Konditeris patarė, kaip kepti imbierinius sausainius ir pasidalijo receptu, pagal kurį jie pavyks kiekvienam

Lapkričio 21-ąją pasaulyje minima tarptautinė imbierinių sausainių diena. Šilti, garuojantys ir kvapnūs imbieriniai sausainiai – tikras namų jaukumo ir artėjančių didžiausių žiemos švenčių ženklas.

Imbieriniai sausainiai.<br>123rf nuotr.
Imbieriniai sausainiai.<br>123rf nuotr.
Imbieriniai sausainiai.
Imbieriniai sausainiai.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-11-21 11:13

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad imbieriniai sausainiai šaltąjį sezoną maloniai sušildo ir primena vaikystę, tad namuose jų tikrai vertėtų kepti dažniau.

„Artėjant Kalėdoms daugiau laiko sukamės virtuvėje, šeimą lepiname įvairiausiais kepiniais, išbandome kalėdinius receptus. O vienas populiariausių šventinio laikotarpio saldumynų – imbieriniai sausainiai. Tai, kad žmonės jau jaučia šventinę nuotaiką, atsispindi ir jų krepšeliuose. Tinklo pirkėjai vis dažniau ieško įvairiausių rūšių miltų, šiam sezonui būdingų prieskonių, tokių kaip cinamonas ar gvazdikėliai“, – sako T.Lauvray.

Gamindami pasitelkite fantaziją

Kaip teigia konditerijos ekspertas, įvairiausi keksai, pyragai, o labiausiai – imbieriniai sausainiai yra tikri artėjančių švenčių pranašai. Istoriniai šaltiniai pasakoja, kad imbieriniai sausainiai atsirado senų senovėje. Europoje jie plačiau išplito apie XI amžių, kai kariai iš Artimųjų Rytų atgabeno imbiero.  

Pasak jo, imbieriniai sausainiai gaminami pačių įvairiausių formų: mėnulio, žvaigždžių, širdelių, tačiau kalėdiniu laikotarpiu populiariausi tampa imbieriniai žmogeliukai. Įdomu tai, kad pirmasis imbierinis žmogelis buvo pagamintas specialiai Anglijos karalienei Elžbietai I, kuri kalėdiniu sezonu tokius skanėstus dovanodavo savo svečiams.

Įvairausius imbierinius gaminius ypatingai mėgsta vokiečiai. Vokietija itin garsi meduoliniais gaminiais, o Niurnbergas netgi tituluojamas pasaulio imbierinių kepinių sostine. Būtent šiame mieste kilo idėja ne tik kepti imbierinius skanėstus, bet ir statyti iš jų Kalėdų simbolio tapusius namelius.

Šiuo metu imbieriniai sausainiai populiarūs ne tik Vokietijoje, bet ir visame pasaulyje: jie mėgstami ir Jungtinėje Karalystėje, Australijoje, o Amerikoje imbieriniai sausainiai gardinami klevų sirupu. Be to, skirtingose šalyse, imbieriniai sausainiai turi ir skirtingus pavadinimus.

Keli konditerijos eksperto patarimai

Ekspertas sako, kad imbierinių sausainių gaminimui ypač daug laiko nereikia. Tinkamai paruošus tešlą jie kepa vos apie 10 minučių. Imbieriniai sausainiai dažniausiai gardinami pačiais įprasčiausiais prieskoniais: gvazdikėliais, cinamonu, maltu imbieru.

Pasak eksperto, imbierinių sausainių gaminimas – puiki pramoga visai šeimai, o ypač vaikams, nes paruoštus mėgstamos formos sausainius galima dar ir šventiškai padekoruoti.

Imbierinius sausainius dar mėgstama gardinti migdoliniais riešutais, kartais – šokolado kremu ar apelsininiu glaistu. Tačiau norint pasigaminti nepaprasto skonio kepinius, kelias šių sausainių gaminimo taisykles žinoti pravartu.

Pirmoji jų – prieš kočiojant sausainių tešlą ją reikėtų palaikyti šaldytuve. Tam pakanka kelių valandų. Atvėsusią tešlą lengviau kočioti, mat ji mažiau limpa.

Antroji taisyklė – tešlos ypatingai daug kartų perkočioti nepatartina, taip sausainiai gali gautis kieti.

T.Lauvray imbierinių sausainių siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi šių skanėstų receptu.

Imbieriniai sausainiai

Reikės:

  • 30 g ruginių miltų
  • žiupsnelio druskos
  • 1 a. š. cinamono
  • ½ a. š. maltų imbierų
  • ½ a. š. maltų gvazdikėlių
  • ½ a. š. anakardžių
  • 50 ml agavų sirupo
  • kiaušinio
  • 100 ml kokosų aliejaus
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 2 v. š. medaus
  • ½ a. š. valgomosios sodos

Dekoravimui:

  • 100 g baltojo šokolado
  • 1 a. š. aliejaus
  • spalvotų saldainių

Kaip gaminti

Pašildykite medų, suberkite į jį kepimo sodą ir gerai išmaišykite. Didesniame inde sumaišykite ruginius miltus, druską ir visus prieskonius. Supilkite kokosų aliejų, įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, agavų sirupą bei medų su soda ir išminkykite tešlą. Kai tai padarysite, suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir maždaug valandai palikite šaldytuve. Kai tešla atvės, plonai ją iškočiokite ir formelėmis išpjaustykite norimos formos sausainius. Jei norėsite kabinti ant eglutės, padarykite juose skylutes kaspinui praverti.

Paruoštus tešlos gabalėlius išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir 7-10 minučių kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Mikrobangų krosnelėje arba ant viryklės išlydykite šokoladą, įmaišykite šaukštą aliejaus ir supilkite į konditerinį maišelį su maža skylute gale. Atvėsusius sausainius dekoruokite šokoladu bei spalvotais sausainiais. Skanaus!

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.