Pamokė, kaip iš apelsinų paruošti dekoracijas, kurios papuoš namus ar dovanas

Atšalus orams į racioną vertėtų įtraukti daugiau citrusinių vaisių, tokių, kaip apelsinai, kurių šviežias derlius atkeliauja saulėtų užjūrio valstybių ir Ispanijos. Tačiau kartu apelsinai gali tapti gera priemone ir tvaresnėms šventiškoms namų dekoracijoms kurti.

Džiovinti apelsinai gali tapti puikia puošmena.<br>123rf nuotr.
Džiovinti apelsinai gali tapti puikia puošmena.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2021, 9:12 AM, atnaujinta Dec 10, 2021, 9:21 AM

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad apelsinai šaltąjį sezoną nesitraukia iš perkamiausiųjų pozicijų.

„Vieni perkamiausių tarp pirkėjų yra mandarinai ir klementinai, tačiau aukštose pozicijose išlieka ir apelsinai bei citrinos, atsiduriantys kasdieniame pirkinių krepšelyje. Apelsinų pardavimai pradeda didėti gruodį, o per sezoną jų parduodama apie 2700 000 kilogramų“, – teigia V.Budrienė.

Pasak Jolantos Sabaitienės, „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertės, į racioną įtraukiami apelsinai yra puikus būdas papildyti organizmą naudingomis medžiagomis, tačiau taip pat jie gali tapti tvariomis namų dekoracijomis, padedančiomis sukurti šventišką nuotaiką.

„Viename apelsine yra apie 80 procentų vitamino C dienos normos. Būtent jis padeda palaikyti imunitetą. Taip pat vitaminas C veikia ir kaip antioksidantas, gali prisidėti stabdant senėjimą. Vis dėlto apelsinai – ne tik skanus ir sveikas užkandis. Juos sudžiovinę galite pasigaminti originalias švenčių dekoracijas dovanoms ar namams puošti ir pasiruošti žiemos švenčių laukimui“, – sako J.Sabaitienė.

Pasak ekspertės, įvairiai galite panaudoti ir pačius apelsinus, ir jų žieveles – jos tinka ir kaip dekoracija, ir namų kvapams paruošti. Ji dalijasi daugiau idėjų, kaip apelsinus panaudoti dekoracijoms.

Apelsininiai namų kvapai. Pirmiausia pasiruoškite pačius apelsinus. Juos supjaustykite maždaug 1 cm storio riekelėmis, sudėkite ant grotelių ar skardos ir džiovinkite 80 laipsnių temperatūroje orkaitėje. Riekelėms išdžiūti reikės maždaug 4–6 valandų. Kartkartėmis patikrinkite, ar apelsinai ne per daug skrunda. Jeigu reikia, galite sumažinti karštumą.

Kai riekelės išdžius, jas atvėsinkite ir sudėkite į medžiaginį maišelį. Taip pat į jį įdėkite smulkių pušų, kadagių ar eglės šakelių. Maišelį laikykite sausoje vietoje, iš kurios sklis malonus namų aromatas. Jeigu norite intensyvesnio kvapo, maišelį palikite pravirą. Kad kvapnus maišelis taptų ir dailia šventine dekoracija, galite papuošti jį džiovinta apelsino skiltele bei cinamono lazdele.

Dovanų pakuočių puošmena. Išdžiovinkite apelsinų riekeles ir panaudokite jas dovanų pakuotėms papuošti. Jos itin dera su džiovintomis gėlėmis. Tačiau taip pat galite naudoti ir pušų, kadagių ar eglės šakeles.

Supakavę dovanas, džiovintas apelsinų skilteles tiesiog priklijuokite prie popieriaus arba pradurkite nedideles skylutes ir perriškite siūlu ar plona virvute. Norėdami išradingesnės puošybos, naudokite ir cinamono lazdeles. Galite priklijuoti gvazdikėlių.

Kvapni dekoracija. Iš vielutės pasigaminkite dekoracijos pagrindą. Tačiau taip pat galite naudoti ir grilio groteles. Ant jų išdėliokite norimą ornamentą iš džiovintų apelsinų riekelių. Papildykite ir žvaigždiniais anyžiais.

Kiekvieną apelsino riekelę bei kitas puošmenas prie grotelių galite pritvirtinti plonu siūliuku. Tinka ir skysti klijai. Suklijuokite kompoziciją, o tuomet pritvirtinsite siūlais ar plona virvute. Papuošti galite ir smulkiomis šviečiančiomis lemputėmis.

Apelsininė žvakidė. Tai dar viena puiki ir tvari šventiška dekoracija. Jai pagaminti reikės apelsino, žvaigždinio anyžiaus ir paprastos žvakutės. Pirmiausia apelsino viršuje išpjaukite žvakės dydžio ir gylio apskritimą. Kelis žvaigždinius anyžius susmulkinkite ir subeskite juos norima forma į vaisiaus žievelę, priklijuokite kelis pilnus žvaigždinius anyžius. Galite puošti ir gvazdikėliais. Tuomet į vidų įdėkite žvakutę ir mėgaukitės maloniu kvapu bei šviesa.

Džiovintas apelsinų riekeles galite panaudoti ir kitais būdais. Pavyzdžiui, užverkite ant dekoratyvinio kaspinėlio ir pakabinkite įvairiose namų vietos. Galite suverti ir riekelių girliandas. Stalui papuošti rinkitės eglės ar pušies šakeles, kankorėžius bei apelsinų riekeles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?