Patisonai, juodieji ridikai ir kitos retesnės daržovės: kaip jas ruošti

Šias metais gerai užderėjus daržovėms, užaugo ir retesnių jų rūšių. Jas daržininkai dažnai pasodina iš smalsumo, bet kai šios užauga, nelabai žino, ką su jais daryti. 

 Juodieji ridikai.<br> Organizatorių nuotr.
 Juodieji ridikai.<br> Organizatorių nuotr.
 Patisonas.<br> Organizatorių nuotr.
 Patisonas.<br> Organizatorių nuotr.
 Salierai.<br> Organizatorių nuotr.
 Salierai.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 5, 2018, 9:09 AM

Apie tokių daržovių naudą ir panaudojimo būdus papasakojo dietologė ir turguje daržovėmis prekiaujantys prekybininkai.

Turgaus prekybininkai sako, kad neretai žmonės, pamatę vieną ar kitą retesnę daržovę, klausinėja, kam ji tinka, kaip ją geriausiai paruošti. 

„Papasakojame, patariame. Žiūrėk, po kurio laiko ateina ir nusiperka dar“, - sakė Centrinio Kauno turgaus prekiautojas daržovėmis Aurelijus Česnavičius.

Pasak prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio turgaus prekeivių, šiemet tokių žmonių daugiau, nes žmonės daugiau visko užsiaugino savo daržuose – vasara buvo šilta ir ilga, o sausros didelės žalos nepridarė.

Patisonas – praktiška puošmena

Viena iš įdomesnių ir kiek retesnių Lietuvoje augančių daržovių – patisonas. Iš tiesų tai labai artimas moliūgo giminaitis, tiesiog jo forma kitokia. Vieniems jis primena lėkštę ar dubenį su kaupu, kitiems – apvalų iškilusį pyragą.

„Yra lankytojų, kurie klausia, kas jis, su kuo valgomas. O iš tiesų jo vartojimas beveik toks pats, kaip ir kitų moliūgų. Tiesiog galima išnaudoti jo neįprastą formą. Labai gražiai atrodo stiklainyje užkonservuoti maži nelupti ir nepjaustyti patisonai. Didesnius patogu  kepti įdarytus kokiu nors įdaru – mėsa ar kitomis daržovėmis – tereikia nupjauti viršų ir išskobti bent dalį turinio“, - pasakojo pašnekovas.

Salieras – sveikatos šaltinis

Pasak jo, nemažai žmonių stebisi išvydę ir salierų gumbus, nes kur kas labiau žinomi ir naudojami yra salierų stiebai. Pastarieji daugiau naudojami kaip prieskoniai, o štai gumbas (šaknis) – kaip daržovė. 

„Saliero gumbą galima naudoti salotoms ir netgi troškiniams, kepti orkaitėje, konservuoti. Labai svarbu, kad jis turi daug organizmui naudingų savybių. Salieruose gausu vitaminų, jie turi daug maistinių skaidulų ir mikroelementų, pasižymi pirešvėžinėmis savybėmis. 

Salieras ypač naudingas nėštumo metu ir po gimdymo ar padidėjus skrandžio rūgštingumui. O taip pat sergant osteoporoze ir sąnarių bei inkstų ligomis, esant aukštam kraujospūdžiui ar padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje“, – pabrėžė dietologė Daiva Markauskaitė.

Pastarnokai – vietoj bulvių

Anot turgaus prekybininkų, nemažą smalsumą kelia ir pastarnokai, kurių šaknys šiek tiek primena morkas. Tačiau tai yra artimi tų pačių salierų giminaičiai, tik jų skonis priimtinesnis. 

Dėl šios priežasties pastarnokai ilgą laiką buvo vartojami kaip dabar bulvės. Kaip ir salierai, jie turi daug vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų.

Juodasis ridikas – ir maistas, ir vaistas

Dar viena ant turgaus prekystalių nemažo dėmesio sulaukianti, bet ne itin plačiai žinoma daržovė yra juodasis ridikas. Nuo įprasto ridiko jis skiriasi spalva ir dydžiu – yra gerokai didesnis. Bet svarbiausia – juodasis ridikas turi gerokai daugiau žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Jame daug B, C grupės vitaminų, eterinių aliejų, angliavandenių, fermentų, ši daržovė kelia apetitą ir gerina virškinimą. 

Juoduosiuose ridikuose yra daug daugiau kalio negu kitose daržovėse. Šis elementas padeda pašalinti iš organizmo natrio perteklių ir vandenį, todėl ridikai mažina patinimus, atsiradusius dėl širdies ligų. Liaudyje dar gerai žinomas ir juodojo ridiko su medumi receptas, kuris padeda nuo peršalimo bei kosulio.

Tačiau dažniausiai juodasis ridikas naudojamas salotoms. „Jis dera su grietine, majonezu, galima maišyti česnako, obuolį, porą ar svogūną, morką. Pagardinti petražolėmis, krapais“, – pasakojo Centrinio turgaus prekybininkas Arūnas.

Įdaryti patisonai

Penkiems vidutiniams patisonams įdaryti reikės maždaug 3 pomidorų, 1 didelio svogūno, poros skiltelių česnako, 50 g džiūvėsėlių ir 200 g maltos mėsos.

Nupjaukite patisonų viršūnėles ir išskobkite minkštimą. Jį susmulkinkite ir pavirkite sūdytame vandenyje apie 3 minutes. Kol nukoštas minkštimas vėsta, pakepinkite smulkintą svogūną, česnaką, smulkiai supjaustytus pomidorus ir maltą mėsą. Tada sudėkite džiūvėsėlius, petražoles ir bazilikus. Visa tai paskaninkite druska, pipirais ir viską sumaišykite.

Išskobtą patisoną prikimškite įdaro ir kepkite apie 30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Prieš pat pabaigą patisonus apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu ir palaukite, kol sūris išsilydys. 

Patiekti rekomenduojama su šviežiais pomidorais bei salotomis.

Kepti salierai 

Nulupkite nuplautą salierą ir supjaustykite jį 8-10 cm ilgio lazdelėmis. Sudėkite į pasūdytą vandenį ir virkite 7 min. Tada salierus išgriebkite, nusausinkite ir pamirkykite su druska išplaktame kiaušinyje. Tuomet pavoliokite džiūvėsėliuose ir apkepkite karštoje keptuvėje su aliejumi. Iškeptus sudėkite ant popierinių servetėlių, kad sugertų riebalų perteklių.

Keptus salierus pagardinkite smulkiai kapotu arba trintu česnaku ir smulkintais svogūnų laiškais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.