7 dažniausios klaidos, kurias darote kepdami plaktą kiaušinienę

Puri plakta kiaušinienė – puikus būdas pradėti rytą, tačiau vandeningos varškės konsistencijos kiaušinienė apetito visai nekelia.

Labai svarbu, kad plakant kiaušinius masėje nesusidarytų oro burbuliukai.<br> 123rf nuotr.
Labai svarbu, kad plakant kiaušinius masėje nesusidarytų oro burbuliukai.<br> 123rf nuotr.
 Kiaušiniai yra vienas iš universaliausių, maistingiausių ir daug baltymų turintis maisto produktas.<br> 123rf nuotr.
 Kiaušiniai yra vienas iš universaliausių, maistingiausių ir daug baltymų turintis maisto produktas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-03-01 06:15

Kiaušiniai yra vienas iš universaliausių, maistingiausių ir daug baltymų turintis maisto produktas, bet sugadinti juos gaminant – labai paprasta. Keli virtuvės šefai papasakojo apie dažniausiai daromas klaidas ir kaip pasigaminti tobulą kiaušinienę.

1. Per ilgai kepate

Iškepti plakti kiaušiniai yra švelniai gelsvos spalvos. Tad jie niekada neturi būti kepami tol, kol taps rudos ar net pajuodusios spalvos su traškiais krašteliais.

„Daugelis yra įpratę perkepti kiaušinius, ypač omletus su įdaru. Norėdami iškepti plaktą kiaušinienę, sumažinkite temperatūrą. Dauguma žmonių kepa plaktą kiaušinienę per stipriai įkaitintoje keptuvėje, ir tai yra pagrindinė klaida“, – pabrėžė virtuvės šefas Mattas Ayalas.

2. Per stipriai išplakate kiaušinius

Virtuvės šefas Nickas Korbee sako, kad negalima išplakti kiaušinių įkaitintoje keptuvėje – tai reikia padaryti atskirame dubenėlyje, kad baltymas tinkamai susimaišytų su tryniu.

„Plakdami kiaušinienę būkite švelnūs. Aš dažniausiai kiaušinius plaku šakute, o ne rankiniu plakikliu. Labai svarbu, kad plakant kiaušinius masėje nesusidarytų oro burbuliukai – tai reikštų, kad plakdami persistengėte. Masė turi būti puri, bet tuo pačiu ir standi, todėl burbuliukų mums nereikia“, – tarė jis.

3. Kepate per karštoje keptuvėje

N.Korbee įspėjo, kad nesvarbu, kokiu būdu gaminate kiaušinienę, per didelis karštis gali paversti trynius pilkais, o baltymus – per kietais, tad nebus malonu valgyti tokį patiekalą.

„Kiek mažesnis nei vidutinis karštis yra tinkamiausias norint pasigaminti prabangios ir minkštos plaktos kiaušinienės. Viskas yra virėjo rankose, tad jeigu keptuvė įkaito per daug, kuo greičiau sumažinkite temperatūrą“, – patarė virtuvės šefas.

4. Supilate plaktą kiaušinienę į šaltą keptuvę

Dar nespėjusi lengvai įkaisti keptuvė taip pat gali pridaryti bėdų. Virtuvės šefo Fabio Vivanio teigimu, keptuvė turi įkaisti iki vidutinės temperatūros, galima įdėti šiek tiek sviesto ar įpilti aliejaus.

Kai sviestas pradės lengvai burbuliuoti arba aliejus čirškėti, galima pilti kiaušinių masę. 

5. Įdedate per daug kitų ingredientų

„Dažnai žmonės perkepa kiaušinienę, tad ji tampa sausa ir kieta, todėl geriausia sumažinti temperatūrą ir kepant įpilti šiek tiek vandens, maždaug 1-2 valgomuosius šaukštus. Pieno geriau nenaudoti, nes dėl piene esančio cukraus kiaušinienė paruduos“, – paaiškino virtuvės šefas Davidas Burke'as.

Jis prisipažino, kad kartais dėl skonio įpila šiek tiek pomidorų sriubos.

6. Beriate prieskonius netinkamu laiku

Per daug ingredientų gali pakenkti kiaušinienės skoniui ir tekstūrai, tačiau laikas, kada dedate prieskonius, taip pat labai svarbus.

Vyriausiasis virtuvės šefas Brentas Hudsonas iš Niujorko patarė neberti prieskonių į kiaušinius dar nepradėjus jų kepti. Jeigu įbersite druskos dar prieš kepant kiaušinienę, rezultatas nebus itin malonus, nes patiekalas gausis vandeningas.

7. Laikote kiaušinius netinkamoje vietoje

Visada atkreipkite dėmesį į tai, kur laikote šviežius kiaušinius. Jų skonį gali labai lengvai paveikti kiti produktai, esantys šaldytuve. Įsigėręs nemalonus skonis neišnyks juos kepant, o sviestas to irgi neužmaskuos.

Todėl kiaušinius patartina laikyti kartoninėje dėžutėje atskirai nuo kitų stipresnį kvapą turinčių produktų.

Parengta pagal „Today“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.