5 kepėjų gudrybės, kurias būtina žinoti, kad rezultatas visad būtų puikus

Ką turiningo nuveikti ilgėjančiais rudens vakarais ar savaitgaliais? Sezonas negaili užderėjusių gėrybių, todėl pats metas užsidėti prijuostę ir išsikepti obuolių pyragą ar įdarytą moliūgą. 

Temperatūros paisyti reikėtų ne tik ruošiant produktus, bet ir jau pradėjus kepti.<br>123rf nuotr.
Temperatūros paisyti reikėtų ne tik ruošiant produktus, bet ir jau pradėjus kepti.<br>123rf nuotr.
Temperatūros paisyti reikėtų ne tik ruošiant produktus, bet ir jau pradėjus kepti.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Temperatūros paisyti reikėtų ne tik ruošiant produktus, bet ir jau pradėjus kepti.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 21, 2019, 6:15 AM

Jei manote, kad konditeris ar kulinaras iš jūsų nekoks, galime nuraminti, kad net geriausiems virtuvėms kepėjams pavyko ne iš pirmo karto. Tačiau sakoma, kad geriausia mokytis iš svetimų klaidų.

Dalijamės paslaptimis, kurios garantuos sėkmę virtuvėje iš pirmo karto ruošiant bet kokį kepinį.    

Pasiruošimas ir planavimas

Remiantis „Samsung“ atlikto tyrimo duomenimis, net ketvirtadalis europiečių mažiausiai kartą per savaitę savo draugus lepina namie ruoštu maistu. 

Konditerinių gaminių kepimas dažniausiai susideda iš kelių žingsnelių – tešlos paruošimo, biskvito kepimo, įdaro ir papuošimų gaminimo. 

Keblumų atsiranda tuomet, jei skirtingas patiekalo dalis turite kepti skirtingose temperatūrose, todėl nenuostabu, kad vartotojams tampa svarbūs išmanūs ir kasdienybę palengvinantys buitiniai prietaisai.

Juolab, kaip rodo tyrimai, net 95 proc. vartotojų vienu metu ruošia keletą patiekalų arba bent jau norėtų turėti tokią galimybę. Tokiu atveju yra svarbu nuspręsti, ką kepti pirmiau, kad nesustotų gaminimo procesas arba turėti dvejų durų orkaitę. Ji leidžia kepti skirtingus kepinius vienu metu skirtingose temperatūrose. Taip sutaupysite laiko ir neleisite atvėsti nė vienam iš jų.

Tinkamos temperatūros produktai

Daugelis mano, kad sėkmingo patiekalo pagrindinė priežastis yra tinkamai parinkti produktai ir gerai pamatuotos proporcijos. Žinoma, šis aspektas vienas svarbiausių, tačiau net jei tobulai parinkę ingredientus nesilaikysite nurodytos produktų temperatūros, galite viską sugadinti.

Dėl to itin svarbu atkreipti dėmesį į recepte nurodomą produkto temperatūrą. 

Jei ruošiatės kepti pyragą ir recepte nurodyta, kad būtina naudoti namų temperatūros sviestą, pieną ar kiaušinius, į tai negalima numoti ranka. Labai šalti ingredientai neleis susidaryti reikiamai tešlos konsistencijai, o perkaitintas sviestas gali tešlą sutraukti arba atsirasti gumuliukų.

Gerai įkaitinta orkaitė

Temperatūros paisyti reikėtų ne tik ruošiant produktus, bet ir jau pradėjus kepti. Senose orkaitėse dažnai nevienodai pasiskirsto karštis – pyrago apačia dega, o viršus neiškepa. Nuolat darinėjant dureles ir tikrinant kepinį taip pat išleidžiama daug karščio.

Kuo didesnė orkaitė – tuo daugiau karščio išleidžiama pravėrus dureles. Tad turint dvejų durų orkaitę kepama mažesnėje erdvėje ir išsaugoma daugiau šilumos. Naujausios „Samsung“ orkaitės taip pat stebi ir reguliuoja karščio paskirstymą bei padeda išvengti temperatūros svyravimų, taigi, tiek patiekalo viršus, tiek apačia ir vidus yra kepami tiksliai nurodytoje temperatūroje vienodai.

Tikslios ingredientų proporcijos

Viena svarbiausių taisyklių kulinarijoje – tikslumas. Tinkamai pamatuotos produktų proporcijos gali nulemti gerą kepinio skonį ir struktūrą. Tik įgudusi ranka, kuri jau ne kartą gamino tą patį patiekalą, gali gerai pamatuoti produktų kiekį iš akies.

Jei dar nesate tikras savimi, geriausia įsigyti nedideles maisto svarstykles ir skysčių matavimo indą. Taip galėsite tiksliai pamatuoti produktų kiekį, o jei nuspręsite gaminti daugiau porcijų, bus lengviau apskaičiuoti, kiek ir kokių ingredientų reikia papildyti.

Puikus skonis net po kelių dienų

Žinoma, skaniausias obuolių pyragas yra ką tik ištrauktas iš orkaitės, o sausainiai – atvėsę, bet dar šilti. Kad ir kaip gardu, dažniausiai visko vienu kartu suvalgyti nepavyksta, ir skanėstų lieka dar bent vienai dienai. Tačiau kitą dieną skonis tampa kiek kitoks, o kepiniai yra linkę sausėti ir džiūti.

Puikus triukas norint išlaikyti sausainius tokius pat minkštus, kaip ką tik ištraukus iš orkaitės – paimti juodos duonos riekę ir įdėti į tą pačią sausainių dėžutę. Duonos riekė sudžius ir pasidarys sausa, tuo tarpu sausainiai sugers visą duonos drėgmę ir patys išliks minkšti ir gardūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.