Po karštos vasaros suaktyvėjusios kandys šeimininkėms kelia siaubą

Dėl ypatingai šiltos vasaros specialistai įspėja apie maistinių kandžių populiacijos pagausėjimą: kandys migruoja į žmonių gyvenamas patalpas, ieško sau tinkamo maisto bei tinkamų vietų dėti kaušinius. Jos veisiasi tokiuose biriuose produktuose kaip miltai, kruopos ar net duonos gaminiai. 

 Jeigu namuose pamatėte bent vieną skraidančią maistinę kandį, tai ženklas, kad turite pradėti veikti. <br> 123rf nuotr.
 Jeigu namuose pamatėte bent vieną skraidančią maistinę kandį, tai ženklas, kad turite pradėti veikti. <br> 123rf nuotr.
 Z.Petkevičienė.<br> „Fazer“ nuotr.
 Z.Petkevičienė.<br> „Fazer“ nuotr.
 Šviežioje duonoje kandys nesiveisia.<br> „Fazer“ nuotr.
 Šviežioje duonoje kandys nesiveisia.<br> „Fazer“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 7, 2018, 9:36 AM

Kaip nuo to apsisaugoti ir tinkamai laikyti maisto produktus? 

Kandys kėsinasi ir į duoną

Kaip teigia kenkėjų kontrolės „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas, dėl neįprastai šiltos vasaros, kuri ganėtinai užsitęsė, šiuo metu pastebimas maistinių kandžių suaktyvėjimas – šilti orai turėjo įtakos kandžių veisimosi ciklui. Kuo šiltesni orai, tuo greičiau maistinės kandys vystosi. 

Maistinės kandys maitinasi ir voratinkliais bei išnaromis teršia miltus, grūdus ar sėklas, riešutus, džiovintus vaisius, arbatžoles, makaronus, o taip pat daugelio namuose užtinkamą duoną bei kepinius.

Pastebėjus kandis namuose, būtina surasti jų veisimosi židinį ir išvalyti bei dezinfekuoti spinteles. Taip pat svarbu žinoti svarbiausias prevencines priemones.

Kepyklų „Fazer Bakery Baltic“ gamybos ir tiekimo direktorė Zita Petkevičienė pabrėžia, kad norint apsaugoti duonos gaminius nuo kandžių pagrindinė priemonė – duonos laikymas tinkamoje pakuotėje ir sandarioje duoninėje.

„Dar parduotuvėje atkreipkite dėmesį į duonos pakuotę – prieš pirkdami įsitikinkite, ar ji nepažeista. Tokiu atveju būsite tikri, kad į vidų nepateko nepageidaujamų parazitų.

Parsinešę duoną iš parduotuvės ją laikykite originalioje pakuotėje – polietilenas ar popierius apsaugos duoną nuo dulkių, drėgmės ir kitų išorinių pavojų. Taip pat nelaikykite duonos per ilgai, stebėkite, kada baigiasi jos galiojimo terminas – kuo duona šviežesnė, tuo mažesnė tikimybė joje rasti nepageidaujamų radinių“, – teigia  Z. Petkevičienė.

Jeigu duona yra laikoma jau kandimis užkrėstoje aplinkoje, parazitai gali patekti į gaminį įsigrauždami per pakuotę. Bet jeigu duona bus laikoma sandarioje duoninėje, kur nuolat palaikoma švara – kandys neturėtų patekti. Todėl patartina duoninę reguliariai valyti.  

Patraukliausia kandims – sudžiūvusi duona

Anot biologo L. Grigaliūno, patraukliausia kandims – jau kiek sudžiūvusi ir pastovėjusi duona. 

„Visai šviežia ar vos kelių dienų duona nebus patraukli kandims dėl drėgmės. Kandys mėgsta pastovėjusius, ne pirmo šviežumo gaminius. Jos labiau linkusios maitintis kietais produktais, joms patinka viskas, kas yra biru bei sausa. Todėl reikėtų itin atkreipti dėmesį į duonos šviežumą, kad ši ilgai spintelėje neužsilaikytų“, – teigia L. Grigaliūnas.

Jam pritarė ir Z. Petkevičienė: jeigu duona bus suvartota kol dar yra šviežia ir minkšta, kandys į ją nepateks. 

„Kad duona nespėtų pasenti ar tapti kandžių taikiniu, visų pirma reiktų gerai pagalvoti, kiek duonos pajėgsite suvartoti. Jeigu tradicinių duonos kepalų nespėjate suvalgyti, ir ji sudžiūva ar sugenda, rinkitės mažesnes pakuotes – taip visada galėsite mėgautis šviežia ir minkšta duona, nereikės maisto išmesti“, – pataria Z. Petkevičienė.

