandens filtrus jums per brangu, reikėtų pasistengti, kad arbatinis būtų nuolat plaunamas ir jame nebūtų kalkių nuosėdų.

Kaip pašalinti kalkių nuosėdas iš arbatinio?

„Įpilkite į arbatinį mišinį, kurio pusę sudaro actas, o kitą pusę vanduo ir palikite pernakt. Rytą lengvai pašalinsite kalkių nuosėdas“, – patarė „Good Housekeeping“ instituto testavimo vadovė Veruty Mann.

Svarbu po to gerai išskalauti arbatinį, kad neliktų jokio acto kvapo ir prieš naudojant bent kartą užvirti ir išpilti šviežią švarų vandenį.

„Kad arbatinis būtų švarus, nukalkinti jį reikėtų kas keturias-aštuonias savaites. Neleiskite kalkėms susidaryti, nes kuo ilgiau jos bus, tuo sunkiau bus jas pašalinti“, – patarė Verity.

Jeigu nuosėdų daug, procedūrą gali tekti kartoti, kad jas visai pavyktų pašalinti.

Taigi, jeigu pasirūpinsite, kad arbatinyje nebūtų kalkių nuosėdų ar naudosite filtruotą vandenį, galėsite mėgautis gerokai kokybiškesne arbata.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.