Suskubkite prisirinkti pušų pumpurų – žolininkė patarė, kam jie tinka ir ką iš jų paruošti

Pavasarį pats metas prisirinkti pušų ir kitų spygliuočių medžių pumpurų ir spyglių.

Iš pušų spyglių pagamintu sirupu skanu pasaldinti arbatą, o įpylus į gazuotą vandenį gausite ypatingo skonio ir aromato pušų limonadą,<br> 123rf nuotr.
Iš pušų spyglių pagamintu sirupu skanu pasaldinti arbatą, o įpylus į gazuotą vandenį gausite ypatingo skonio ir aromato pušų limonadą,<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2019, 7:45 AM, atnaujinta Apr 11, 2019, 10:15 AM

Žolininkė Kristina Šilinskienė Naktižiedė atskleidė savo pačius geriausius receptus, ką gamina iš pušų pumpurų ir spyglių – visa tai kiekvienas lengvai gali pasigaminti savo virtuvėje. 

Pušų spyglių sirupas – limonadui

Pušų spygliai renkami anktyvą pavasarį. Spyglius reikia nuplauti, sukarpyti ar sumalti, užpilti vandeniu, kad apsemtų, virti 30 min. ar ilgiau, palaikyti 24 val., tada nukošti. 

Gautą nuovirą galima dar nugarinti, cukraus dėti nuo trečdalio iki pusės nuoviro kiekio (į 1 litrą nuoviro dėti 0,3-0,5 kg cukraus). Virti 20 min., kol sutirštės iki norimos konsistencijos. 

Kad sirupas nesusikristalizuotų, pabaigus virti reikia įdėti šiek tiek citrinos sulčių. Papildomai galima įlašinti keletą lašų pušų eterinio aliejaus. 

Tokiu pušų sirupu skanu pasaldinti arbatą, o įpylus į gazuotą vandenį gausite ypatingo skonio ir aromato pušų limonadą, kuriuo vasarą pasimėgauti gali visa šeima. 

„Esu virusi sirupus ir iš eglių, ir kadagių spyglių, bet pušų sirupas – pats skaniausias“, - teigia žolininkė. 

Pušų pumpurai – sveikatai

Iš pušų pumpurų nuo seno liaudies medicinoje gaminamas geriausias vaistas nuo kosulio. Švieži ar džiovinti pušų pumpurai užpilami 40 laipsnių alkoholiu santykiu 1:2, palaikoma 14 dienų tamsioje vietoje, po to nukošiama. Tradiciškai vartojama nuo kosulio. Pušų pumpurų arbatos gerti nerekomenduojama, nes pumpuruose esančios dervos gali sudirginti skrandį ir inkstus. Pušų preparatus atsargiau turėtų vartoti ir į alergiją linkę asmenys. 

Pušų aliejinė ištrauka – grožiui

Iš pušų spyglių ir pumpurų galima pasigaminti aliejinę ištrauką, kuri  liaudies medicinoje buvo naudojama galvos odos priežiūrai, kvėpavimo takams stiprinti, kaip nervus raminanti priemonė.

Aliejinei ištraukai naudojama sausa žaliava, spygliai susmulkinami ir užpilami augaliniu natūraliu aliejumi, pavyzdžiui, tyru alyvuogių aliejumi. Laikoma spintelėje 28 dienas, arba, norint greitesnio rezultato, galima kaitinti vandens vonelėle 6 valandas, po to nukošiama.

Aliejinė ištrauka gali būti laikoma metus ir naudojama kūno įtrynimams kai norisi atsipalaiduoti ar vargina kosulys, galvos odos masažui, jei silpni plaukai ar norite atsikratyti pleiskanų. Tokia aliejinė ištrauka kosmetiniams tikslams gali būti gaminama ir iš eglės spyglių. 

Daugiau apie pavasario linksmybes virtuvėje ruošiant maistą, vaistus ir kosmetiką iš laukinių augalų skaitykite čia: Kristina Šilinskienė Naktižiedė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.