Mėsos ekspertas patarė, kaip išsirinkti geriausią smulkintą mėsą

Smulkinta mėsa – universalus produktas, pamėgtas daugelio. Iš jos dažniausiai esame pripratę gaminti kotletus ar naudoti kaip įdarą cepelinams, koldūnams ar blynams, bet ne mažiau šis produktas tinka įvairiems sotiems troškiniams, sriuboms arba gali būti puikus įdaras pikantiškiems pyragams. 

 Geriausia rinktis smulkintą mėsą ar faršą, pagamintą iš priekinio kumpio.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Geriausia rinktis smulkintą mėsą ar faršą, pagamintą iš priekinio kumpio.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-23 16:41, atnaujinta 2021-09-21 09:59

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai smulkintą mėsą vartoja gausiai, o jos pardavimams įtakos turi ir sezoniškumas: šio produkto daugiausiai parduodama šaltuoju metų laiku. 

„Smulkinta mėsa Lietuvoje populiarumu nenusileidžia šviežiai. Labiausiai pirkėjai mėgsta smulkintą kiaulieną, antroje vietoje rikiuojasi kiaulienos faršas, o trečioje – smulkinta kiauliena, sumaišyta jautiena“, – teigia V.Budrienė.

Kuo skiriasi smulkinta mėsa ir faršas?

Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas paaiškino, kuo skiriasi smulkinta mėsa nuo faršo.

Pasak jo, smulkinta mėsa gaminama po paskerdimo praėjus iki 6 parų. Faršas gali būti gaminamas per tiek laiko, kiek galioja skerdiena. Faršas priskiriamas mėsos pusgaminių arba mėsos ruošinių grupei. Galima sakyti, kad tai yra ta pati smulkinta šviežia mėsa, į kurią pridėta kitų maisto produktų.

Į faršą gali būti įdėta druskos, krakmolo, baltymų, sojos, pipirų arba kitų aromatinių medžiagų ar maisto priedų. Sužinoti, kuo pagardintas faršas, galima pasižiūrėjus į etiketėje nurodytą sudėtį. 

Geriausia rinktis smulkintą mėsą ar faršą, pagamintą iš priekinio kumpio. Ši mėsos dalis turi ne tik raumens, bet ir šiek tiek riebalo, todėl pagamintas faršas bus skanus ir sultingas. 

Į ką atkreipti dėmesį? 

Anot mėsos eksperto, kaip ir bet kokią mėsą, taip ir renkantis faršą ar smulkintą mėsą turime žinoti bent kelias pagrindines taisykles, kuriomis vadovaudamiesi ją išsirinksime kokybišką. Renkantis tokią mėsą pirmiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip ji atrodo. 

„Turbūt nesuklysiu pasakydamas, kad pirmiausiai mes perkame vertindami akimis. Todėl rinkdamiesi faršą ar smulkintą mėsą taip pat turėtume ją apžiūrėti. Prieš pirkdami šį produktą pirmiausiai turime įvertinti jo spalvą: ji turi būti rausva, atrodyti šviežia, šiek tiek blizgi, nebūti apdžiūvusi, patamsėjusi ar papilkėjusi“, – teigia G.Bačkovas. 

Kitas dalykas, į kurį reikia atsižvelgti renkantis mėsą – galiojimo data. Kuo daugiau laiko mėsa galioja, tuo ji šviežesnė. Šviežią mėsą reikėtų suvartoti per 2–4 dienas, ilgiau jos šaldytuve laikyti nerekomenduojama. Jeigu mėsą laikome šilčiau negu nurodyta ant etiketės – gedimo procesas prasideda dvigubai greičiau, todėl svarbu laikytis ant etikečių parašytų nurodymų. 

Dar vienas dalykas, į kurį, anot G.Bačkovo, turėtume atkreipti dėmesį – raumens ir riebumo santykis – ši informacija yra nurodoma ant kiekvieno produkto etikės. Jeigu ant pakuotės parašyta, kad faršo riebumas yra iki 20 proc. – akimis turime įvertinti, ar tikrai taip ir yra. Riebesnį faršą galima naudoti gaminant kotletus ar cepelinus, o liesesnį – ruošiant aitriųjų paprikų troškinį. 

Paklaustas, ar pirkėjams mėsą verta namuose malti patiems, G.Bačkovas sako, kad dėl didelių mėsos produktams keliamų reikalavimų parduotuvėse parduodama smulkinta mėsa ar faršas yra itin aukštos kokybės, todėl vargintis ir faršą gaminti namuose, anot jo, paprasčiausiai neapsimoka. Tačiau jeigu namuose ruošiate patiekalą, kuris reikalauja ypatingos rūšies maltos mėsos – galite ją susimalti ir patys. 

Mėsos ekspertas dalijasi ir smulkintos jautienos troškinio su daržovėmis receptu, kuris puikiai tiks šaltai dienai. 

Smulkintos jautienos troškinys su brokoliais

Reikės (2 porcijoms):

  • 220 g smulkintos jautienos
  • 0,5 vnt. brokolio
  • 0,5 vnt. svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių
  • druskos
  • sezamų sėklų
  • aliejaus kepti

Paruošimas

Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūną, kol suminkštės. Įdėkite česnaką ir pakaitinkite keliolika sekundžių, kol paskleis malonų aromatą. Sudėkite smulkintą jautieną ir vis pamaišydami apkepkite, taip pat įberkite žiupsnelį druskos. Brokolius išskirstykite smulkesniais žiedynais. Kai jautiena jau bus iškepusi, juos sudėkite į keptuvę,  uždenkite dangčiu ir patroškinkite 1–2 minutes. 

Svarbu, kad brokoliai išliktų traškūs, neperkepę. Tuo metu pasiruoškite padažą: pašildykite medų, kad suskystėtų, pilkite sojos padažo. Berkite krakmolą, prieskonius ir išmaišykite. Užpilkite padažą ant jautienos ir brokolių, lengvai maišydami jį paskirstykite. Padažas keptuvėje taps lipnus ir padengs jautieną bei brokolius. 

Patiekite su ryžiais, pabarstę sezamo sėklomis. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.