Efektyvus valiklis vos už centus: štai kur pravers mandarinų žievelės

Kalėdos – metas, kai namai kvepia mandarinais ir apelsinais. Šie iš šiltųjų kraštų atkeliavę vaisiai jau seniai yra tapę žiemos švenčių simboliu.

Natūralus valiklis ne tik gardžiai kvepės, bet ir efektyviai nuvalys stiklo, keramikos ar plastiko paviršius.<br>123 rf nuotr.
Natūralus valiklis ne tik gardžiai kvepės, bet ir efektyviai nuvalys stiklo, keramikos ar plastiko paviršius.<br>123 rf nuotr.
Natūralus valiklis ne tik gardžiai kvepės, bet ir efektyviai nuvalys stiklo, keramikos ar plastiko paviršius.<br>123 rf nuotr.
Natūralus valiklis ne tik gardžiai kvepės, bet ir efektyviai nuvalys stiklo, keramikos ar plastiko paviršius.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 17, 2018, 9:57 AM

Kur dedate žieveles? Veikiausiai išmetate. Bet kai sužinosite vieną gudrybę, daugiau to nebedarysite.

Citrusinių vaisių žievelėms galima suteikti antrą gyvenimą – tai yra, panaudoti jas gaminant  pigią, bet puikią valymo priemonę, kuri ne tik efektyviai išvalys virtuvę ar vonią, bet ir maloniai kvepės.

Vis daugiau šeimininkių pirmenybę teikia natūralioms valymo priemonėms, kurios nekenkia sveikatai ir mažai kainuoja. Nustebsite, kaip lengva tokią pagaminti. Tereikės dviejų ingredientų.

Jeigu domitės natūraliomis valymo priemonėmis ir būdais, tikriausiai spėjote pastebėti, kad dažniausiai jų sudėtyje būna acto. Actą saugu naudoti ir tiems, kurie yra jautrūs agresyviai buitinei chemijai.

Ir nors tai vienas natūraliausių, efektyviausių ir pigiausių valiklių, jo kvapas, švelniai tariant, nėra malonus.

Jį užmaskuoti padeda apelsinų, mandarinų ar citrinų žievelės. Actas, kuriame jos išmirkytos, taip pat efektyviai valys, o kartu skleis malonų kvapą. O nuostabiausia, kad šio valiklio sudėtyje nebus jokių toksinių medžiagų!

Palaikykite kelias savaites citrusinių vaisių žieveles acte. Jos praturtins actą savo aliejais ir kvapu. Ypač valikliui gaminti tiks apelsinų žievelės, nors galima naudoti ir bet kurio kito citrusinio vaisiaus.

Žievelėse esantys aliejai ne tik suteiks puikų kvapą jūsų valikliui, bet ir daugiau valymo galių.

Taigi, kaip pasigaminti universalų virtuvės valiklį, panaudojus citrusinių vaisių žieveles? 

Reikės:

citrusinių vaisių žievelių (tiek, kad pripildytumėte bent pusės litro stiklainį);

9 proc. acto (tiek, kad apsemtų žieveles).

Priemonės:

1 stiklainis su dangteliu;

sietelis;

dubuo;

butelis su purkštuku.

Ką daryti?

1. Sudėkite citrusinių vaisių žieveles į stiklainį. Pririnkite jų tiek, kad užpildytumėte bent pusę indo.

2. Užpilkite ant jų acto tiek, kad apsemtų žieveles.

3. Uždengtą stiklainį laikykite tamsioje vietoje bent dvi savaites, bet galite ir ilgiau. Prisiminkite: kuo ilgiau laikysite, tuo labiau actas prisigers citrusinių žievelių kvapo.

4. Po dviejų savaičių nukoškite žieveles į indą ir supilkite skystį į butelį su purkštuku. Naudokite šią priemonę kaip universalų valiklį.

Patarimas

Norite dar aromatingesnio valiklio? Pridėkite į jį šiek tiek žolelių, pavyzdžiui, čiobrelių ar rozmarinų. Abiejų šių žolelių kvapas labai dera su citrusinių vaisių aromatu.

Ką valyti?

Kur praverčia apelsinų ar mandarinų actas? Actas itin efektyviai šalina kalkių apnašas. Juo galima valyti kriauklę, vonią, dušo kabiną, dezinfekuoti medines ir plastikines pjaustymo lenteles, valyti mikrobangų krosnelę ir kitus virtuvės prietaisus, blizginti stiklinius indus, valyti langus ir daug kitų virtuvės ar namų paviršių.  

Patikėkite – namai bus ne tik švarūs, bet ir gaiviai kvepės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.