Kaip išsaugoti krapus žiemai: nuo paprasčiausių būdų iki nuostabaus pagardo

Krapų skleidžiamas aromatas – tikras vasaros kvapas! Gal todėl šias žoleles taip mėgstame žiemą, kai ilgimės saulėtų ir šiltų dienų.

 Krapų pagardas arba pesto.<br> 123rf.com nuotr.
 Krapų pagardas arba pesto.<br> 123rf.com nuotr.
 Džiovinti krapai.<br> 123rf.com nuotr.
 Džiovinti krapai.<br> 123rf.com nuotr.
 Šaldyti krapai.<br> 123rf.com nuotr.
 Šaldyti krapai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-06-13 08:55, atnaujinta 2021-06-28 18:22

Krapai želia visu pajėgumu, tad jau dabar metas pagalvoti, kaip juos išsaugoti žiemai.

Yra nemažai būdų, kurie padeda išsaugoti nepakartojamą šių žolelių skonį ir aromatą. 

Populiariausia juos džiovinti, sūdyti arba užšaldyti. Kiekvienas iš šių metodų turi savų privalumų. Norintiems išsirinkti, kuris labiausiai tinka jums, dalinamės patarimais.

Džiovinti krapai

Yra keletas būdų išdžiovinti krapus. Šviežius krapus nuplaukite, nukratykite vandenį ir išdžiovinkite patiesę ant popierinio ar medžiaginio rankšluosčio. Smulkiai supjaustykite ir, subėrę ant popieriaus lakšto, padėkite krapus į saulėtą kambario vietą. Po dviejų-trijų dienų suberkite į indą, uždarykite ir padėkite į sausą vietą.

Kitas metodas – suriškite krapus ryšulėliais ir pakabinkite saulėtoje gerai vėdinamoje vietoje. Po kelių dienų nukabinkite, apvyniokite medžiagine servetėle ir padėkite tamsioje sausoje vietoje. Arba sutrupinkite ir suberkite į sandariai uždaromus indus.

Džiovinti galima ir orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje. Tačiau svarbiausia – neperdžiovinti krapų, kitaip jie neteks kvapo. Todėl nuolat stebėkite džiovinimo procesą. 

Džiovinti krapai gali būti laikomi metus ir ilgiau. Jie tiks sriubomas ar antriesiems patiekalams. Kadangi džiovintų krapų aromatas skiriasi nuo šviežių, salotoms jie nelabai tiks. 

Kaip sūdyti krapus

Sūdymas leidžia maksimaliai išsaugoti krapų spalvą ir aromatą. Toks ruošinys puikiai tinka sriuboms, bulvių, daržovių ar mėsos patiekalams, salotoms.

Ruošdamiesi sūdyti gerai nuplaukite krapus ir nudžiovinkite. Smulkiai supjaustykite. 

1 kg krapų prireiks ketvirtadalio stiklinės druskos.  

Dėkite į stiklainį krapų sluoksnį, berkite druskos, gerai sugrūskite, vėl dėkite krapus, druską, sugrūskite. Taip iki stiklainio viršaus. Gerai suspauskite ir uždarykite, laikykite šaldytuve, viršutinėje lentynoje. 

Sūdyti krapai šaldytuve gali stovėti iki kitų metų sezono, tai yra metus. Tik turėkite omenyje, kad juose nemažai druskos, tad ruošdami patiekalą, kurį skaninsite šiais krapais, sūdykite jį atsargiai. 

Kaip užšaldyti krapus

Užšaldytos žolelės skonį ir aromatą išsaugo 6-8 mėnesius. 

Šaldyti krapus galima keliais metodais. Suriškite ryšeliais, apvyniokite maistine plėvele ar folija ir dėkite į šaldiklį. Kai prireiks, lengvai atsipjausite reikiamą kiekį.  

Taip pat galima iš karto susmulkinti krapus. Suberti į maišelį, tik labai nesugrūsti, nes būdami laisvi jie niekada nesulips į ledo gabalą, ir dėti į šaldiklį 

Šaldyti žoleles galima ir porcijomis. Nuplautus ir nudžiovintus krapus susmulkinkite ir suberkite į mažus maišelius ar dėkite po 2-3 šaukštelius ant nedidelių folijos lakštelių, sulankstykite ir dėkite į šaldiklį. 

Šaldyti krapus galima ir formelėse, skirtose ledukams šaldyti. Smulkiai supjaustytus krapus dėkite į formeles, kad užimtų 2/3 tūrio, užpilkite vandeniu ir dėkite į šaldiklį. Kai sušals, ledukus sudėkite į plastikinį indą ar maišelį ir laikykite šaldiklyje.

Termiškai neapdorotas krapų pagardas arba pesto padažas

Pesto padažas paprastai gaminamas iš bazilikų. O kodėl jo nepasigaminti ir iš kitų žalumynų? Pavyzdžiui, krapų? Šio pagardo skonis bus mažiau intensyvus, tačiau ne mažiau gardus. Tiks ir salotoms, ir makaronams, bulvėms, žuvies ar mėsos patiekalams pagardinti. Skanus ir užteptas ant skrudintos duonos ar vietoje sviesto – ant paprasčiausio sumuštinio.

Reikės:

  • 200 gramų krapų,
  • 100 gramų kerdinių pinijų, anakardžių ar graikinių riešutų,
  • 120 ml alyvuogių aliejaus,
  • 60 gramų kietojo sūrio,
  • 2-4 skiltelių česnako,
  • pusės citrinos sulčių,
  • druskos.

Kaip gaminti

Krapus nuskabykite nuo kotelių. Riešutus vos vos paskrudinkite sausoje keptuvėje. Smulkiai sutarkuokite sūrį.

Į maisto smulkintuvą dėkite krapus, riešutus, česnakus, sūrį, pilkite dalį aliejaus ir viską sumalkite iki vientisos konsistencijos. 

Pilkite citrinų sultis, aliejų, druską ir vėl sumaišykite. Ragaukite, ar netrūksta druskos.

Laikykite stiklainėliuose šaldytuve, o jeigu pagardo labai daug, užšaldykite jį nedidelėmis porcijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.