Ekspertė pasidalijo gudrybėmis, kaip virti kiaušinius, kad būtų tobuli

Kiaušiniai dažno žmogaus mityboje sudaro itin svarbią dalį. Juos valgome ne tik per Velykas, bet ir ruošiame kasdieniams pusryčiams bei naudojame daugybės kitų patiekalų gamyboje. Atrodo, kad nėra nieko paprasčiau nei išsivirti kiaušinį, tačiau yra amžinas klausimas, kiek laiko juos virti. Verta susipažinti su įvairiausiomis kiaušinių virimo taisyklėmis ir būdais.

 Norint paties skaniausio kiaušinio, reikia žinoti, kiek minučių jį virti.<br> 123rf nuotr.
 Norint paties skaniausio kiaušinio, reikia žinoti, kiek minučių jį virti.<br> 123rf nuotr.
 Norint paties skaniausio kiaušinio, reikia žinoti, kiek minučių jį virti.<br> 123rf nuotr.
 Norint paties skaniausio kiaušinio, reikia žinoti, kiek minučių jį virti.<br> 123rf nuotr.
 Jei planuojate valgyti kietai virtus kiaušinius, geriausia rinktis tuos, kurių lukštas yra rudas ir pasižymintis tvirtesne struktūra.<br>123rf nuotr.
 Jei planuojate valgyti kietai virtus kiaušinius, geriausia rinktis tuos, kurių lukštas yra rudas ir pasižymintis tvirtesne struktūra.<br>123rf nuotr.
 Jei planuojate valgyti kietai virtus kiaušinius, geriausia rinktis tuos, kurių lukštas yra rudas ir pasižymintis tvirtesne struktūra.<br>123rf nuotr.
 Jei planuojate valgyti kietai virtus kiaušinius, geriausia rinktis tuos, kurių lukštas yra rudas ir pasižymintis tvirtesne struktūra.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 30, 2021, 7:50 AM

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pripažįsta, kad vieningo ir teisingo atsakymo, kiek laiko reikia virti kiaušinį, nėra. Tiek patyrusios šeimininkės, tiek restoranų virėjai įsitikinę, kad tai yra skonio reikalas.

Verdant kiaušinius ne mažiau svarbu, kad ir lukštas nebūtų įskilęs. Todėl prieš dėdami kiaušinius į verdantį vandenį palikite juos kuriam laikui kambario temperatūroje. Kitu atveju stipriai išauga rizika, kad kiaušinis įskils dėl temperatūrų skirtumo puode. Šią riziką šiek tiek sumažinsite, jei prieš dėdami kiaušinius, primažinsite ugnį.

Jei planuojate valgyti kietai virtus kiaušinius, geriausia rinktis tuos, kurių lukštas yra rudas ir pasižymintis tvirtesne struktūra. Tuo pačiu tikslu verta į vandenį įdėti druskos arba įpilti acto.

Virimo laikas pagal dainos trukmę

„Sudėjus kiaušinius į verdantį vandenį, dažniausiai rekomenduojama juos virti bent 4 minutes. O tie, kurie vertina sausą trynį, kiaušinį verdančiame puode gali palikti bent 12 minučių. Verta pabrėžti: jei nesekėte laiko, bet nulupę ir perpjovę kiaušinį randate pažaliavusį trynio paviršių, tai yra ženklas, kad šįsyk persistengėte ir kiaušinį pervirėte“, – sako B. Baratinskaitė.

Kad nereikėtų nuolat dirsčioti į laikrodį, B.Baratinskaitė siūlo išbandyti žaismingą praktiką ir norimą virimo laiką prilyginti populiarios dainos ar keleto jų trukmei:

