Paprasti patarimai, kaip paruošti žuvį, kad ją valgytų net maistui išrankūs vaikai

Dažna mažesnius vaikus auginančių šeimų problema – vaikai nenoriai valgo žuvį. Ką daryti, kokiais būdais ir priemonėmis integruoti žuvis į vaikų mitybą, kad šie pamėgtų patiekalus, o mityba būtų praturtinta naudingomis ir kiekvieno organizmui būtinomis medžiagomis?

Lašišos kepsneliai.<br>123rf nuotr.
Lašišos kepsneliai.<br>123rf nuotr.
Starkis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Starkis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Karpiai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Karpiai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 4, 2021, 1:03 PM

Dalijamės paprastais ir veiksmingais patarimais ir įžvalgomis.

Nauda vaikų organizmui

Reguliariai vartoti žuvį rekomenduoja visi mitybos specialistai – ją valgyti reikėtų 2–3 kartus per savaitę. Taip patariama ne veltui, nes žuvys praturtina mažųjų organizmą pačiomis reikalingiausiomis maistinėmis medžiagomis, jos virškinamos lengviau nei mėsa bei turtingos naudingaisiais riebalais.

Polinesotieji riebalai, omega-3 riebiosios rūgštys – tai organizmui itin naudingos rūgštys, kurias kasdien rekomenduojame gauti su maistu, o žuvys pagrindinis jų šaltinis. Moksliškai įrodyta, kad šios rūgštys turi įtakos protiniam vystymuisi, užtikrina normalią širdies veiklą, mažina riziką susirgti širdies kraujagyslių ligomis. Šių riebiųjų rūgščių daugiausiai galima rasti riebiose žuvyse, vieni iš tokių pavyzdžių: ungurys, eršketas, plačiakaktis, karpis, amūras ir kt.

Minėtos žuvys turtingos ne tik baltymais ir polinesočiosiomis riebalų rūgštimis, bet ir A, D ir B grupės vitaminais. Vitaminas A būtinas norint stiprinti akis ir išvengti jų ligų, o B grupės vitaminai užtikrina normalią nervų sistemos vystymąsi ir veiklą, atsparumą ligoms ir atminties gerinimą.

Kaip išsirinkti kokybišką žuvį

Norint išsaugoti visas maistingąsias žuvies savybes, būtina atidžiai rinktis žuvis. Pirmenybę teikite Lietuvos tvenkiniuose ekologiškai, natūraliomis sąlygomis, švariame vandenyje išaugintoms žuvims.

Išaugintos vietoje, tausojančiu aplinką būdu, žuvys pasižymi aukšta kokybe. Jos maitinasi natūraliu tvenkinyje esančiu maistu, o jei papildomai šeriamos, naudojami tik ekologiški pašarai be GMO priedų ar papildų, augimo stimuliatorių.

Ekologiniuose žuvininkystės ūkiuose nenaudojami pesticidai ar herbicidai. Žuvys auga natūraliai ir sveikai – o tai užtikrina jų išskirtinį skonį ir aukštą maistinę kokybę. Vakar tvenkinyje plaukiojusi žuvis jau šiandien gali būti ant jūsų stalo! Lietuvos tvenkiniuose auginamos net 21 rušies žuvys, tad pasirinkimas – platus ir turtingas. Dažniausiai žmonių vartojamos žuvys – karpiai, amūrai, plačiakakčiai, eršketai, unguriai, lydekos, karosai, lynai, starkiai, šamai ir kitos.

Kaip skaniai pagaminti žuvį

Vaikams kartais užtenka vienos prastos patirties, dėl kurios jie gali ilgam atsisakyti valgyti net ir sveikiausius žuvų patiekalus, tačiau nereikia nuleisti rankų. Kokybiški, tinkamai paruošti ir gražiai bei įdomiai patiekti žuvų patiekalai gali pakeisti vaikų požiūrį.

Sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė tėveliams pataria: „Svarbiausia – kokybiška žuvis, o tada svarbu jos nesugadinti. Nors kepant visą žuvį kartu su kaulais ir oda žuvies mėsa yra sultingesnė, tačiau mažiems vaikams gaminkite žuvų patiekalus saugiai – be ašakų, tad sumalkite žuvies masę.

Vaikams gaminkite keksiukus, maltinukus, žuvies troškinius ar net žuvies pyragus! Į tokius patiekalus puikiai integruosite ir įvairias sezonines daržoves, pavyzdžiui, tarkuotas morkas, cukinijas, svogūnus, juos patroškinkite svieste su ciberžole, tada atvėsinę dėkite į žuvies maltinukų, keksiukų ar pyrago masę. Pakepintos daržovės suteiks puikią spalvą ir skonį, kuriam neatsispirs mažieji“.  

R.Bogušienė taip pat primena, kad reikėtų vengti kepimo tešloje, gruzdinimo ir skrudinimo. Sveikiausias žuvies paruošimas – virimas vandenyje ar garuose, kepimas garuose orkaitėje, taip pat galima gaminti žuvies troškinius ar virti žuvienę.

Paruošti žuvis nėra sudėtinga, tinkamai pagaminti patiekalai yra itin naudingi sveikatai ir skanūs. Į šeimos mitybos racioną būtina bent du kartus per savaitę įtraukti skanią, sveiką, vietoje išaugintą lietuvišką žuvį, tad pasinaudokime tuo, ką mums dovanoja Lietuvos žuvininkystės ūkiai!

Siūlome išbandyti sveiko maisto technologės R.Bogušienės receptą.

Žuvies maltinukai mažiesiems

Reikės:

  • 400 g starkio filė;
  • 2 vnt. ekologiškų morkų;
  • 1 vnt. ekologiško svogūno;
  • 2 vnt. ekologiškų česnakų skiltelių;
  • 2 vnt. ekologiškų kiaušinių;
  • 80 g ekologiško sviesto;
  • 40 g ekologiškų kukurūzų kruopų (polentos);
  • žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų;
  • ekologiškos ciberžolės;
  • šviežių ekologiškų daržovių (patiekti).

Kaip gaminti

  1. Įkaitintoje keptuvėje su sviestu ir prieskoniais pakepiname smulkiai sutarkuotas daržoves (svogūnus, česnakus, morkas) ir atvėsiname.
  2. Atvėsus sumaišome su malta žuvimi, kiaušiniais. Dedame kukurūzų kruopas. Paruoštą masę išminkome, formuojame maltinukus.
  3. Kepame ant kepimo popieriaus 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10–20 min. nelygu maltinukų dydis.
  4. Tiekiame su šviežiomis daržovėmis.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.