Drugelis – ženklas pradėti veikti

Jeigu namuose pamatėte bent vieną skraidančią maistinę kandį, tai ženklas, kad turite pradėti veikti. Būtina nuosekliai apžiūrėti vietas, kuriose laikomi birūs produktai – kruopos, miltai, atidaryti talpas ir pakuotes. Svarbu suprasti, kad šie gyviai gali daugintis ir vystytis net uždarytoje pakuotėje, todėl nereiktų pamiršti apžiūrėti produktų, kurių pakuotės dar nėra atidarytos.

Maistinės kandys daugiausiai žalos padaro būdamos ne brandžioje drugelio vystymosi fazėje, bet lervos (vikšro). Iš kiaušinių, kurių kandis gali padėti kelis šimtus, išsiritusios lervos puikiai jaučiasi biriuose produktuose. Jos gadina šiuos produktus, graužia, teršia savo išmatomis, išnaromis, išskiriamais siūlais, kurie atrodo kaip voratinklis.

Manoma, kad kandys į namus dažniausiai atkeliauja produktų pakuotėse, kur jau būna sudėti kiaušinėliai, tačiau gali patekti ir pro atvirą langą. Suaugusiųjų kandžių vienintelis tikslas – daugintis, t. y. dėti kiaušinėlius.

Kaip jau minėta, žalą daro lervos (vikšrai), kurie maitinasi maistu, palikdami savo apykaitos produktus ir taip sugadindami maistą. Jie gali pragraužti net plastikinius maišelius, kartonines pakuotes, todėl parsinešus užkrėstą pakuotę, po kurio laiko virtuvėje mes sutiksime jau skraidančias brandžias kandis. Vikšrai, pragraužę pakuotes, ropoja spintelės sienelėmis ir suradę saugų kampą, įsikuria, kad išsivystytų į brandų drugį.

Ką daryti?

Svarbiausia – rasti židinį ir jį kruopščiai išvalyti. Lentynas, spinteles, patalpas geriausia išsivalyti skiestu acto tirpalu. 

Užterštus maisto produktus būtina nedelsiant išmesti.

Suaugusius vabzdžius galima gaudyti lipniomis specialiomis gaudyklėmis.

Birius maisto produktus laikyti sandariuose stikliniuose, plastikiniuose ar metaliniuose induose.

Yra duomenų, kad šios kandys bijo levandų, kėnių kvapo, tad šių džiovintų augalų maišeliai arba skudurėlis, suvilgytas jų eteriniais aliejais, gali atbaidyti šiuos gyvius.

Kitas nemalonumas – grybelis ar pelėsis

Kandys – ne vieninteliai nemalonumai, kurie gresia prasidėjus šaltajam sezonui. Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančios drėgmės dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudenį labiau šildomi ir mažiau vėdinami namai sukuria pelėsiui tinkamesnę terpę.

„Mūsų kepyklos atliktų tyrimų metu paaiškėjo, kad pelėsiui veistis geriausia temperatūra yra apie 30-35 laipsnius. Paprastai kambario temperatūra būna 20-25 laipsniai, tad tinkamai laikant duoną, pelėsis veistis neturėtų. Pelėsio plitimui įtakos turi ir santykinai didelė patalpos drėgmė, todėl nepamirškite užtikrinti, kad duona būtų laikoma kuo sausesnėje vietoje, negautų tiesioginių saulės spindulių“, – teigia Z. Petkevičienė. 

Jos teigimu, pastebėjus pirmąsias pelėsio užuominas ant duonos, neužtenka nupjauti supelijusios vietos ir tikėtis, kad likusi duona yra nepažeista. Nors dažnai likusi gaminio dalis atrodo sveika ir tinkama vartoti, jį patartina išmesti. Tokias atvejais pelėsis greičiausiai jau būna išplitęs visame kepale. 

Nors kai kurie žmonės duoną laiko šaldytuve, kepyklos atstovė pabrėžia, kad taip pagreitinamas duonos senėjimo procesas. Nors tai padeda išvengti pelėsio, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad šaldytuve duona praranda savo skonines savybes, tampa kietesnė, lengviau trupa. 

Tinkamos produktų laikymo sąlygos ir greitas jų suvartojimas garantuos, kad visada valgysite šviežią ir skanią duoną bei kitus maisto produktus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.