Taip paruoštas daržoves valgys net ir vaikai

Atėjus vasarai į savo lėkštes dedame vis daugiau šviežių daržovių, kurių per žiemą taip išsiilgome. Žinoma, labai norėtume, kad ir mūsų mažyliai, kuriems linkime paties geriausio, taip pat noriai valgytų šį natūralų vitaminų šaltinį. Deja – jie neretai mieliau renkasi ledus.

 Pomidoras su druska vaikams.
 Pomidoras su druska vaikams.
 Pomidoras su druska vaikams.
 Pomidoras su druska vaikams.
 Agurkas su šviežiu medumi.
 Agurkas su šviežiu medumi.
 Lietuviškų daržovių augintojos „Kietaviškių gausos“ atstovė Bitė Valatkaitė.
 Lietuviškų daržovių augintojos „Kietaviškių gausos“ atstovė Bitė Valatkaitė.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 6, 2018, 4:47 PM

Tačiau tinklaraščio „Vaikų reikalai“ autorė Kristina Razminienė su tokiomis problemomis teigia nesusidurianti, mat skaniausias užkandis jos ketverių metų dukrai Julijai, kurią visi tinklaraščio sekėjai jau puikiai pažįsta – daržovės. Tad kaipgi moteriai pavyko įskiepyti vaikui sveikos gyvensenos įpročius ir kur slypi sėkmės paslaptis? Tinklaraščio autorė dalijasi patarimais iš savo asmeninės patirties.

Pradėkite nuo savęs

Tinklaraštininkė įsitikinusi, kad pirmiausia derėtų rūpintis savo teisingų mitybos įpročių formavimui, tik tuomet juos perims ir vaikas. Tad, viskas kur kas paprasčiau nei atrodo: jei norite, kad jūsų mažyliai noriai valgytų daržoves – pradėkite jas valgyti patys.

„Jei suaugę šeimos nariai valgo mažai daržovių, o vaikui jas duoda nes „taip reikia“, mažylis į daržovių valgymą pradės žiūrėti kaip į prievolę. Tačiau, jei patys noriai mėgausitės žalumynais – vaikas matys pavyzdį ir atitinkamai elgsis pats. Taip pat stenkitės, kad namuose visuomet būtų įvairus daržovių bei sveiko maisto pasirinkimas – tai skatins ragauti ir pažinti natūralius skonius“, – sako K.Razminienė.

Siūlykime vaikams šviežias ir skanias daržoves

Kaip vieną didžiausių tėvų daromų klaidų moteris išskiria pernelyg ankstyvą vaikų pažintį su saldumynais: „Mažylio pažinties su maistu pradžioje, kai formuojasi jo mitybos įpročiai, racione svarbu riboti saldumynų ir perdirbto maisto, sudėtyje turinčio skonio stipriklių, kiekį. Tai padės vaikui išmokti mėgautis natūraliu maistu, kurio skonis nėra labai intensyvus“, – sako „Vaikų reikalai“ autorė.

Tačiau tinklaraštininkė nesistebi, kad vaikai pradeda kreivai žiūrėti į daržoves, kai jos jiems siūlomos nešviežios, pavyzdžiui, atvežtinės žiemos metu. Mažiesiems pirmas įspūdis lieka ilgam, tad vertėtų pasirūpinti, kad jis būtų kuo geresnis. Tuo tarpu lietuviškų daržovių augintojos „Kietaviškių gausos“ atstovė Bitė Valatkaitė sako, kad visos daržovės yra geros, bet sutinka, jog importuotos gėrybės skonio ir maistinėmis savybėmis nusileidžia užaugintoms čia pat.

„Vietinės daržovės yra ne tik skanesnės, bet ir sveikesnės, nes nuskynus daržovę palaipsniui joje mažėja vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų, tad kuo ilgiau vežamos ir laikomos, tuo mažiau vertingos maistine prasme. Be to, eksportui auginamos veislės parenkamos ne pagal savo skonio savybes, o pagal gebėjimą išlaikyti prekinę išvaizdą jas vežant ilgus atstumus. Būtent todėl iš kitų šalių atvežtų pomidorų minkštimas ir odelė būna kietesni – tokie vaisai transportuojami paprasčiausiai nesusimaigo“, – paaiškina B.Valatkaitė.

