Ekspertas pataria, kaip šventėms paruošti vištieną, kad būtų gardi ir sultinga

Vis daugiau lietuvių kalėdinio vaišių stalo neįsivaizduoja be keptos vištos. Tai jau tapo tradiciniu šios šventės patiekalu. 

 Kepta višta.<br> 123rf nuotr.
 Kepta višta.<br> 123rf nuotr.
 A.Krivošejevas.
 A.Krivošejevas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 17, 2019, 3:12 PM, atnaujinta Dec 17, 2019, 3:13 PM

Iki Kalėdų skaičiuojant paskutines dienas „Vilniaus paukštyno“ technologas Andrius Krivošejevas dalijasi patarimais, kaip tinkamai paruošti vištieną: ką rinktis skubantiems, o ką rinktis tiems, kuriems pasiruošimas Kalėdoms yra malonumas, ir jie nori tam skirti daugiau laiko. 

„Vištiena yra universali mėsa, kurią galima paruošti lengvai ir greitai. Tai ypač aktualu neturintiems galimybių skirti daug laiko vaišių stalo paruošimui.

O tiems, kuriems maisto ruoša yra malonumas, taip pat yra kur pasireikšti – galima eksperimentuoti su įvairiausiais prieskoniais ir ingredientais, kepti visą vištą ar rinktis atskiras jos dalis: blauzdeles, sparnelius, filė ar kitą. Viskas priklauso nuo kiekvieno skonio ir išmonės“, – sako „Viliaus paukštyno“ technologas A.Krivošejevas. 

Štai jo patarimai.

Vištienai marinuoti tinka visi prieskoniai, kuriuos ši mėsa greitai įsisavina. Užtenka druskos ir pipirų, o įmantresnių skonių mėgėjai gali lengvai pritaikyti ir netikėtų ingredientų, pvz., naudoti įvairias uogas, vaisius, daržoves. Svarbu ir tai, kad marinavimui užtenka vos 15 minučių. Taigi tai puikus pasirinkimas skubantiems. 

Dar vienas patarimas skubantiems – rinkitės paplonintą filė. Tai greičiausiai paruošiama vištienos dalis. Jau paruoštos – paplonintos filė – galite įsigyti parduotuvėje arba turimus vištienos filė gabaliukus galite šiek tiek paploninti padaužydami virtuviniu plaktuku. Taip paruoštą vištieną užtenka apibarstyti prieskoniais ir iškart galima dėti kepti į keptuvę. 

Orkaitėje rekomenduojama kepti vištieną su oda. Jei norite minkštos ir puikiai prieskonius įsisavinusios mėsos, rekomenduojama marinuoti mažiausiai šešias valandas, jei turite galimybę – marinuokite per naktį. Nerekomenduojama orkaitėje kepti filė ar krūtinėlę – tai mėsa be odos, tad gali išsausėti. Vištienai be odos iškepti rinkitės keptuvę. 

Kalėdinis vaišių stalas dažniausiai neįsivaizduojamas be keptos vištos. Tradiciškai vištai įdaryti pasirenkami obuoliai. Iš tiesų tai saugiausias variantas, nes šie vaisiai puikiausiai dera prie šios mėsos. Taip pat išbandykite kriaušes. Ieškantys įmantresnių skonių gali išbandyti ir slyvas, tarp daržovių ypač populiarėja moliūgas, suteikiantis vištienai švelniai saldaus skonio. 

Jei vištieną kepsite orkaitėje ir norėsite išgauti dar geresnio skonio, likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos galima mėsą aptepti glajumi, mėgstamu padažu, pvz., barbekiu padažu. Kepant žemesnėje temperatūroje – 140-160 laipsnių rekomenduojama kepti dvi valandas, aukštesnėje temperatūroje – 180-200 laipsnių orkaitėje – apie valandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.