Virtuvės meistrė patarė, kaip kepti paukštį, kad būtų tikras švenčių stalo karalius

Per šventes visuomet stengiamės palepinti šeimą ir artimuosius ypatingesniais patiekalais, o kuo savo šeimą džiugina virtuvės profesionalai, galintys sukurti šventę kasdien?

 Kepta antis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Kepta antis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Vilnietė Honorata Lyndo – daugkartinė Lietuvos ir tarptautinių kulinarijos konkursų prizininkė.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 Vilnietė Honorata Lyndo – daugkartinė Lietuvos ir tarptautinių kulinarijos konkursų prizininkė.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 Kepta antis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Kepta antis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Silkė su grybais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Silkė su grybais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Aguonų pienas su kūčiukais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Aguonų pienas su kūčiukais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 21, 2019, 2:03 PM, atnaujinta Dec 21, 2019, 2:51 PM

Vilnietė Honorata Lyndo – daugkartinė Lietuvos ir tarptautinių kulinarijos konkursų prizininkė, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos tarybos narė, kaip ir dera kulinarei, patiekalus šventėms ruošia pati, tiesa, padedama šeimos. Ir nepavargsta, nes pastaruoju metu taiko vieną taisyklę: nieko neruošia per daug. 

„Ruošdama Kūčių vakarienę šeimai pamėgau viską gaminti nedidelėmis porcijomis. Ir darbo mažiau, ir niekas nepersivalgo. Jei, tarkime, vakarienė ruošiama nedidelei šeimai, kiekvieno patiekalo užtenka paruošti po 3 ar 4 porcijas“, – patarimu pasidalijo virtuvės meistrė. 

Netradiciniai silkės paruošimo būdai

Kūčioms kulinarė visuomet ruošia dviejų rūšių žuvies. Tad jei gamina, pavyzdžiui, karpio patiekalą, net neperka visos žuvies, tik vieną filė. Ar keletą lašišos gabaliukų, jeigu ruošia patiekalą iš jos. 

H.Lyndo švenčių stalas, žinoma, neapsieina ir be silkės. Norintiems paįvairinti stalą ar pakeisti tradicinius receptus naujesniais ji siūlo pagaminti, pavyzdžiui, silkių paštetą ir paruošti vieno kąsnio užkandėles – bus ir gražu, ir skanu. 

Gražiai atrodys ir silkių tartaras – smulkiai kapotos silkės su marinuotais arba šviežiais agurkėliais, šalotiniais svogūnais, kiaušiniu, avokadu ir obuoliais.  Tartarą galima dėti ant duonos ar brijošės ir pateikti kaip mažas užkandėles.

Šeimą nustebinsite ir sūdytą ar marinuotą silkę pakeitę rūkyta. 

„Rūkyta silkė yra tikrai įdomaus skonio. Ji puikiai tiks su salotų lapais, virtomis ir apkeptomis mažomis bulvėmis su lupena, pankoliais, persimonais arba obuoliais“, – patarė kulinarė.

Puikus derinys – ir silkė su burokėliais, avokadais ir naminiu majonezu, kurį, pasak H.Lyndo, labai lengva pasigaminti patiems. Į plaktuvą dėkite kiaušinio trynį, garstyčių, pilkite citrinų sulčių ir suplakite. Plakant plona srovele pilkite alyvuogių aliejų ir plakite, kol masė bus vientisa, tolygi. Štai ir viskas, majonezas pagamintas! Jei trūksta, dėkite druskos, tačiau sūrumo, pasak kulinarės, gali pakakti ir iš garstyčių.

„Verta paminėti dar vieną silkės rūšį – tai Matjes silkė – vadinamoji nekaltoji olandiška silkė. Labai skani, riebi ir mažai sūdyta. Ją patiekti geriausia klasikiniu būdu – su svogūnais ir kornišonais. Su juodos duonos riekele – tai tikras skanumėlis“, – dar vieno lengvai paruošiamo patiekalo idėja pasidalijo Honorata.

Kūčios nebūtų Kūčios, jeigu ant stalo nebūtų aguonpienio ir spanguolių kisieliaus.

„Šie patiekalai išskirtinai ruošiami tik Kūčioms. Ir kai kurių kitų negaminu jokioms kitoms šventėms – norisi, kad Kūčios sietųsi su tam tikrais patiekalais, tuomet jie bus labiau laukiami, pasiilgti, šventiškesni“, – atskleidė H.Lyndo. 

Kaip iškepti vištą, antį, žąsį ar kalakutą

Ant kulinarės Kalėdų stalo visuomet puikuojasi koks nors keptas paukštis. 

H.Lyndo su „Skonio“ skaitytojais pasidalijo patarimais, kaip iškepti paukštį, kad būtų tikras stalo karalius. Universalus receptas tiks tiek ančiai, tiek žąsiai ar kalakutui, tiek vištai – nors šis paukštis atrodo kasdieniškas, paruošta pagal H.Lyndo receptą ji bus šventiška.

Pirmiausia kulinarė pataria rinktis šviežią, nešaldytą paukštieną. Jeigu paukštis yra užšaldytas, jį atšildyti reikėtų lėtai – perkelkite jį iš šaldiklio į šaldytuvą ir laikykite, kol atšils. 

„Didelė klaida paukštį atšildyti kambario temperatūroje. Dėl to iš jo ištekės daug skysčių, ir kepant išsausės. Iškepęs paukštis gali būti sausas, sprangus“, – įspėjo kulinarė.

Marinuojant paukštį H.Lyndo siūlo panaudoti karšto vyno ar meduolių prieskonius – cinamoną ir žvaigždinius anyžius. Jeigu mėgstate – ir gvazdikėlius. Taip pat prireiks apelsino: nutarkuokite jo žievelės oranžinę dalį ir išspauskite sultis. 

Marinatui dar prireiks česnakų, čiobrelių, rozmarinų. 

Iš apelsinų sulčių, žievelių, prieskonių, druskos ir pipirų paruoškite marinatą ir ištrinkite juo paukščio išorę ir vidų. Geriausia, kad paukštis pasimarinuotų per naktį ar net porą parų.

Kepti paukštį kulinarė pataria 180 laipsnių orkaitėje. 

Jeigu kepsite vištą, ją rankomis lengvai suvilgykite aliejumi, į skardą pilkite 1 stiklinę vandens. Sultinga višta iškeps per 60-80 minučių. 

Jeigu kepsite antį, ją reikės kepti apie 2 valandas. Uždenkite paukštį folija ir dėkite kepti. Stenkitės, kad folija kuo mažiau liestųsi prie paukščio – sudarytų tarsi palapinę. Arba kepkite kepimo rankovėje.

Artėjant kepimo pabaigai nupilkite susidariusį skystį, įmaišykite valgomąjį šaukštą medaus ir šiuo skysčiu aptepkite antį. Kepkite atvirą, neuždengtą antį dar apie pusvalandį – ji gražiai apskrus, o mėsa liks sultinga.

Kalakutui iškepti prireiks 3-4 valandų – kepimo trukmę nulemia jo svoris ir storis. Tačiau principai – tokie patys, kaip ir kepant vištą ar antį.

Tos pačios taisyklės tinka ir žąsiai kepti, tačiau šiuo atveju paukštį dėkite ant grotelių, kad nuvarvėtų riebalai. 

O po skanių pietų ar vakarienės – metas pasmaližiauti. Patyrusiusios kulinarės namiškiai ir svečiai visuomet sulaukia kūčiukų ir mielinio pyrago su razinomis, cukatomis ir aguonomis. Ir būtinai ant stalo būna aguonų ir džiovintų grybų pyragėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.