Štai kokį prietaisą verta turėti kiekvienoje virtuvėje: pravers ne tik ruošiant maistą, bet ir jį saugant

Kasdien tobulėjančios technologijos palengvina mūsų rutiną daugybėje sričių. Viena jų – maisto gamyba.

Vakuume produktai greičiau užmarinuojami.<br>123rf nuotr.
Vakuume produktai greičiau užmarinuojami.<br>123rf nuotr.
Pastaruoju metu vis labiau populiarėja maisto vakuumavimo aparatai.
Pastaruoju metu vis labiau populiarėja maisto vakuumavimo aparatai.
Pastaruoju metu vis labiau populiarėja maisto vakuumavimo aparatai.
Pastaruoju metu vis labiau populiarėja maisto vakuumavimo aparatai.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 11, 2021, 9:18 AM

Pastaruoju metu vis labiau populiarėja maisto vakuumavimo aparatai, suteikiantys galimybę ne tik ilgam laikui užkonservuoti ir marinuoti produktus bei patiekalus, ilgiau juos išsaugoti šviežius, bet ir praplečia patiekalų ruošimo spektrą.

Prekybos tinklas „Lidl“ dalijasi patarimais, kaip panaudoti šį universalų prietaisą, kurį įsigyti nuo šiandienos galima visose prekybos tinklo parduotuvėse.

Pirmieji maisto vakuumavimo technologiją Lietuvoje pradėjo naudoti aukščiausios klasės restoranai, o  šiandien virtuvėje ją pritaikyti gali kiekvienas.

Maisto pakavimo vakuumuojant principas paprastas – tai metodas, kuomet specialus maišelis su produktais ar patiekalais yra įdedamas į vakuumavimo prietaisą. Pakuotė yra automatiškai užsandarinama, o iš jos vidaus pašalinamas oras. Maišelyje nebelikus oro, sumažėja ne tik jo dydis bei tūris – iš jo pašalinamas ir deguonis.

Tai reiškia, kad pakuotėje nebesusidaro palanki terpė sparčiam bakterijų ar kitų mikroorganizmų dauginimuisi, maistas nebesąveikauja su aplinka, nebedžiūsta ir nebesioksiduoja. Taip prailginamas maisto produktų galiojimo laikas, jie kokybiški, švieži ir vertingi išlieka net 2-3 kartus ilgiau nei su įvairiomis aplinkos sąlygomis susiduriantys produktai.

Be to, vakuumuojant produktus didėja tikimybė išvengti apsinuodijimo maistu, taip pat tai yra puikus būdas sumažinti maisto švaistymo apimtis ir užtikrinti, kad nė vienas produktas neatsidurtų šiukšliadėžėje.

Galybė kasdienio panaudojimo būdų

Vakuumuoti galima daugybę produktų – nuo vaisių, daržovių ar uogų iki mėsos, žuvies, paukštienos ar įvairiausių ilgai negendančių produktų. Pavyzdžiui, užvakuumuota ir į šaldiklį įdėta mėsa ar žuvis bus tinkama naudoti nuo dvejų iki trejų metų, todėl tai yra vienas geriausių būdų išlaikyti ją šviežią.

Be to, vakuumuojant produktus, tuo pat metu juos galima ir marinuoti – į maišelį supilti marinatą ar atitinkamus prieskonius – tuomet marinatas į mėsą, žuvį ar kitus produktus įsigers greičiau. Tai palengvins kasdienybę ir padės sutaupyti laiko ruošiant įvairius grilio patiekalus, marinuojant daržoves ar žuvį.

Tiesa, vakuumuoti galima ne tik produktus, bet ir įvairius patiekalus – sriubas, troškinius. Gaminant šiuos valgius didesniais kiekiais yra įprasta, kad po kelių dienų valgymo jie atsibosta, todėl neretai valgį tenka išmesti. Sandariai užvakuumavus troškinį ar plovą, kitą savaitę jo nereikės gaminti iš naujo, o padarius pertrauką, maistas vėl teiks džiaugsmą.

Vakuumavimo metodas gali padėti išlaikyti šviežius ir kitus sparčiai gendančius produktus – vaisius, daržoves ir salotas, kurie į šiukšliadėžę keliauja dažniausiai. Beje, vakuumuoti galima ne tik į specialius maišelius sudėtus produktus – šis prietaisas pasitarnaus sandariai uždarant ir jau atidarytas traškučių, kavos, cukraus, prieskonių pakuotes.

Atveria naujas gaminimo galimybes

Tačiau ilgesnis galiojimo laikas, marinavimas ir produktų šviežumo išsaugojimas – ne vieninteliai privalumai, kuriuos suteikia kompaktiško vakuumavimo prietaiso laikymas virtuvės lentynoje. Vakuumavimas atveria ir naujas patiekalų ruošimo galimybes, pavyzdžiui, „sous vide“ (pranc. vakuumas) būdu.

Su vakuumavimo technologija koja kojon eina ir cirkuliatorius – įrenginys, kuris puode esantį vandenį kaitina iki tam tikros temperatūros ir lėto virimo būdu paruošia į užvakuumuotą pakuotę įdėtą patiekalą. Cirkuliatorius užtikrina vienodą vandens temperatūrą visoje talpoje, todėl maistas išverda tolygiai.

Tiesa, „sous vide“ metodu gaminamas maistas termiškai apdorojamas yra itin ilgai – tai gali užtrukti nuo kelių iki keliasdešimties valandų. Tačiau šiuo būdu gamintas valgis išlieka kupinas vertingų medžiagų ir vitaminų, pasižymi kitais ruošimo metodais neišgaunamomis tekstūromis ar skoniais.

Universalų prietaisą – „Silvercrest“ vakuumavimo aparatą SV 125 – bei daugelį kitų praktiškų ir kasdieną palengvinančių virtuvinių prietaisų gyventojai nuo šiandienis jau gali rasti visose „Lidl“ parduotuvėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.