Namų šeimininkių gudrybės, kaip kepti kotletus, kad būtų minkšti ir sultingi

Kotletai – turbūt vienas populiariausių patiekalų. Tai tikras naminis maistas, kuris ne tik pasotina, bet ir sušildo tiek kūną, tiek sielą. 

 Minkštus, purius, sultingus ir namų virtuve kvepiančius maltos mėsos kotletus mielai valgo ir dideli, ir maži. O šeimininkės juos mėgsta, nes kotletų gaminimas neatima daug laiko. <br> 123rf nuotr.
 Minkštus, purius, sultingus ir namų virtuve kvepiančius maltos mėsos kotletus mielai valgo ir dideli, ir maži. O šeimininkės juos mėgsta, nes kotletų gaminimas neatima daug laiko. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2018, 11:10 AM, atnaujinta May 10, 2023, 5:39 PM

Minkštus, purius, sultingus ir namų virtuve kvepiančius maltos mėsos kotletus mielai valgo ir dideli, ir maži. O šeimininkės juos mėgsta, nes kotletų gaminimas neatima daug laiko. 

Kiekviena turi savo išbandytą receptą ar paslaptis, kaip iškepti skanius kotletus, kuriuos apsilaižydami pirštelius mielai kirstų visi šeimos nariai. 

Surinkome namų šeimininkių patarimus, išbarstytus interneto platybėse, ko jos deda į vištienos ar kitos mėsos kotletus, kad būtų minkšti ir sultingi.  

Paskaitykite – galbūt kai ką jau žinojote, tačiau neabejojame – tikrai rasite ir netikėtų patarimų. 

Daržovės 

Daugelis šeimininkių į faršą įmaišo įvairiausių tarkuotų daržovių: cukinijos, morkų, svogūnų, kopūstų, bulvių, moliūgų, net burokėlių.  

„Dedu cukinijos – net šeima nesupranta, kad jos yra“, – tikina viena šeimininkė. 

„Patikrintas variantas: vištienos kotletukai su cukinija – sultingi ir minkšti“, – jai antrina kita.

„Įtarkuokit žalios cukinijos, morkų, svogūnų. Aš dar dedu truputį majonezo ir krakmolo – pasakiški kotletukai“, – receptu pasidalino dar viena. 

Kitos pirmenybę atiduoda vištienos kotletams, į kurių faršą įtarkuota kopūsto: jie tikrai sultingi ir labai skanūs.

Dar kitos šeimininkės deda nemažai svogūno – galvą ar net dvi. O jeigu šeima jų nemėgsta, sumala svogūną į tyrelę – jo skonio nesijaučia, tačiau kotletai būna purūs, minkšti ir sultingi. 

Sultingumu išsiskiria ir vadinamieji čigoniški kotletai: jiems paruošti į faršą dedama mažais gabaliukais smulkintų pomidorų ir kapotų petražolių.

Grybų mėgėjams turėtų patikti kotletai su tarkuotais pievagrybiais. 

Dar vienas pasiūlymas norinčioms iškepti sultingus kotletus – į faršą įtarkuoti obuolio. 

Kruopos 

Daugelyje kotletų receptų siūloma faršą suminkštinti džiūvėsėliais arba išmirkytu batonu. 

Šeimininkės dalinasi ir kitomis idėjomis.

Kai kurios į faršą deda manų kruopų. Tačiau kitos atrado geresnę priemonę: „Manų kruopos kietina faršą, vietoje jų geriau dėti greitai išverdančius avižinius dribsnius ir pilti sultinio“.

Kitos avižinius dribsnius prieš dėdamos į faršą išmirko piene.

Nepamaišys, jeigu į kotletų masę įmaišysite ir avižinius dribsnius, ir kokios nors tarkuotos daržovės, pavyzdžiui, morkos.

O dar kitoms skaniausi vištienos kotletai, į kurių masę įmaišyta virtų grikių.  

Pieno produktai

„Šaukštas majonezo suminkština mėsą. Į faršą dedu majonezo, bet nededu kiaušinių“, – patirtimi dalijasi viena šeimininkė.

„Iš tiesų turiu vieną paslaptį – nedėti kiaušinių. Nė vieno. Bet įdėti batoną, išmirkytą piene. Jis turi būti ne drėgnas, o tiesiog šlapias!“ – receptu dalinasi dar viena interneto vartotoja.

„Aš dedu sviesto, grietinės arba majonezo. Man taip skaniausia“, – tikina trečia.

„Dėkite šaukštą grietinės, šaukštą miltų – kitokių kotletų nebenorėsit“, – neabejoja interneto vartotoja.

Dar vienas patarimas – į faršą įpilti riebios grietinėlės, po to palaikyti jį šaldytuve valandą-dvi, tik tada formuoti kotletus ir kepti. „Tada gerai įsigeria į mėsą. Kotletus sudėti reikia ant labai smarkiai įkaitintos keptuvės – susidarys plutelė, todėl iš mėsos neištekės sultys. Vėliau sumažinti ugnį iki vidutinės“, – patirtimi dalinasi viena šeimininkė.

Dar vienas patarimas – formuojant kotletus į kiekvieną įdėti gabaliuką sviesto.

Dar keletas patarimų

Kitos šeimininkės žada, kad sultingi kotletai bus panaudojus turbūt pigiausią priemonę – į faršą įpylus vandens. 

„Reikia pilti šilto vandens ir ilgai minkyti. Kiaušinio dėti nereikia“, – minkštų ir sultingų kotletų paslaptimi pasidalino viena. 

Tačiau kitos kiaušinio neatsisako, tačiau taiko vieną gudrybę: „Labai gerai yra atskirti baltymus nuo trynių ir gerai išplakus sudėti į faršą baigiant jį minkyti. Tada būna labai purūs ir sultingi kotletukai“.

Kitos į kotleto vidų įdeda ledo kubelį.

Dar trečios į faršą įmaišo šiek tiek maltų lašinių.

Taip pat svarbi ir mėsos rūšis: norint sultingų vištienos kotletų vienas dažniausių patarimų – naudoti ne krūtinėlę, o šlaunelių mėsą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.