Specialistas įspėja: ruošdami vištieną nedarykite vienos klaidos

Veikiausiai ne kartą esate girdėję patarimą prieš gaminant būtinai nuplauti produktus, tarp jų – ir vištieną. 

Perkant sveikai užaugintą vištieną, galima sustabdyti antibiotikų plitimo kelią.<br> 123rf nuotr.
Perkant sveikai užaugintą vištieną, galima sustabdyti antibiotikų plitimo kelią.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2018, 10:46 AM, atnaujinta Sep 5, 2018, 11:25 AM

Gali skambėti netikėtai, tačiau pastarasis patarimas – tik gajus mitas. Plauti šios mėsos tikrai nereikia ir net nerekomenduojama.  

Nerimas dėl higienos – nepagrįstas

Prieš valgį esame raginami nuplauti daugelį produktų. 

„Turime plauti vaisius, daržoves, uogas. Gal todėl nuspręsta, kad tą patį reikia daryti ir su vištiena. Nors gali kilti minčių, kad ji yra nepakankamai higieniška, toks nerimas – nepagrįstas. Prekybos centruose parduodama vištiena yra patikrinta atsakingų institucijų, prekyboje pasirodo supakuota į vakuumą, todėl yra itin higieniška ir saugi vartoti“, – sako „Kekava“ valdybos narys Saulius Petkevičius.

Ypač nepatartina plauti antibiotikais gydytos vištienos

Nors vištienos plovimas apskirtai nereikalingas darbas, ypač nerekomenduojama plauti mėsos, augintos gydant paukščius antibiotikais. 

„Tokia vištiena turi ne tik gerųjų organizmui naudingų, bet ir antibiotikams atsparių bakterijų. Plaunant šią mėsą, atspariosios bakterijos pasklinda tiek kriauklėje, tiek  virtuvėje. Šios bakterijos sparčiai dauginasi, todėl aplinkoje atsiranda pavojingų, antibiotikams atsparių mikroorganizmų“, – pasakoja S. Petkevičius. 

Anot S. Petkevičiaus, norint išvengti tokios rizikos, vertėtų rinktis vištieną, užaugintą be antibiotikų. Auginant paukščius rūpestingai ir dėmesingai, lesinant itin kokybišku maistu, užtikrinant galimybę judėti bei pakankamai miegoti bei sudarant higieniškas sąlygas, jie užauga sveiki ir papildomai gydyti nereikia. 

Renkantis vištieną daroma įtaka aplinkai

S. Petkevičius teigia, kad gydant paukščius antibiotikais, jiems atsparių mikroorganizmų atsiranda visoje ekosistemoje: „Per paukščių išmatas nuo antibiotikų mutavusios bakterijos patenka į žemę, iš jos – į vandenis, po to – į augalus, grūdines kultūras. Tada – per maistą į mūsų organizmą. Taigi, antibiotikų vartojimo paukštininkystėje grandinė yra ilga“. 

Vis dėlto perkant sveikai užaugintą vištieną, galima sustabdyti antibiotikų plitimo kelią. Taigi pirkėjai, besirenkantys geromis sąlygomis augintą vištieną, sąmoningai prisideda prie rūpinimosi aplinka ir ateities kartomis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje