Patarimai, kaip ilgiau išsaugoti šviežią duoną ir nemėtyti likučių Ruginės duonos deserto su maskarpone receptas

Dalijuosi praktiniais patarimais, ką mūsų, Biržų duonos kepėjų, šeimyna rekomenduoja, kad duona kuo ilgiau liktų šviežia.

Iš sudžiūvusios duonos trupinių N.Kurganovė siūlo pasigaminti desertą.<br> Nuotr. iš „Magic Mint“.
Iš sudžiūvusios duonos trupinių N.Kurganovė siūlo pasigaminti desertą.<br> Nuotr. iš „Magic Mint“.
 Sluoksniuotas duonos trupinių desertas.<br> Nuotr. iš „Magic Mint“.
 Sluoksniuotas duonos trupinių desertas.<br> Nuotr. iš „Magic Mint“.
Daugiau nuotraukų (2)

Natalija Kurganovė, tinklaraščio „Magic Mint“ autorė

Apr 15, 2020, 1:41 PM
  • Dažnas lietuvis duoną laiko kambaryje ar duoninėje – iš tiesų duona ilgiau liks šviežia laikoma šaldytuve;
  • didelį kepalą padalinkite į mažesnius, dėkite į šaldymo maišelius ir laikykite šaldiklyje, o prireikus atitirpinkite kambario temperatūroje;
  • jeigu šaldoma duona nėra 100 proc. ruginė – išvaizda ir skonis turėtų išlikti panašūs. Ruginė duona gali šiek tiek pabalti ir netekti drėgmės;
  • šaldyti galima ir bandeles, riestainius bei visus kitus kepinius ir konditerijos gaminius.

Jeigu duona paseno:

  • bet kurią duoną galima susmulkinti į trupinius ir išdžiovinti orkaitėje – traškūs ruginiai džiūvėsėliai puikiai tiks užsiberti ant jogurto, salotų ar į sriubą;
  • šviesius džiūvėsėlius suberkite į sandarų indą – pravers gaminant daugelį patiekalų;
  • taip pat galima pagaminti daugybę klasikinių patiekalų: prancūziškų skrebučių, karštų sumuštinių, duonos pudingą, „pirato akį“, galų gale išsikepti duonos su česnaku.

Sluoksniuotas ruginės duonos desertas

Reikės:

  • 150 ruginės duonos (rinkitės senesnę)
  • 35 g sviesto
  • žiupsnio cinamono
  • 1–2 v. š. cukraus
  • 100–150 g serbentų uogienės
  • 250 g maskarponės
  • miltelinio cukraus pagal skonį
  • 1 citrinos arba žaliosios citrinos žievelės

Duoną sumalkite į trupinius. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite duoną, cukrų ir maišydami kepkite apie 8 minutes. Berkite cinamono, išmaišykite ir palikite atvėsti. Kai atvės, trupiniai taps traškūs.

Išplakite maskarponės sūrį su milteliniu cukrumi, tarkuota citrinos žievele. Jeigu masė per tiršta, praskieskite grietinėle.

Į indelius berkite duonos trupinius, tuomet dėkite sūrio, tada – uogienės sluoksnį, viską pakartokite.

Papuošti galima šaldytomis uogomis, mėtų lapeliais, riešutais.

Desertą galima valgyti iš karto arba palaikius kelias valandas šaldytuve.

„Magic Mint“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.