Štai ką turėtumėte žinoti apie kruopas: kurios naudingiausios, o kurios labiausiai tiks sportuojantiems

Subalansuoto meniu užtikrinimui svarbu valgyti kuo skirtingesnį maistą, todėl ruošiant įvairius patiekalus reikėtų nepamiršti ne tik vaisių, daržovių, mėsos, žuvies, pieno, bet ir grūdų produktų.

Bolivinių balandų kruopos.<br>123rf nuotr.
Bolivinių balandų kruopos.<br>123rf nuotr.
Kruopomis galima gardinti ir sriubas arba gaminti šviežių arba keptų daržovių salotas jas derinant su mėgstama mėsa, žuvimi arba fetos sūriu.
Kruopomis galima gardinti ir sriubas arba gaminti šviežių arba keptų daržovių salotas jas derinant su mėgstama mėsa, žuvimi arba fetos sūriu.
Avižos<br>123rf nuotr.
Avižos<br>123rf nuotr.
Ant stalo kasdien turi būti sudėtinių angliavandenių. Jų yra ne tik grikiuose, bet ir kitose kruopose.<br>123rf nuotr.
Ant stalo kasdien turi būti sudėtinių angliavandenių. Jų yra ne tik grikiuose, bet ir kitose kruopose.<br>123rf nuotr.
Rudieji ryžiai kietesni, o skonis ne toks įprastas kaip plikytų ryžių, tačiau juose yra daugiau organizmui naudingų skaidulų.<br>123rf nuotr.
Rudieji ryžiai kietesni, o skonis ne toks įprastas kaip plikytų ryžių, tačiau juose yra daugiau organizmui naudingų skaidulų.<br>123rf nuotr.
Avižos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Avižos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 10, 2021, 10:56 AM

„Grūdinių kultūrų produktai yra itin reikalingi sveikatai. Pagal sveikatingumo rekomendacijas grūdinės kilmės maistą reikėtų vartoti bent kelis kartus per dieną. Pastebime, kad šios kategorijos prekėmis domisi ir pirkėjai. Įvairiausias kruopas žmonės ruošia ne tik kaip garnyrą, bet jų deda į sriubas, troškinius, kruopomis praturtina salotas“, – teigia Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Kiekvieną grūdą sudaro trys dalys: sėlenos, daigioji dalis ir vidinis branduolys. Kiekvienoje jų esama skirtingų maistinių medžiagų, būtent todėl mitybos specialistai rekomenduoja rinktis viso grūdo dalių produktus, kuriuose gausu geležies, magnio, fosforo, B grupės vitaminų, skaidulų. Be to, viso grūdo produktai užtikrina sotumo jausmą, lėtesnį energijos įsisavinimą ir sklandesnę žarnyno veiklą.

Maisto ekspertė teigia, kad viso grūdo produktus į kasdienę mitybą įtraukti yra labai paprasta. Anot jos, dieną būtų galima pradėti nuo dubenėlio visagrūdžių kruopų košės. Kruopomis galima gardinti ir sriubas arba gaminti šviežių arba keptų daržovių salotas jas derinant su mėgstama mėsa, žuvimi arba fetos sūriu.

Įvairiausios kruopos puikiai tinka ir blynams gaminti. Iš jų taip pat galima paruošti ir vegetariškus įdarus, kurie puikiai tiks įdarant paprikas, cukinijas ar kitas mėgstamas daržoves.

V.Juodkazienė dalijasi dar keliais faktais ir mėgstamiausių bei naudingiausių kruopų panaudojimo būdais.

Miežiai. Prisiminus močiutės troškinius, atmintyje turėtų iškilti gana dažna sudedamoji jų dalis – miežiai. Jie ne tik tinka įvairiems troškiniams, bet ir yra labai naudingi. Juose gausu skaidulų, antioksidantų, mineralų, tokių kaip selenas ir varis, kalcio, geležies bei organizmui svarbių baltymų, todėl miežius dažnai rekomenduojama valgyti sportininkams. Tiesa, žmonėms, kurie yra jautrūs glitimui, šių kruopų vertėtų vengti.

Grikiai. Gera žinia – šios kruopos, kitaip nei miežiai, puikiai tinka ir glitimo netoleruojantiems žmonėms. Be to, grikiai itin maistingi ir lengvai virškinami, juose gausu antioksidantų: liuteino, rutino, zeaksantino, kvercetino ir mangano, taip pat atspariojo krakmolo. Grikius galite valgyti kaip košę, pagardintą riešutais ar šviežiais vaisiais, galite kepti grikių apkepus ar naudoti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų. O štai grikių miltai puikiai tiks ir blynams, ir pyragams.

Bolivinės balandos. Supermaistu vadinamos bolivinės balandos neabejotinai vertos vienų sveikiausių ir naudingiausių sėklų titulo. Jose gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų, skaidulų, esama magnio, geležies, cinko ir B grupės vitaminų. Tiesa, prieš gamindami bolivines balandas būtinai jas perplaukite, kad pašalintumėte saponino sluoksnį – sėklas dengiančią karčią medžiagą. Bolivinės balandos vartojamos gaminant blynus, košę su pienu, tinka ir į daržovių sriubas bei mėsos kukulius.

Bulguras. Iš tiesų tai nėra atskira grūdinė kultūra – bulguras gaunamas išvalius, apvirus, išdžiovinus ir susmulkinus kviečių kruopas. Tai nereiškia, kad bulguro kruopos mažiau maistingos, tačiau būtent dėl to jos greitai paruošiamos. Bulguru gardinkite sriubas ar dėkite į salotas – ypač gardu su sultenėmis, kiaušiniais ir moliūgų sėklų aliejumi.

Rudieji ryžiai. Jei mėgstate ryžius, tikrai nepralošite baltuosius pakeitę rudaisiais. Pastarieji yra kur kas sveikesni, nes gaminami iš neskaldytų grūdų, taigi jie ir maistingesni, ir kur kas lėčiau kelia cukraus kiekį kraujyje.

Avižos. Tarp labiausiai vertinamų kruopų garbingą vietą užima avižos. Šios kruopos yra skaidulų, fosforo, vario, magnio ir cinko šaltinis. Vis tik virti avižas reikia atsargiai, nes pervirtos jos suteikia daug mažiau naudos. Apskritai geriausia jas valgyti nevirtas arba apvirtas tik truputį.

Burnočiai. Šios pseudokruopos itin populiarios Azijoje. Jose gausu baltymų, kalcio, magnio, kalio, folio rūgščių, foliatų ir daug kitų maistinių medžiagų, taigi dėl naudingų savo savybių jos sparčiai plinta ir kituose kraštuose. Taip pat burnočiai daugumą maistingųjų medžiagų yra sukaupę pačiame grūde, o ne išoriniame luobe, taigi net apdorotos šios kruopos yra pakankamai naudingos.

Soros. Sorose nėra gliuteno, tačiau 60 g šių grūdų randama net 6 g baltymų. Taip pat jose gausu B grupės vitaminų, geležies, magnio, fosforo, silicio bei skaidulų. Skonis primena riešutus, tad dėl aromato prieš apdorojant siūloma soras šiek tiek pakepinti. Jos itin dera tiek su saldžiais, tiek su sūriais patiekalais ir ypač tinka košėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.