Kaip sužinoti, ar maisto produktas vis dar šviežias

1 iš 10 žmonių pasaulyje nors kartą per metus apsinuodija maistu. Produktų šviežumas yra itin svarbus siekiant apsaugoti savo ir artimųjų sveikatą, o patikrinti, ar produkto galiojimo laikas dar geras – visai nesudėtinga.

 Lengvai nusileidęs iki dugno kiaušinis yra tinkamas vartojimui, o jeigu jis plūduriuoja, tai reiškia, kad produktas nebėra šviežias.<br> 123rf nuotr.
 Lengvai nusileidęs iki dugno kiaušinis yra tinkamas vartojimui, o jeigu jis plūduriuoja, tai reiškia, kad produktas nebėra šviežias.<br> 123rf nuotr.
 Pradarę pakelį su migdolais, laikykite juos hermetiškame inde.<br> 123rf nuotr.
 Pradarę pakelį su migdolais, laikykite juos hermetiškame inde.<br> 123rf nuotr.
 Šaldytuve faršą galima laikyti dvi dienas.<br> 123rf nuotr.
 Šaldytuve faršą galima laikyti dvi dienas.<br> 123rf nuotr.
 Šaldytuve lašišos kepsniai gali būti laikomi 2 dienas, o šaldiklyje 2-3 mėnesius.<br> 123rf nuotr.
 Šaldytuve lašišos kepsniai gali būti laikomi 2 dienas, o šaldiklyje 2-3 mėnesius.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 27, 2019, 8:42 AM

1. Pienas

Neatidarytą lieso pieno pakelį nuo nurodytos galiojimo datos pabaigos galima naudoti dar porą dienų. Tai galioja liesam pienui.

Jeigu norite ilgiau išsaugoti atidarytą pieno pakelį, šaldytuve palaikykite 4 laipsnių Celsijaus temperatūrą. Be to, pieną geriau laikykite ne šaldytuvo durelėse, o giliau.

Žinoma, visada atkreipkite dėmesį į jo skonį ir kvapą.

2. Padažai

Ši informacija svarbi tiems, kurie neįsivaizduoja savo šaldytuvo turinio be pomidorų padažo ar majonezo.

Neatidarytas pomidorų padažas galioja vienerius metus, o atidarytą stiklainį būtina laikyti šaldytuve, ir jį galima vartoti iki vieno mėnesio.

Neatidarytas majonezas negenda 4 mėnesius, o atidarytas ir laikomas šaldytuve – mėnesį.

Sojų padažas: neatidaryto galiojimo laikas beveik neribotas, o pradėjus vartoti jis gali būti naudojamas iki 3 metų.

Garstyčios: neatidarytos gali būti laikomos 2 metus, o atidarytos – 1 metus.

Jei pastebėsite menkiausius pokyčius padažo tekstūroje ar atsiras keistas skonis, be pasigailėjimo išmeskite į šiukšlių dėžę.

3. Jautienos faršas

Šaldytuve faršą galima laikyti dvi dienas, o šaldiklyje kelis mėnesius, bet jeigu pastebėjote, kad pakito spalva, kvapas ir jis tapo glitus, geriau nerizikuokite sveikata ir išmeskite.

4. Šoninė

Supakuota šoninė neatidarytame įpakavime yra tinkama vartoti iki 2 savaičių. Žinoma, jeigu pastebėjote pelėsių, spalvos ir kvapo pokyčių bei produktas tapo glitus, be abejonių jį išmeskite.

5. Kiaušiniai

Šaldytuve kiaušiniai gali būti laikomi 3 savaites, o šaldiklyje – metus, bet jei turite abejonių, pripilkite stiklinę vandens ir įdėkite kiaušinį. Lengvai nusileidęs iki dugno ir ant šono atsigulęs kiaušinis yra tinkamas vartoti, o jeigu jis plūduriuoja ar „stojasi“ ant bukojo galo, tai reiškia, kad produktas nebėra šviežias.

6. Migdolai

Pravėrę pakelį su migdolais laikykite juos hermetiškame inde. Taip juos laikydami galėsite valgyti iki 4 savaičių. Taip pat labai svarbu, kad indą su migdolais laikytumėte tamsioje ir vėsioje vietoje, o jeigu laikysite juos šaldytuve, vartoti juos galima net ir iki vienerių metų.

7. Alyvuogių aliejus

Spintelėje jis gali būti laikomas 1-2 metus, bet atidarytas aliejus gali greitai sugesti, jeigu paliksite jį šiltoje ir saulėtoje vietoje.

8. Jogurtas

Neatidarytas jogurtas šaldytuve gali būti laikomas savaitę, o atidarytas – 5 dienas. Tačiau pastebėję spalvos, kvapo pakitimus ar pelėsį, jokiu būdu nevalgykite jo.

9. Lašiša

Šaldytuve lašišos kepsniai gali būti laikomi 2 dienas, o šaldiklyje 2-3 mėnesius. Tačiau visada atkreipkite dėmesį: jeigu žuvis tapo gliti, atsirado nemalonus kvapas ir lengvai atsiskiria gabalėliais, tai reiškia, kad žuvis sugedo.

Parengta pagal brightside.me.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.