  • 4 min. (legendinių „The Beatles“ kūrinys „Come together“ trunka 4 minutes ir 20 sekundžių) – per tokį laiko tarpą baltymas sukietėja, bet trynys išlieka skystas. Taip paruošti kiaušiniai puikiai tinka užsitepti ant skrebučio.
  • 6 min. (tiek trunka „Depeche Mode“ „Enjoy the Silence“ 1990 m. singlo versija) – ši virimo trukmė gurmanams dovanoja skystą, bet jau tvirtėti pradėjusį trynį.
  • 8 min. (seno roko fanams tiks „Led Zeppelin“ kūrinys „Stairway to Heaven“) – tiek virtas kiaušinis taip pat priskiriamas minkštai virtų kiaušinių kategorijai, bet trynio pakraščiuose jau formuojasi kietesnė konsistencija.
  • 10 min. (maždaug tiek tęsiasi daina „Blackstar“ iš paskutiniojo Davido Bowie albumo) – tokia virimo trukmė dažnai rekomenduojama kaip kietai virto kiaušinio standartas.
  • 12 min. (galite dukart paklausyti „Queen“ dainos „Bohemian Rhapsody“) – trynio konsistencija tampa tvirta, kaip ir baltymo, bet skonis išlieka lengvas ir toli gražu nekvepia taip, kaip pervirtas kiaušinis. Tokius kiaušinius įprasta naudoti salotoms ir kitiems patiekalams, kur reikia pjaustyto kiaušinio.

Kiti įvairūs būdai kiaušiniui virti

Virtuvės šefai per ilgą kulinarijos istoriją sugalvojo daug skirtingų metodų, kaip tobulai išvirti kiaušinį. Pavyzdžiui, šefas Hestonas Blumenthalis pataria sudėti kiaušinius į šaltą vandenį, kuris vos semia kiaušinius, o vandeniui vos ėmus virti – nukelti puodą į šoną ir palikti 6 minutėms.

„Tiesa, įprastas virimas, kai kiaušiniai sudedami į verdantį vandenį, turi vieną aiškų pliusą – dideliame karštyje baltymo membrana ne taip stipriai prilimpa prie lukšto sienelės, todėl kiaušinį lengviau nulupti. Jei visgi renkatės pradėti kiaušinius virti šaltame vandenyje, kad būtų lengviau nulupti, pasiruoškite vandens su ledukais, į kurį jau išvirtus kiaušinius pakanka panardinti 5 minutėms“, – sako B.Baratinskaitė.

Tuo metu mažiau tampraus baltymo ir ne tokio biraus trynio efektą gausite, jei kiaušinius virsite ant lengvos ugnies. Intensyvų ir lėtą virimą galima derinti – iš pradžių kiaušinius panardinti į verdantį ir stipriai kunkuliuojantį vandenį, o po pusės minutės primažinti kaitrą ir taip virti kiaušinius pasirinktą laiką.

„Jei asmeniškai mėgstate arba šeimoje turite kremiškesnės kiaušinio tekstūros fanų, verta išmėginti virimą garuose, kuris yra ne ką sudėtingesnis. Tereikia puodo su specialiu įdėklu virimui garuose arba nedidelio prikaistuvio ir pagal jo plotį tinkančio plieninio sieto, kuris galėtų kaboti virš verdančio vandens. Nors šis būdas dovanoja šilkinio švelnumo kiaušinio vidų, jį bus sudėtingiau nulupti“, – patirtimi dalijasi maisto gamybos ekspertė.

Virkite be lukšto

„O jei tiesiog norite prabangių namuose ruoštų vėlyvųjų pusryčių su populiariaisiais Benedikto kiaušiniais, išbandykite kiaušinių virimą be lukšto. Šis kiaušinių ruošimo būdas yra kiek sudėtingesnis, bet rezultatas yra vertas triūso“, – sako B.Baratinskaitė.

Anot jos, kiaušinius be lukšto įprasta virti 2-3 minutes.

Gamindami tokio tipo virtus kiaušinius, užvirinkite vandenį dideliame puode ir maksimaliai primažinkite kaitrą. Tada į atskirą metalinį indelį (ar kepimo formelę arba samtį) įkulkite vieną kiaušinį. Tai atlikę, į vandenį įpilkite šaukštelį obuolių arba vyno acto ir keletu sukamųjų judesių jį išmaišykite po visą puodą. Toliau paimkite indelį su skystu kiaušiniu ir lėtai supilkite jo turinį į vandenį. Po kelių minučių kiaurasamčiu išgriebkite virtą kiaušinį ir leiskite jam apdžiūti ant virtuvinio popieriaus.

Pasak B.Baratinskaitės, ruošiant kelis ir daugiau virtų kiaušinių be lukšto, svarbu palaikyti greitą tempą ir neleisti jiems atvėsti, nes visos geriausios be lukšto virto kiaušinio savybės atsiskleidžia, kol jis yra maloniai šiltas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.