Tai turi žinoti kiekvienas: gudrybės, padėsiančios atpažinti sugedusią vištieną

Apsinuodijimas, vėmimas, virškinimo sistemos sutrikimai, pilvo skausmai, karščiavimas ir kiti sunkūs simptomai – ne vieninteliai nemalonumai, užklumpantys suvartojus sugedusios mėsos.

 Tinkamai užšaldyta mėsa šaldiklyje gali prabūti 9–12 mėnesių.
 Tinkamai užšaldyta mėsa šaldiklyje gali prabūti 9–12 mėnesių.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2018, 2:52 PM

Tai paprasčiausias laiko ir pastangų švaistymas, jei tik pagaminę patiekalą suprantate, kad jis nėra tinkamas vartoti.

Vienintelis būdas užkirsti visam tam kelią – įsitikinti, kad mėsa, kurią perkate arba laikote šaldytuve, yra šviežia.

Ritely.com dalijasi patarimais, kaip laikyti šviežią vištieną ir atpažinti sugedusią. 

Kaip atpažinti sugedusią vištieną?

Žinoma, pirmiausia tikrinkite galiojimo datą. Ją visada galima rasti ant gaminio pakuotės, ši data yra sertifikuota pagal įstatymus, todėl patikima. Niekada nevartokite produkto, kurio galiojimo laikas pasibaigęs.

Įvertinkite spalvą. Jei vištiena yra rausvos spalvos, ją valgyti yra saugu. Tačiau jeigu pastebėjote, kad vištiena yra šiek tiek papilkėjusi, tai reiškia, kad mėsa pradėjo gesti.

Patikrinkite kvapą. Sugedusi vištiena turi gana stiprų kvapą. Kai kurie žmonės tokį kvapą apibūdina rūgščiu, o dar kiti sieja su amoniako kvapu. Bet kuriuo atveju – jei mėsos kvapas nemalonus, geriau laikytis atokiau nuo jos.

Dar vienas požymis, bylojantis, kad vištiena nėra tinkama valgyti – gleivėtas ir lipnus paviršius.

Kaip patikrinti šaldytą vištieną?

Vienas iš būdų, padėsiančių palaikyti žalios mėsos šviežumą, yra užšaldymas. Tačiau kai atšildote vištieną, taip pat yra svarbu įsitikinti, kad ji yra tinkama vartoti.

Atkreipkite dėmesį į ledo plutelę. Jeigu ledo sluoksnis ant vištienos yra storas, ji tikriausiai jau yra sugedusi.

Dar kartą patikrinkite gaminio spalvą. Jei pastebėjote pilkas žymes, o riebalai ant vištienos yra pageltę – metas tokiai mėsai keliauti į šiukšliadėžę.

Kaip patikrinti jau pagamintą vištieną?

Jei prieš gamindami nepatikrinote mėsos šviežumo, pasinaudokite šiais patarimais. Be to, juos galite pritaikyti ir restorane ar bet kurioje kavinėje.

Pauostykite. Kartais gali būti sunku atskirti kvapą dėl stiprių prieskonių ir žolelių, tačiau sugedusios vištienos kvapo tai užmaskuoti nepadės.

Ieškokite pelėsio ženklų. Jei pastebėsite įtartinus žalius arba juodus taškelius ant vištienos gaminio ar patiekalo, nebijokite jos grąžinti atgal.

Jei pradėjus gaminti vištieną staiga iš baltos ji tapo pilka, verčiau išmeskite.

Jei vis dar nesate tikras/a, ar mėsa gera, paragaukite, bet nenurykite. Blogos vištienos skonis turėtų būti nemalonus ir kiek rūgštokas.

Dar keletas patarimų

Nepamirškite, kad vištiena, kaip ir bet kuri kita žalios mėsos rūšis, turi ribotą galiojimo laiką. Šaldytuve žalia mėsa gali būti laikoma 1–3 dienas.

Nepalikite žalios vištienos kambario temperatūroje ilgiau nei 2 val., nes bakterijos šiltesnėje temperatūroje greičiau dauginasi.

Tinkamai užšaldyta mėsa šaldiklyje gali prabūti 9–12 mėnesių. Kai atšildote mėsą, suvartoti ją turite per 1–2 dienas, o jeigu ji buvo atšildoma naudojant šaltą vandenį, turi būti nedelsiant gaminama.

Pagaminta vištiena šaldytuve gali išlikti šviežia iki 3–4 dienų, o šaldiklyje iki 4 mėnesių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.