Gediminas Juodeika su sužadėtine kavos tirščius naudoja neįprastam tikslui

Keliaujant smagu pažinti ne tiktai svetimų šalių kultūrą, bet ir kulinariją. TV prodiuseris, laidų vedėjas ir aktorius Gediminas Juodeika (47 m.) prasitarė, kad su sužadėtine Živile Jonikaite (33 m.) svetur dairosi ir įdomių kavos ruošimo receptų.

G.Juodeika ir Ž.Jonikaitė neįsivaizduoja dienos be kelių puodelių kavos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
G.Juodeika ir Ž.Jonikaitė neįsivaizduoja dienos be kelių puodelių kavos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2019, 6:01 AM

Kad ir kur būtų – Lietuvoje ar tolimiausiame pasaulio krašte – sužadėtiniai neįsivaizduoja dienos be kelių puodelių kavos.

Namuose kiekvieną rytą Gediminas mylimajai išverda juodos kavos ir ją pagardina saldžiu sutirštintu pienu. Pats rytais mėgaujasi juoda kava, šiek tiek saldinta ruduoju cukrumi.

Dažną dieną pora kavą ruošia pagal iš svečių šalių parsivežtus ypatingus receptus.

„Pavyzdžiui, viešėdami Turkijoje ir kituose arabų kraštuose pamėgome turkišką kavą su kardamonu.

Kad namuose galėtume išsivirti turkiškos kavos, įsigijome specialų varinį indą – džezvą (kartais dar vadinamą tiurka arba turka).

Iš kelionių parsivežame ir smulkios kaip dulkės kavos.

Į indą beriame cukraus, jį užpilame šaltu vandeniu, tada beriame kavą ir pagardiname žiupsniu kardamono. Verdame ant silpnos ugnies.

Atskleisiu paslaptį: kardamonas šiek tiek sumažina kavos stiprumą, todėl ją reikėtų ruošti kiek stipresnę. Tiesa, turkai mus yra pavaišinę ir cinamonu, o ne kardamonu pagardinta kava“, – pasakojo G.Juodeika.

Neseniai pora lankėsi Tailande, todėl ten taip pat paragavo įvairaus skonio kavos. Labiausiai G.Juodeikai patiko šalta kava su kokosų pienu ir ledo kubeliais.

„Paragavau visokios kavos, bet labiausiai atgaivino kava su šviežių kokosų pienu. Lietuvoje naudoju konservuotą kokosų pieną.

Šios netradicinės kavos receptą patobulinau įberdamas šiek tiek rudojo cukraus ir tarkuotų apelsinų žievelių, kokosų drožlių.

Vasarą svarbu, kad ši kava būtų gerai atšaldyta, o žiemą galima ruošti karštą. Toks gėrimas man taip pat labai patiko“, – tvirtino G.Juodeika.

Italijos kavos ruošimo meistrai sužadėtinius išmokė ruošti sūrią kavą – paprasčiausiai reikia į išvirtą karštą kavą įpilti drungno vandens ir įberti druskos.

„Taip paruoštos kavos skonis yra kiek neįprastas, tačiau smagu retkarčiais jos paragauti.

Man tokia kava primena sūdytą karamelę“, – sakė Ž.Jonikaitė.

Gediminas yra ragavęs ir labai reto skonio kavos: su pipirais, kokakola, net laiškiniais česnakais.

„Kad ir kokią kavą ruoštume, ją išgėrę tirščių neišmetame – panaudojame terasoje kartais pasirodančioms skruzdėlėms naikinti.

Ši priemonė tikrai padeda saugotis nuo kenkėjų“, – teigė G.Juodeika.

Kava su kokosų pienu

Reikės: 200 ml juodos šaltos kavos, 30 ml kokosų pieno, 1–2 šaukštelių rudojo cukraus, tarkuotų apelsinų žievelių, kokosų drožlių, vanilės lazdelės.

Paruoštą juodą kavą sumaišykite su kokosų pienu, įberkite cukraus, pagardinkite apelsinų žievelėmis ir kokosų drožlėmis, galite įdėti vanilės lazdelę. Jeigu gėrimas nepakankamai šaltas, įdėkite ledukų.

„Ananaso bučinys“

Reikės: 200 ml stiprios šaltos kavos, 50 ml ananasų sirupo, 1 šaukštelio rudojo cukraus, purškiamosios grietinėlės, ananaso griežinėlio, smulkiai maltos kavos.

Į paruoštą kavą supilkite ananasų sirupą, suberkite cukrų ir išmaišykite. Tuomet užpurkškite grietinėlės, pabarstykite malta kava ir papuoškite ananaso griežinėliu.

Karštą dieną į šį gėrimą galima įmesti kelis kubelius ledo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.