Pamokė, kaip pasigaminti kapučino, jei neturite kavos aparato

Niekas nesiginčija – kava yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje. Prie jos populiarumo prisideda ir tai, kad yra begalė skirtingų būdų kavai ruošti, tad kiekvienas gali atrasti labiausiai mėgstamą. 

Kapučino kava.<br>123rf nuotr.
Kapučino kava.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-08 08:20, atnaujinta 2022-02-08 08:27

Vis sparčiau populiarėja kavos aparatams pardavimai – per pastaruosius kelerius metus jie atsidūrė antroje vietoje. 

Kavos aparatas suteikia laisvę – juo galima ruošti ne tik juodą kavą, bet ir kitus kavos gėrimus su pienu. Vienas jų – pasak skirtingų istorijų, Austrijoje sukurtas ir Italijoje itin išpopuliarėjęs kapučino. Beje, pats pavadinimas reiškia „mažą kepurėlę“ – taip taikliai apibūdinama puodelio viršuje esanti pieno puta. 

O ką daryti, jei kapučino mėgstate, bet neturite kavos aparato namuose? Galima juo mėgautis kavinėse arba išbandyti italų virtuvės šefo Giano Luca Demarco patarimus ir pasigaminti kapučino namuose net ir be kavos aparato. Kartu kulinarijos žinovas griauna tradicinį mitą, kad šiuo kavos gėrimu Italijoje mėgaujamasi tik per pusryčius.

Kavos kultūra keičiasi 

„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, pastaraisiais metais Lietuvoje yra stebimas ne tik įspūdingas nuperkamos kavos kiekis – daugiau nei 10 tūkst. kilogramų kasdien, bet ir kintantys šio gėrimo vartojimo įpročiai.

„Stebėdami prekybos statistiką matome, kad šalyje ypač populiarėja porcijinė kava, skirta kavos aparatams. Taip pat parduotuvių lankytojai itin noriai renkasi ir kavos pupeles. 

Tuo metu kavos pakaitalų ir maltos kavos kasmet nuperkama vis mažiau. Tai rodo, kad šio gėrimo vartojimo kultūra Lietuvoje tampa vis brandesnė. Šalies gyventojai netgi namuose ruošia kavą, kokia galima gardžiuotis kavinėse ar restoranuose“, – kalba E.Dapkienė. 

Tai, kad Lietuvoje kavos kultūra sparčiai tobulėja, pastebi ir Gianas Luca Demarco. Virtuvės šefo teigimu, neretai klaidingai manoma, jog šias tradicijas turi tik italai, o lietuviai – ne.

„Tik būdamas Lietuvoje į kavos gėrimo kultūrą įsigilinau labiau nei namuose. Kaip italai geria kavą? Ateina prie baro, užsisako puodelį espreso. Išgeria per porą sekundžių ir išeina. Tačiau lietuviai su kavos puodeliu gali prasėdėti valandas. Taigi ši kultūra čia yra daug gyvesnė. Italams kavos gėrimas – įprasta kasdienybės dalis. O lietuviams tai yra ritualas“, – teigia Gianas Luca Demarco. 

Pasak E.Dapkienės, analizuojant „Maximos“ pardavimus, ryškėja ir kitas stiprėjantis pirkėjų įprotis – auga kavos pupelių pardavimai. Nors absoliuti kategorijos lyderė tebėra malta kava, ją vejasi tik jau minėta porcijinė kava, skirta aparatams.

Tobulo kapučino gudrybės 

Tuo metu paklaustas, kiek puodelių kavos išgeria per dieną, virtuvės šefas suskaičiuoja iki aštuonių. Gianas Luca dažniausiai renkasi espresą, todėl, šypsosi jis, italų pomėgis šiam gėrimui nėra mitas. Tačiau pastaruoju pašnekovas vadina klaidingą nuomonę, esą Italijoje kapučinas geriamas tik ryte. 

„Taip, italai šią kavos gėrimą dažniausiai renkasi pusryčiams. Tai daroma dėl to, kad gėrime esantis pienas su vėliau valgomu maistu gali būti prastai virškinamas. Bet jei Italijoje užsisakysite kapučiną po pietų, ir į jus kreivai pažiūrės barmenas, taip nutiks tik todėl, jog jam tądien yra prasta diena. Taigi, šią kavą galima gerti bet kada. Aš pats įprastai ją renkuosi vėlyviesiems pusryčiams. Apskritai, mano santykis su kava yra kaip su žmona. Abiem joms jaučiu visišką priklausomybę“, – juokiasi Gianas Luca Demarco. 

Virtuvės šefas taip pat pastebi, kad klaidinga manyti, jog tobulas kapučinas gali gimti tik gėrimą ruošiant kavos aparatu. Paprašytas pasidalinti kapučino ruošimo namuose gudrybėmis, Gianas Luca jas noriai atskleidžia. 

„Reikės prancūziško kavos preso, kurį lietuviai dažniausiai naudoja arbatai ruošti ir arbatžolėms nuspausti. Į jį įpilkite pašildyto pieno ir rankenėle pastumdykite jį aukštyn–žemyn tol, kol susiplaks pieno puta. Tuomet ji turi būti išmaišyta iki blizgėjimo, oro likti neturėtų. 

Belieka paruošti apie 30 ml espreso kavos ir ant viršaus lėtai užpilti pieno plakinį. Taip gimsta tobulas kapučinas“, – pasakoja G.L.Demarco. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?