5 paprasti patarimai padės nešvaistyti maisto veltui

Naujausiais Jungtinių Tautų organizacijos duomenis, 17 proc. pasaulyje užauginto ir pagaminto maisto yra išmetama. Tai yra – 931 milijonas kilogramų maisto kasmet. 61 proc. šio kiekio išmetama mūsų namuose, 26 proc. maisto gamybos ir 13 – prekybos sektoriuje.

61% viso išmetamo maisto kiekio išmetama namuose.<br>123rf nuotr.
61% viso išmetamo maisto kiekio išmetama namuose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2021, 7:07 AM, atnaujinta Sep 29, 2021, 7:18 AM

Kodėl svarbu sumažinti maisto švaistymą? Visų pirma, maisto švaistymas kenkia mūsų visam maisto sistemos tvarumui, nes visi ištekliai, kurie buvo panaudoti išmestam maistui auginti ar gaminti, įskaitant vandenį, žemę, energiją, darbą ir investicijas, keliauja veltui. Taip pat dėl atliekų sąvartynuose – pūvančios maisto atliekos išskiria šiltnamio efektą sukeliančias dujas ir taip prisidedama prie klimato kaitos.

„Ką valgom“ kuria inovatyvų sprendimą, kuris galėtų padėti maksimaliai išnaudoti gaminamus produktus bei maistą ir taip sumažinti maisto švaistymą bei atliekas. Mūsų siūlomas sprendimas paremtas dirbtiniu intelektu, kuris padeda surasti receptus pagal ingredientus, kuriuos turime namuose, tačiau nežinome, kaip juos suvartoti.

Šiandien, Rugsėjo 29–ąją, minima Tarptautinė informavimo apie maisto švaistymą diena, tad dalijamės keliais patarimais, kurie kasdien gali mums padėti mažinti išmetamo maisto kiekį namuose.

1. Pirkime tik tiek produktų, kiek reikės maisto gamybai: Pagalvokime, ką norime valgyti, patikrinkime maisto atsargas ir sudarykime maisto pirkinių sąrašą. Apsipirkime su sąrašu – jis padės ne tik įsigyti tik tuos produktus, kurie reikalingi, bet ir sutaupyti pinigų.

2. Laikykime produktus matomoje vietoje: periodiškai peržiūrėkime maisto atsargas – produktus, kurių pakuotės yra atidarytos ar artėja galiojimo termino pabaiga, laikykime lentynų ar šaldytuvo priekyje.

3. Skaitykime produktų etiketes: 10 proc. maisto švaistymo yra susiję su maisto ženklinimu, t.y., dalis maisto, kuris dar galėjo būti suvartotas yra išmetamas. „Tinka vartoti iki...“ galiojimo terminas reiškia, jog produktas yra saugus vartoti yra nurodytos datos ir jai pasibaigus jo nerekomenduojama vartoti, tačiau „Geriausias iki...“ galiojimo terminas nurodo iki kada produktas išlaiko savo geriausias kokybines savybes ir, jeigu produktas ar jo pakuotė neturi defektų – pelėsio, rūdžių ar pašalinio kvapo – jis dar yra tinkamas vartoti.

4. Šaldykime maisto produktus: jeigu matome, kad nesuvartosime kokio nors produkto – užšaldykime jį ir panaudokime kitam patiekalui ateityje. Šaldyti galima beveik viską – nuo žalumynų iki sultinio.

5. Išnaudokime maisto likučius: likusi sauja lęšių gali tapti dalimi salotų ar troškinio, o likutis fetos sūrio – pagardu ant apkepo ar sumuštinio.

Tekstą parengė Skaitmeninio sprendimo, skatinančio atsakingą maisto vartojimą „Ką valgom?“ bendrakūrėjė dietistė Dalia Lenkutienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.