Kalbas apie daržovių naudą sveikatai verčiau pasilaikykite sau

K.Razminienė pastebi, kad tėvai neretai bando paaiškinti vaikams, kad daržovės yra sveikas maistas. Vis tik, jos nuomone, mažiesiems reikėtų akcentuoti, jog tai pirmiausia yra skanu, o kalbas apie sveikumą palikti vėlesniam laikui.

Šiam požiūriui antrina ir lietuviškas daržoves auginančios bendrovės atstovė teigianti, kad yra tokių pomidorų rūšių, kurios drąsiai gali pakeisti net saldžius užkandžius: „Neretai klaidingai manome, kad daržovės skanėstų neatstos, tačiau kai kurie pomidorai pasižymi itin saldžiu skoniu. Lietuviškų daržovių augintojai, kuriems nereikia galvoti apie daržovių transportavimą ir gebėjimą išlaikyti prekinę išvaizdą, gali dėmesį skirti daržovių rūšims, kurios pasižymi kvapnumu ir puikiu skoniu, kuris mažiesiems valgytojams tikrai gali atstoti nesveikus užkandžius“.

Čia ji skuba priminti, jog pomidorų nereikėtų laikyti šaldytuve. Šaltyje net ir patys saldžiausi jie praranda skonį, nes žemoje temperatūroje sumažėja juose esantys cukraus ir rūgščių kiekiai.

Pernelyg nepataikaukite vaikams

Tinklaraščio „Vaikų reikalai“ autorė taip pat pastebi, kad mažiesiems neretai pernelyg pataikaujama iš baimės, kad vaikas nepavalgys. Čia ji ragina pažvelgti į situaciją šiek tiek ramiau ir atminti, kad natūralu, jog pasitaiko dienų, kai vaikui tiesiog norisi mažiau valgyti ir nereikėtų jo spausti.

„Bene didžiausia tėvų baimė – kad vaikas liks nepavalgęs. Dėl to mažyliai iš suaugusių dažnai gauna viską, ko tik užsigeidžia: vaikas nevalgo sriubos ar daržovių, bet reikalauja saldžių blynelių ir juos gauna, kad tik būtų sotus. Nesvarbu, kad blynai nepasižymi aukšta maistine verte – jei vaiko pilvas prikištas, tėvams ramiau. Aš laikausi nuostatos, kad mažieji turi valgyti tą patį, ką ir tėvai, o jei nevalgo – vadinasi tuo metu nėra alkani“, – teigia K.Razminienė.

Genialumas slypi paprastume: du gardūs užkandžiai vaikams

Daugelis tikriausiai prisimena iš vaikystės tokius gardėsius su šviežiomis daržovėmis, kaip pomidoras su druska ar agurkas su medumi. B.Valatkaitė juokauja, kad vaikus valgyti daržoves paskatins jų patiekimas sumuštinyje bei kviečia prisiminti šiuos sentimentus keliančius šviežio derliaus gardumynus ir pažvelgti į juos šiek tiek naujai drauge su subalansuotą maistą gaminančia įmone „Kūno kultūra“, siūlančią du paprastus užkandžių receptus vaikams.

Agurkas su šviežiu medumi

Ar pamenate, kaip vaikystėje gardžiuodavotės ką tik nuskintu agurku su šviežiu medumi? Išbandykite šį derinį kartu su juoda duona.

Jums tereikės:

riekelės juodos duonos;

šviežio derliaus trumpavaisio agurko;

šviežio medaus.

Pomidoras su druska vaikams

Tai tokia pomidoro su druska variacija, kuri, tikėtina, itin patiks mažiesiems valgytojams.

Ingredientai:

riekelė juodos duonos;

sviestas;

itin saldūs maži vaikų pomidoriukai;

žiupsnelis druskos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.