Štai ką reikia padaryti prieš verdant avižinę košę – bus daug įdomesnė ir gardesnė

Jei dvejojate, ką valgyti pusryčiams, nebesukite galvos ir rinkitės avižinę košę. Joje tiek gausu organizmui naudingų medžiagų, kad šį patiekalą į mitybos racioną įtraukia dauguma mitybos specialistų.

Avižinė košė puiki ir tuo, kad tai universalus valgis, kurį galima pagardinti pačiais įvairiausiais priedais: vaisiais, uogomis, daržovėmis, riešutais, jogurtu, įvairiausiais prieskoniais.<br> 123rf nuotr.
Avižinė košė puiki ir tuo, kad tai universalus valgis, kurį galima pagardinti pačiais įvairiausiais priedais: vaisiais, uogomis, daržovėmis, riešutais, jogurtu, įvairiausiais prieskoniais.<br> 123rf nuotr.
Avižinė košė puiki ir tuo, kad tai universalus valgis, kurį galima pagardinti pačiais įvairiausiais priedais: vaisiais, uogomis, daržovėmis, riešutais, jogurtu, įvairiausiais prieskoniais.<br> 123rf nuotr.
Avižinė košė puiki ir tuo, kad tai universalus valgis, kurį galima pagardinti pačiais įvairiausiais priedais: vaisiais, uogomis, daržovėmis, riešutais, jogurtu, įvairiausiais prieskoniais.<br> 123rf nuotr.
Avižinė košė puiki ir tuo, kad tai universalus valgis, kurį galima pagardinti pačiais įvairiausiais priedais: vaisiais, uogomis, daržovėmis, riešutais, jogurtu, įvairiausiais prieskoniais.<br> 123rf nuotr.
Avižinė košė puiki ir tuo, kad tai universalus valgis, kurį galima pagardinti pačiais įvairiausiais priedais: vaisiais, uogomis, daržovėmis, riešutais, jogurtu, įvairiausiais prieskoniais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 24, 2020, 7:59 AM, atnaujinta May 10, 2023, 5:19 PM

Avižinė košė yra praturtinta tirpia ląsteliena, todėl cukrus į kraujotaką patenka tik labai lėtai. Tai teigiamai veikia insulino ir glikemijos lygį, cholesterolio kiekį.

Avižose yra nemažai kalio, kalcio ir ląstelienos, kuri padeda sumažinti kraujo spaudimą, saugo nuo koronarinių širdies ligų bei gerina širdies sveikatą. Taip pat avižos padeda gydyti virškinamojo trakto sutrikimus, gerina virškinimo procesą ir didina sotumo jausmą. 

Avižinę košę pravartu rinktis ir norint atsikratyti nepageidaujamo svorio. Joje esantis beta-gliukanas didina cholecistokinino, hormono, kovojančio su padidėjusiu apetitu, kiekį.

Yra ir daugiau priežasčių, kodėl verta rinktis avižinę košę – visas sunku ir išvardinti. 

Ji puiki ir tuo, kad tai universalus valgis, kurį galima pagardinti pačiais įvairiausiais priedais: vaisiais, uogomis, daržovėmis, riešutais, jogurtu, įvairiausiais prieskoniais.

Tačiau yra viena gudrybė, kuri padės gerokai pagerinti avižinės košės skonį be jokių papildomų ingredientų. 

Jei jums patinka skrudinti dribsniai, tikriausiai pastebėjote, kad avižų skrudinimas orkaitėje suteikia joms daugiau skonio ir geresnės tekstūros. Paskrudinti avižiniai dribsniai tampa saldesni, įgyja riešutų poskonio.

Paskrudinti dribsnius galite prieš pat virdami košę arba iš anksto pasiruošti didesnį jų kiekį ir laikyti sausai. 

Į puodą, kuriame virsite košę, dėkite gabalėlį sviesto, berkite dribsnius ir maišydami pakepinkite, kol ims skleisti kvapą ir lengvai paruduos. Įpilkite pieno ar vandens – ir išvirkite košę, kaip įprasta. Pamatysite – jūsų košė bus daug skanesnė net ir be jokių priedų. Žiupsnelis druskos – ir puikūs pusryčiai paruošti.

Taip pat galite iš karto paskrudinti didesnį kiekį avižinių dribsnių – suberkite juos į skardą ir skrudinkite 180 laipsnių orkaitėje kartais pamaišydami. Paskrudintus dribsnius laikykite sandariame inde  – kada panorėję galėsite išsivirti skaniausią košę.

Avižinių dribsnių košė pagal knygos „Visagrūdžiai pusryčiai“ autorę Megan Gordon 

2 porcijoms reikės:

  • 1 v. š. sviesto, 
  • stiklinės avižinių dribsnių, 
  • 1/4 puodelio pieno,
  • 3/4 puodelio vandens,
  • druskos, 
  • cinamono (nebūtinai),
  • rudojo cukraus košei paskaninti (nebūtinai).

Dėkite sviestą į puodą ir ištirpdykite, berkite avižinius dribsnius ir pakepinkite 4-5 minutes, kol ims skleisti riešutų kvapą.

Kitame puodelyje užvirinkite pieną su vandeniu ir prieskoniais. Užpilkite dribsnius, gerai išmaišykite, uždenkite ir išjunkite kaitrą. Nemaišykite. Leiskite pastovėti 7 minutes neatidarinėdami puodo. Jeigu po 7 minučių košė dar pernelyg vandeninga, uždenkite ir palikite pastovėti dar keletą minučių. 

O tuomet mėgaukitės puikiais ir labai naudingais pusryčiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.