Produktai, kuriuos mes laikome šaldytuve, nors jiems ten ne vieta

Gyvenimiška išmintis moko, kad norint ilgiau išsaugoti šviežius maisto produktus ir pratęsti jų galiojimo laiką, jie turi būti laikomi šaltai. Tačiau tai tinka toli gražu ne visiems produktams – kai kuriems šaldytuvo šaltis yra tik žalingas. Vieni apauga pelėsiais, kiti sudygsta, o dar treti tiesiog greičiau sugenda.

Gal ir nustebsite, tačiau kiaušinius geriau laikyti ne šaldytuve.<br> 123rf nuotr.
Gal ir nustebsite, tačiau kiaušinius geriau laikyti ne šaldytuve.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2019, 1:53 PM

„KitchenMag“ išvardijo įvairius produktus, kurie, priešingai nei teigiama, neturėtų būti laikomi šaldytuve.

Duona

Duona džiūsta ne tik orkaitėje, bet ir šaldytuve, tad jei nenorite kramtyti kieto, sauso duonos gabalo, įdėkite jį tik tada, jei jau paruošėte sumuštinį.

Kiaušiniai

Nors mes visi laikome kiaušinius šaldytuve, eksperimentai parodė, kad žemoje temperatūroje jie netenka natūralaus kvapo ir skonio, todėl kiaušinius geriau laikyti ne šaldytuve.

Kečupas

Netgi atidarius kečupo indelį neverta jaudintis, kad jis suges ir užimti vietą šaldytuve. Priedai, kurie dedami gaminant kečupą, ilgai apsaugos jį nuo sugedimo.

Bulvės

Idealiu atveju bulves geriausia būtų laikyti neplautas vėsioje, sausoje ir tamsioje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje. Šaldytuvas netinka dėl to, kad krakmolas greičiau virsta gliukoze. Jei nėra rūsio, naudokite gerai vėdinamus kartonines dėžutes ar dėžutes. Nerekomenduojama laikyti bulvių plastikiniuose maišeliuose.

Svogūnai

Ilgiau pabudę šaldytuve svogūnai suminkštės, galiausiai gali pradėti pelyti. Ypač blogai, jeigu jie bus laikomi plastikiniuose maišeliuose, nes svogūnams reikia oro. Nuluptus svogūnus galima laikyti šaldytuve keletą dienų, tačiau tik sandariame inde.

Avokadai

Avokadus laikyti šaldytuve verta nebent tuo atveju, jeigu vaisius yra sunokęs, ir jūs dar nenorite jo valgyti. Jeigu avokadas vis dar kietas, jis geriau sunoks kambario temperatūroje.

Bananai

Kambario temperatūroje bananai išsaugo geresnes maistines medžiagas. Žema temperatūra sulėtina bananų nokinimą.

Česnakai

Laikant česnakus šaldytuve didelė tikimybė, kad jie suminkštės ir ims pelyti. Beje, išoriškai šių požymių galite ir nepastebėti, tiktai nulupę skilteles.

Pomidorai

Šaldytuve laikomi pomidorai praranda kvapą ir skonį, dėl kurio mes juos taip mėgstame.

Arbūzai

Šaltai laikomas arbūzas greičiau neteks beta-karotino turinčių medžiagų, kitaip tariant, vitamino A, kuris yra toks naudingas mūsų sveikatai. O jeigu arbūzas jau supjaustytas, prieš dėdami jį į šaldytuvą uždenkite maistine plėvele.

Alyvuogių aliejus

Šaldytuve alyvuogių aliejus įgauna kreminės konsistencijos. Todėl geriausia laikyti jį virtuvės lentynoje, kurios nepasiekia saulės spinduliai.

Bazilikai

Šaldytuve bazilikai nuvys greičiau, nei juos laikysite pamerktus stiklinėje vandens ir prižiūrėsite kaip gėles. Be to, bazilikai turi savybę sutraukti įvairius kvapus.

Riešutų sviestas

Visiškai beprasmiška šaldytuve laikyti riešutų sviestą – tik vietą be reikalo užima. Šiam sviestui laikyti geriausia kambario temperatūra.

Marinuoti agurkai

Konservantai – actas, citrinų rūgštis, druska – apsaugo marinuotus agurkus nuo gedimo, todėl visai nebūtina jų laikyti šaltai. Tas pats tinka ir kitiems marinuotiems ar raugintiems produktams.

Tuno ir kiti konservai

Viskas apgalvota iš anksto ir iki smulkmenų: konservavimas tam ir skirtas, kad produktus būtų galima laikyti ne šaldytuve.

Citrusiniai vaisiai

Pakankamai žemoje temperatūroje apelsinų ar citrinų odelė pasidengia dėmėmis, ima vysti, vaisius minkštėja.

Švieži agurkai

Agurkus, kaip ir daugelį kitų šviežių daržovių, geriau laikyti kambario temperatūroje. Žinoma, ne savaitę, bet bent jau keletą dienų.

Morkos

Ne paslaptis, kad kai kuriuose senesniuose šaldytuvuose kaupiasi drėgmė, kuri gadina morkas. Jos pasidengia juodomis dėmėmis, tampa vandeningos.

Obuoliai

Kambario temperatūroje obuoliai gali stovėti savaitę-dvi. Jeigu juos dažnai valgote, naudojate įvairiems patiekalams, šaldytuvas jums nereikalingas.

Sojų padažas

Sojų padažo galiojimo laikas netgi ilgesnis, nei kečupo ar garstyčių: nuo pusantrų iki trijų metų. Jis gaminamas fermentuojant, todėl jam laikyti nereikia žemos temperatūros. Ilgai stovintis sojų padažas gali pakeisti spalvą, tačiau jis vis dar bus tinkamas vartoti.

Medus 

Laikomas šaldytuve medus kristalizuojasi – tampa grūdėtas, kietas, dėl to sunkiau jį naudoti. Iš tiesų medus gali labai ilgai laikytis kambario temperatūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.