Idealūs balandėliai – tai sultingas ir aromatingas mėsos įdaras minkštuose kopūstų lapuose, kurio skonį pabrėžia prie jo derantis padažas. Tačiau ne visuomet pavyksta pagaminti puikius balandėlius.
Net jei ir nešvenčiate Valentino dienos, šie patarimai pravers kas kartą, kai ruošite balandėlius.
Kaip paruošti kopūstą
Kopūstas – vienas iš dviejų pagrindinių ingredientų. Jo lapai ruošiant balandėlius lūžta, plyšta, todėl labai svarbu išsirinkti tinkamą kopūstą, kurio labai būtų žali ir tvirti, o kotai arba gyslos – kuo plonesnės.
Jeigu kopūsto lapų gyslos storos, galite jas padaužyti virtuviniu plaktuku – geriau mediniu.
Kad kopūstas būtų minkštesnis, jį būtina apvirti. Dėkite virti į didelį puodą vandens, šiek tiek šliūkštelkite acto – dėl to kopūstlapiai išliks tvirtesni.
Virkite, kol viršutiniai lapų sluoksniai pradės atsiskirti nuo koto.
Yra ir kitas būdas kopūstų lapams suminkštinti – užšaldyti kopūsto galvą. Vakare dėkite ją į šaldiklį, ryte išimkite. Kai atitirps, kopūsto struktūra bus kaip virto.
Balandėliams virti tinka ir savojiniai ar Pekino kopūstai, kurių lapai gležnesni, tad juos virti reikės trumpiau.
Kokia mėsa tinka?
Klasikinis balandėlių įdaras – iš mėsos. Tačiau jiems tinka ne bet kokia mėsa. Balandėliai iš jautienos ar vištienos krūtinėlės faršo bus pernelyg sausi ir sprangūs. Į tokį faršą rekomenduojama dėti šiek tiek lašinių.
Idealus įdaras – iš kiaulienos, sumaišytos su jautiena, vištiena ar kalakutiena.
Ryžių paruošimas
Kai kurios šeimininkės ryžius užpila karštu vandeniu, leidžia šiek tiek pabrinkti ir sudeda į faršą. Ryžiai balandėliuose tikrai išverda, tačiau jie sugeria mėsos sultis, dėl to įdaras būna nebe toks sultingas.
Todėl ryžius būtinai reikia pavirti bent 10 minučių arba išvirti iki galo.
Ryžius galima pakeisti grikiais arba perlinėmis kruopomis.
Daržovės suteiks ir skonio, ir sultingumo
Balandėliai be daržovių nebus skanūs. Jos suteikia ne tik malonaus skonio, bet ir sultingumo.
Dalį smulkintų ir apkeptų daržovių galite dėti ir į faršą, o dalį – į puodą ar troškintuvą.
Kokį padažą išsirinkti
Balandėliams ypatingo skonio suteikia padažas, kuris gali būti pats įvairiausias: paprastas pomidorų padažas, grietinės, jogurto ar net majonezo padažas. Vienas populiariausių – grietinės ir pomidorų padažas. Jo receptą rasite žemiau.
Viryklė ar orkaitė?
Balandėlius galima tiek virti virš lėtos ugnies, tiek troškinti orkaitėje 160-180 laipsnių temperatūroje.
Troškinimas turi šiek tiek pranašumų prieš virimą: balandėliai neišsivynioja, kaip nutinka verdant, nepridega ir neprilimpa prie dugno.
Klasikinis balandėlių receptas
Reikės:
- 1 kopūsto
- 400 g maltos kiaulienos
- 400 g maltos jautienos
- 2 svogūnų
- 2 česnako skiltelių
- 1 morkos
- 2 v. š. pomidorų pastos
- 50 ml obuolių acto
- pusės stiklinės ryžių
- 1 v. š. druskos
- pipirų
- lauro lapų
- augalinio aliejaus
Kaip gaminti
Išpjaukite kopūsto kotą, pašalinkite viršutinius lapus. Dėkite į verdantį vandenį, į kurį supilta 50 ml acto, įbertas šaukštelis druskos, ir virkite ant vidutinės ugnies, kol atsiskirs viršutiniai lapų sluoksniai. Nuoviro neišpilkite.
Išvirkite ryžius.
Faršą sumaišykite su smulkiai tarkuotu svogūnu ir česnako skiltelėmis. Įmaišykite į jį ryžius, druską, maltus pipirus.
Didelius kopūsto lapus perpjaukite perpus, pašalinkite storas gyslas. Ant kopūstlapio dėkite šaukštą faršo ir suvyniokite. Taip paruoškite visus balandėlius.
Likusį kopūstą supjaustykite ir suberkite į indą, kuriame virsite ar troškinsite balandėlius. Ant viršaus dėkite balandėlius.
Morką sutarkuokite burokine tarka, svogūną sukapokite ir apkepkite iki auksinės spalvos. Dėkite pomidorų pastos, druskos, pipirų, supilkite litrą kopūstų nuoviro (arba sultinio) ir viską užpilkite ant balandėlių. Dėkite lauro lapų, kvapiųjų pipirų ir virkite virš nedidelės ugnies 40 minučių.
Pomidorų ir grietinės padažas balandėliams
Balandėliai bus dar skanesni, jeigu paruošite padažą.
Vieną svogūną ir vieną morką susmulkinkite ir apkepkite aliejuje, kol apskrus. 2 v. š. pomidorų padažo ar pastos sumaišykite su indeliu grietinės, berkite druskos, pipirų, žalių ar džiovintų krapų ir pakaitinkite toje pačioje keptuvėje, kol užvirs.
Šiuo padažu apliekite išvirusius balandėlius.
Skanaus!
Parengta pagal takprosto.cc