Pagardinkite kavą vienu ingredientu – bus ne tik skanesnė, bet ir naudingesnė

Jei mėgstate kavą, turime jums puikių žinių. Po daugybės tyrimų buvo rastas idealus ingredientas, dėl kurio šis gėrimas tampa gerokai naudingesnis ir, žinoma, skanesnis. 

 Kava vertinama dėl didelio antioksidantų kiekio joje.<br> 123rf nuotr.
 Kava vertinama dėl didelio antioksidantų kiekio joje.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2019, 6:11 AM, atnaujinta Jun 28, 2021, 6:18 PM

Tai ne daugelio pamėgtas cinamonas ar citrinos žievelė. 

Tai kakava, daugelio mėgstama nuo vaikystės.

Visi esame ragavę tiek vieno, tiek kito gėrimo. O kavos ir kakavos duetas – tiesiog dieviškai skanus.

JAV atliktas įdomus eksperimentas, kurio metu žmonės gėrė skirtingą kavą: viena grupė – gryną kavą, kita – kavą su cikorija, trečioji – kavą su kokosų aliejumi, ketvirtoji – kakavą ir penktoji – kavą su kakava

Praėjus tam tikram laikui mokslininkai patikrino savanorių tyrimo dalyvių sveikatos rodiklius, taip pat atliko dėmesio, koncentracijos ir budrumo tyrimus. Ir laimėjo – turbūt jau atspėjote – tie, kurie gėrė kavą su kakava. Tai nenuostabu, nes abu šie produktai turi unikalių savybių.

Tad pasidarykite puodelį kavos, pagardinkite ją kakava ir perskaitykite, kuo ji naudinga. 

Padeda išvengti įvairių ligų

Kava, turtinga gausybe antioksidantų, gali sumažinti antrojo tipo diabeto, kai kurių rūšių vėžio, degeneracinių ligų, tokių, kaip Alzheimerio ar Parkinsono ligos, riziką. 

Kakavoje esantys flavanoliai gali padėti mažinti kraujospūdį, tad jie labai naudingi širdies ir kraujagyslių sveikatai, rodo tyrimas, paskelbtas „Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition“ leidinyje.

Meta analizė, kurią atliko Vokietijos universiteto Kardiologijos katedros mokslininkai, nustatė, kad dalyviai, vartoję arba flavanolių turinčius šokoladus, ar gėrimus, pagamintus iš kakavos miltelių, sumažino kraujo spaudimą.

Tiesa, kitas tyrimas didelio poveikio skirtumo neparodė – jį atlikę mokslininkai nutarė, kad kol kas dar trūksta ilgalaikių kakavos vartojimo rezultatų.

Kad būtumėte budrūs ir energingi

Kavoje ir kakavoje esantis didelis kiekis antioksidantų ir mineralų skatina endorfinų gamybą – šie hormonai dovanoja gerą nuotaiką ir didina gyvybingumą. 

Du skirtingi didžiuliai tyrimai nustatė, kad kavoje esantis kofeinas didina žmogaus fizines galimybes. 

Tad kava su kakava labai naudinga tiems, kurie užsiima protine veikla, daug sportuoja arba dažnai patiria stresą.

Kad būtumėte lieknesni 

Kavos puodelis gali padėti deginti riebalus. Joje esantis kofeinas spartina medžiagų apykaitą. 

O kakava suteikia sotumo jausmą, todėl šis skanus gėrimas naudingas ir norint išsaugoti lieknas linijas.

Jaunystei ir grožiui išsaugoti

Kava padeda išlaikyti odos elastingumą, o kakavoje yra natūralaus pigmento melanino, galinčio absorbuoti ultravioletinius spindulius.

Apsauga nuo vėžio

Teigiama, kad dviejuose puodeliuose kavos su kakava yra tiek naudingų mineralų ir antioksidantų, kad tai sumažina kasos, kepenų, gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio išsivystymo riziką.  

Vyrų sveikatai 

Kava yra veiksminga priemonė, gerinanti vyrų reprodukcinę funkciją, padidinanti spermatozoidų judrumą. Kakavos milteliuose yra baltymų ir vertingų riebalų rūgščių, kurios pagerina sėklos kokybę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.