Paragaukite šio netikro zuikio – primins tą, kurį kepdavo mama

Keptas maltos mėsos kepsnys, vadinamas „Netikru zuikiu“, – patiekalas, kuris skaičiuoja ne pirmą šimtą metų, tačiau tebėra mėgstamas iki šiol. Šis kepsnys ruošiamas daugybės tautų virtuvėse, o receptų atrandama ir labai senose kulinarijos knygose. Kur jo populiarumo paslaptis? Atsakymas paprastas – „Netikras zuikis“ lengvai paruošiamas, tinka tiek užkandžiui, tiek pietums ar vakarienei, jį noriai valgo ir maži, ir dideli. Kodėl didelis keptas maltos mėsos maltinis vadinamas „Netikru zuikiu“?

Dabar yra šeimų, kuriose šventė be „Netikro zuikio“ – ne šventė.
Dabar yra šeimų, kuriose šventė be „Netikro zuikio“ – ne šventė.
Dabar yra šeimų, kuriose šventė be „Netikro zuikio“ – ne šventė.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Dabar yra šeimų, kuriose šventė be „Netikro zuikio“ – ne šventė.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 27, 2021, 10:18 AM

Pirmieji šį patiekalą atrado vokiečiai, tiksliau prūsai. Teigiama, kad kapotos mėsos kepinys su įvairiais priedais bei įdarais atsirado XVIII a. antrojoje pusėje Prūsijoje. Istoriniuose šaltiniuose pirmasis „Netikro zuikio“ (vok. „Falschen Hase“) paminėjimas rastas XIX a. įrašuose.

Vokietijoje zuikiena buvo mėgstama mėsa, tačiau patiekalus iš šios mėsos sau galėjo leisti ne visi, tad daugelis tenkinosi „Netikru zuikiu“ iš maltos kitos rūšies mėsos. Anuomet kepsnys buvo gaminamas iš veršienos, jautienos, kiaulienos, gardinamas kapotais svogūnais, druska, pipirais, gvazdikėliais.

Receptas netruko paplisti ir aplinkinėse tautose. O labiausiai jis išpopuliarėjo Antrojo pasaulio karo ir pokario metais, kai mėsos beveik nebuvo, tačiau per šventes vis viena norėdavosi padėti ant stalo ką nors šventiško ir ypatingo. Be to, teigiama, kad karo metais zuikių populiacija stipriai sumažėjo, todėl juos net buvo draudžiama medžioti.

Tad natūralu, kad ilgainiui zuikieną pakeitė kitos mėsos rūšys, o kepsnio pavadinimas išliko iki šiol.

Dabar yra šeimų, kuriose šventė be „Netikro zuikio“ – ne šventė. Sultingas maltos mėsos kepsnys, pagardintas prieskoniais, daržovėmis, vaisiais, grybais ar kitais priedais, visuomet puikuojasi ant vaišių stalo.

Kitos šeimos „Netikrą zuikį“ įsileido į kasdienę virtuvę, mat tai skanus ir paprastas patiekalas, tinkantis bet kuriuo metu – nuo pusryčių iki vakarienės.

Šeimininkėms jis patinka ir dėl to, kad maltos mėsos kepsnio paruošimas neatima daug laiko.

Tačiau pasimėgauti tikrai skaniu tradiciniu „Netikru zuikiu“ galite net ir nieko neruošdami, tik užsukite į artimiausią „Norfos“ parduotuvę.

„Siekdami palengvinti šeimininkėms buitį UAB „Rivona“ mėsos padalinyje pradėjome kepti „Netikrą zuikį“, – pasakojo šio padalinio technologė Daiva Vaišvilienė.

Šis gaminys „Norfos“ parduotuvėse pasirodė dar prieš praėjusias Kalėdas – pirkėjai jį puikiai įvertino ir pamėgo, todėl yra kepamas ir toliau.

„Netikras zuikis“ patinka daugeliui žmonių, nes jį panaudoti galima labai įvairiai.

Pavyzdžiui, tereikia pašildyti orkaitėje, ir galima valgyti maltos mėsos kepsnį. Tereikia paruošti garnyrą, salotų, pasirinkti padažą, ir vakarienė ar pietūs paruošti“, – pasakojo D.Vaišvilienė.

Taip pat „Netikras zuikis“ tinka ir kaip užkandis, ir sumuštiniams ruošti.

D.Vaišvilienė pasidalijo dar vienu patarimu: susmulkinę „Netikrą zuikį“ turėsite jau paruoštą įdarą blyneliams, lietiniams ar daržovėms, jis tiks ir su makaronais ar kitais priedais.

Tad namo parsinešus vieną „Netikrą zuikį“ galima išbandyti daugybę patiekalų.

UAB „Rivona“ technologai pasirinko tradicinį „Netikro zuikio“ receptą – jį gamina iš šviežios lietuviškos kiaulienos. Pagardina natūraliais prieskoniais – juodaisiais pipirais, kmynais, džiovintomis morkomis.

Dėl purumo į masę dedama krakmolo ir manų. „Tai juk sena mūsų močiučių gudrybė, dėl kurios kepsnys būdavo purus ir minkštas. Tad tie, kurie paragauja mūsiškio, sako, kad primena tokį „Netikrą zuikį“, kokį ragavo vaikystėje“, – teigė D.Vaišvilienė.

UAB „Rivona“ mėsos padalinyje iškepti „Netikri zuikiai“ jau kitą dieną pasiekia „Norfos“ parduotuves. Tad būkite ramūs – šie kepsniai visada švieži.

Ką reikia žinoti, jeigu norite išsikepti skanų „Netikrą zuikį“ namuose

  • Kepinio skonis pirmiausia priklausys nuo mėsos: faršas neturėtų būti itin smulkiai sumaltas ar skystas.
  • Ruošiamą masę labai svarbu gerai išdaužyti – tai padarius iš mėsos išeina oras, dėl to iškepęs maltinis būna vientisas.
  • Į maltą masę galima dėti įvairių prieskoninių žolelių, džiovintų grybų, džiovintų pomidorų, alyvuogių, įtarkuoti morkų, svogūnų, obuolių, gardinti saldžiais priedais – džiovintomis slyvomis, abrikosais ar spanguolėmis.
  • Kad masė būtų tvirtesnė, reikėtų kiaušinio. O balta išmirkyta duona suteiks minkštumo, purumo.
  • 1 kg svorio kepinį kepkite apie valandą iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku – jeigu įsmeigus pagaliuką nebėga sultys, kepsnys iškepė.
  • Kad kepinys apskrustų, prieš baigiant kepti jo paviršių galite aptepti majonezu ar garstyčiomis su medumi.
  • Prie karšto „Netikro zuikio“ tinka įvairiausi garnyrai: bulvių košė, keptos bulvės, raugintos, marinuotos ar šviežios daržovės, krienai, majonezas, jogurtinis, česnakinis ar koks nors kitas mėgstamas padažas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.