Pamokė, kaip iškepti viščiuką, kad odelė būtų traški, o mėsa – sultinga, kvapni ir be galo skani

Naujajame TV3 sezone „Skirtingai nuostabūs“ žiūrovus ir vėl džiugins laida „Gardu gardu“. Nuo šiol pagrindinis laidos vedėjo vairas perduodamas profesionaliam virtuvės šefui Gediminui Endriukaičiui, o jam talkins kolegė Daiva Matukevičienė.

Abu laidos vedėjai – Gediminas ir Daiva – jau pirmąją laidą žiūrovams paruošė gardžių receptų.<br>TV3 nuotr.
Abu laidos vedėjai – Gediminas ir Daiva – jau pirmąją laidą žiūrovams paruošė gardžių receptų.<br>TV3 nuotr.
Abu laidos vedėjai – Gediminas ir Daiva – jau pirmąją laidą žiūrovams paruošė gardžių receptų.<br>TV3 nuotr.
Abu laidos vedėjai – Gediminas ir Daiva – jau pirmąją laidą žiūrovams paruošė gardžių receptų.<br>TV3 nuotr.
Abu laidos vedėjai – Gediminas ir Daiva – jau pirmąją laidą žiūrovams paruošė gardžių receptų.<br>TV3 nuotr.
Abu laidos vedėjai – Gediminas ir Daiva – jau pirmąją laidą žiūrovams paruošė gardžių receptų.<br>TV3 nuotr.
Keptas viščiukas su bulvėmis.<br>TV3 nuotr.
Keptas viščiukas su bulvėmis.<br>TV3 nuotr.
Keptas viščiukas su bulvėmis.<br>TV3 nuotr.
Keptas viščiukas su bulvėmis.<br>TV3 nuotr.
Abu laidos vedėjai – Gediminas ir Daiva – jau pirmąją laidą žiūrovams paruošė gardžių receptų.<br>TV3 nuotr.
Abu laidos vedėjai – Gediminas ir Daiva – jau pirmąją laidą žiūrovams paruošė gardžių receptų.<br>TV3 nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-09-05 15:57

Ji bendraus ir užmegs ryšį su laidos žiūrovais socialiniuose tinkluose, perduos Gediminui jų norus bei pageidavimus. Tad šio sezono išskirtinumas – galimybė daryti įtaką tam, ką Gediminas ruoš laidos metu.

Nors naujasis laidos vedėjas Gediminas savęs profesionaliu šefu vadinti nemėgsta, bet kad yra tikras maisto mylėtojas ir žinovas, patvirtina visi jį pažįstantys.

Ne vienerius metus dirbęs populiariausiuose restoranuose, šiuo metu Gediminas yra maisto technologas, aktyviai domisi pasaulinėmis maisto gamybos tendencijomis, kuria naujus receptus, konsultuoja restoranus bei kitas maisto sektoriaus įmones Baltijos šalyse.

O taip pat jis niekuomet nenustoja gilinti žinių dirbdamas kartu su geriausiais šefais iš viso pasaulio.

Naujajame laidos sezone žiūrovai sulauks daugybės naudingų žinių bei praktinių patarimų, atskleisiančių maisto gaminimo meną, naujausias maisto tendencijas bei įdomius bei kartais netikėtus skonių derinius.

O didžiausias dėmesys bus skiriamas geram ir skaniam maistui. Gediminas neslepia – jis tikrai pasistengs, kad gaminti pradėtų net negaminantys ar manantys, kad to daryti nesugeba.

Abu laidos vedėjai – Gediminas ir Daiva – jau pirmąją laidą žiūrovams paruošė gardžių receptų. Naują sezoną jie pradės nuo daugelio šeimų mėgstamo patiekalo – keptos vištos.

Dauguma jau turi savo išbandytą ir ne vienerius metus naudojamą receptą, tačiau virtuvės šefas turi labai taiklių patarimų, kaip iškepti viščiuką, kad visos jos dalys būtų tobulos – odelė traški, o mėsa sultinga, kvapni ir be galo skani.

Keptas viščiukas su bulvėmis

Reikės:

  • 1 viščiuko (iki 1,5 kg)
  • 150 g sviesto
  • šviežių rozmarinų
  • šviežių čiobrelių
  • šviežių šalavijų
  • 500–600 g šviežių bulvių
  • 2 šaukštų majonezo
  • 2 arb. šaukštelių kmynų
  • 10-12 vidutinio dydžio morkų
  • 0,5 šaukšto sviesto
  • 1 arb. šaukštelio medaus
  • 1 stiklinės vandens
  • 0,5 citrinos
  • druskos
  • pipirų

Kad viščiukas iškeptų tolygiai, reikia tinkamai pašalinti kaulus. Viščiuką pasidėkite ant lentelės ir įpjaukite per krūtinėlę nuo viršaus iki apačios. Tuomet plonu peiliu pjaukite ties krūtinės ląsta, kad būtų galima pakankamai lengvai ištraukti visą kaulą. Taip gaunama išklotinė, kurią bus žymiai lengviau iškepti tolygiai.

Išimto kaulo neišmeskite – jis puikiai tiks sultiniui išsivirti. Taip pat reikėtų lengvai išnarinti sąnarius ties sparneliais ir blauzdelėmis, kad iškepęs viščiukas liktų plokščias.

Vidinę viščiuko dalį paskaninkite druska bei pipirais, pašlakstykite aliejumi ir užberkite šviežių prieskoninių žolelių (puikiai tiks rozmarinai, šalavijai bei čiobreliai). Viską gerai įtrinkite. Kad odelė būtų traškesnė, ją gausiai ištepkite sviestu ir paskaninkite druska.

Šalia vištienos labai tiks keptos bulvės. Kad jos būtų traškesnės ir kvapnesnės, nuskustas, nuplautas ir gerai nusausintas bulves apvoliokite 2-3 šaukštuose majonezo su kmynais ir druska.

Viščiukas iškeps tolygiau, jei jį kepsite ant grotelių. Bulves sudėkite į kepimo skardą, o virš jos orkaitėje įdėkite groteles su viščiuku. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes. Jei matote, kad odelė skrunda per greitai, temperatūrą reikėtų sumažinti iki 180 laipsnių.

Ypatingą skonį patiekalui suteiks apkeptos saldžios morkos. Į įkaitintą keptuvę įdėkite sviesto, jam išsilydžius sudėkite morkas, medų, paskaninkite druska bei pipirais ir užpilkite stikline vandens. Troškinkite apie 10 minučių. Jei lieka per daug skysčio, reikėtų padidinti kaitrą ir kaitinti tol, kol nugaruos ir liks tik tirštas sirupas.

Tuomet morkytes galite išimti, tačiau sirupą keptuvėje palikite ir toliau. Tereikia įspausti pusės citrinos sulčių – šitaip gausite puikų saldžiarūgštį padažą prie viščiuko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.