Trys prieskoniai iš močiutės receptų skrynelės neprarado populiarumo iki šiol

Kartais pagaunate save pritrūkus idėjų? Internetas, pasirodo, nebe visagalis?! Tada patarimų kreipiamės į šeimoje labiausiai prityrusias damas – močiutes ar seneles. 

 Druska, pipirai, česnakai.<br> 123rf nuotr.
 Druska, pipirai, česnakai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-07-08 18:12, atnaujinta 2019-11-28 16:00

Pasirodo, kad ir močiutės dviračio iš naujo neišrado ir seniai nebesistengia nieko įrodyti. Dažniausiai valgome jų patiekalus ir net nepagalvojame, kad visas gardumas slypi paprastume.

O ir ką nors išrasti anksčiau būdavo sunku, kai prieskonių nebuvo su kaupu, įvairove nepasigirsi, ir stengdavosi žmonės, kad tokie produktai, kaip mėsa išliktų švieži ir valgomi ilgesnį laiką. 

Anuomet nepamainomi prieskoniai dar ir dabar gausiai vartojami šiandieninėje šeimininkės virtuvėje. Taip, tai populiarusis trejetukas: druska, pipirai ir česnakas. Dar trumpai užsiminsime ir apie cukraus vaidmenį.

Druska ir pipirai. Dažniausiai tai yra neišskiriamas duetas. Tiesa, yra močiučių, į šią trijulę įjungiančių ir česnaką. Visų šių trijų ingredientų draugystė sukuria česnakinę druską. Druską, pipirus ir smulkiai kvadratėliais pjaustytą česnaką sumaišius gauname vientisą masę. Kol ši masė yra „gyva“ ir neperdžiūvusi, ji puikiai tinkama mėsai marinuoti ar gardinti.

Druska tokia galinga, kad net pati viena galėjo išlaikyti mėsą ilgai negendančią. Anot močiučių, mėsą užtekdavo supjaustyti stambiais gabalais ir apibarsčius gausiu druskos kiekiu uždaryti stiklainiuose, kur ji be vargo ilgesnį laiką išsilaikydavo šviežia. Anot jų, prieskonių įvairumas galėjo nulemti greitesnį mėsos gedimą, o anuomet ji nebuvo taip gausiai patiekiama, kaip turime jos šiandien.

Druska taip pat labai tinka paukštienai, pavyzdžiui, kalakutienai. Anot vienos iš trijų kalbintų močiučių, kalakutieną palaikius druskos sūryme, ši geriau išsimarinuodavo. Palaikius kalakutieną  2–2,5 valandos druskos sūryme, po to galite ją ištrinti pipirais arba šiais laikais išpopuliarėjusiais paprikos milteliais.

Minėtasis česnakas gali būti pakeistas kolytos prieskoniu, kuri yra geriau žinoma kaip piktžolė, bet dėl savo skonio panašumo į česnaką galima naudoti vietoj pastarojo. Dar šis augalas yra vadinamas dirvine čiužute, šilingėliais, pinigėliais. Ypatingai mėgta jos pridėti į kemšamas dešras.

Na, o apie cukrų tokia naujiena, o gal ir jums kažkur girdėtas faktas... Cukrus naudotas tam, kad mėsa atrodytų raudonesnė. Tiesa, reikėjo žinoti jo proporcijas, mat padauginus jo, galima buvo mėsą ir sugadinti!

„Baltic food“ ekspertai pastebi, kad šie laiko patikrinti prieskoniai ruošiant mėsą nepamainomi iki šių dienų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.