Atskirti jautieną nuo pieninės karvės mėsos labai lengva – tereikia žinoti vieną dalyką

Šimtą kartų girdėtas patarimas – jei norite maitintis sveikiau, atsisakykite raudonos mėsos, valgykite paukštieną ar dar lengvesnį maistą. Tačiau sveikos mitybos specialistai sako, kad raudona mėsa žmogaus organizmui tiesiog būtina, todėl verta domėtis jos kokybe ir valgymo ypatumais, aiškina LRT TELEVIZIJOS laida „Vartotojų kontrolė“. Be to, laidoje atskleidžiama, kad kartais jautiena prekybininkai tituluoja numelžtų karvių mėsą.

Reikia atkreipti dėmesį ir į mėsos konsistenciją – jei mėsa atrodo gležna, nestipri, tuomet galima manyti, kad ji nėra šviežia.<br> 123rf nuotr.
Reikia atkreipti dėmesį ir į mėsos konsistenciją – jei mėsa atrodo gležna, nestipri, tuomet galima manyti, kad ji nėra šviežia.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TELEVIZIJOS laida „Vartotojų kontrolė“, LRT.lt

Sep 16, 2018, 7:54 AM, atnaujinta Sep 16, 2018, 7:55 AM

Tiems, kurie bijo kaloringos ir riebios mėsos, sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė siūlo rinktis kiaulienos išpjovą.

„Jos riebumas ir kaloringumas panašus kaip vištienos krūtinėlės. Kiaulienos daugelis žmonių bijo, bet kadangi tai – raudona mėsa, joje yra geležies, kurios vištienos krūtinėlėje labai mažai“, – pažymi specialistė.

Tačiau, laidos „Vartotojų kontrolė“ teigimu, visgi svarbiausia yra išsirinkti kokybišką ir šviežią mėsą.

Vaizdas vitrinoje – svarbus

Vartotojams, kurie nori nusipirkti tikrai kokybiškos mėsos, žinovai sako, kad ją renkantis svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip ji atrodo vitrinoje.

„Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika teigia, kad gera mėsa pasižymi blizgesiu: „Ji tikrai neturi būti padžiūvusi, ant jos neturi būti dėmių, mėsa turėtų būti lygiai išpjauta, neturi matytis jokių kraujosruvų.“

Savo ruožtu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyr. specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Viktorija Septilkienė pabrėžia, kad reikia atkreipti dėmesį ir į mėsos konsistenciją – jei mėsa atrodo gležna, nestipri, tuomet galima manyti, kad ji nėra šviežia.

VMVT inspektorė pataria užmesti akį ir į vitrinų kampuose esančius termometrus. Pasak jos, mėsos laikymo temperatūra parduotuvių šaldytuvuose turėtų būti nuo nulio iki septynių, o geriausia – nuo nulio iki keturių laipsnių, tuomet galima užtikrinti mėsos šviežumą.

Pasak V. Nadzeikos, svarbus ne tik mėsos vaizdas, bet ir kvapas: pajutus nemalonų kvapą, mėsos reikėtų vengti, o įvertintini fasuotos mėsos kvapą reikia praėjus kelioms minutėms po pakuotės atidarymo.

Perkate jautieną ar karvieną?

V. Septilkienė pažymi, kad pieninės karvės, pasenusios ir nebeduodančios pieno, keliauja į skerdyklą,  o jų mėsa – į prekybą. Tačiau tokių karvių mėsa tikrai kitokia – kietesnė, ne tokia sultinga.

V. Kurpienė pastebi, kad pieninės karvės dažnai naudojamos mėsai, o tokiu atveju etiketėje tikrai nebus parašyta, kad tai – mėsinio galvijo mėsa.

„Kai gamintojas gamina geresnį, vertingesnį produktą, visada parašo ant pakuotės, kas tai yra. O jei nėra parašyta, vadinasi, yra kitaip“, – kalba V. Kurpienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.