Paaiškino, kuris aliejus – rapsų ar saulėgrąžų – naudingesnis ir kada kurį rinktis

Gardinti salotas, ruošti skirtingus padažus ar marinatus, gaminti kepinių tešlą ir, žinoma, kepti maistą – tam kulinarijoje naudojamas aliejus. Tačiau ne visi žino, kokį ir kada rinktis. 

Aliejus.<br> 123rf nuotr.
Aliejus.<br> 123rf nuotr.
Aliejus.<br>D.Umbraso nuotr.
Aliejus.<br>D.Umbraso nuotr.
Aliejus.<br>123rf nuotr.
Aliejus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 11, 2022, 8:04 AM

Populiariausi tarp pirkėjų – pagaminti iš rapsų arba saulėgrąžų. Žinovai pasakoja apie šių aliejų skirtumus, panašumus bei panaudojimo virtuvėje galimybes. 

Virš 4,8 mln. litrų saulėgrąžų ir beveik 1,1 mln. litrų rapsų aliejaus. Tokį kiekį šių produktų, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, parduotuvių lankytojai įsigijo vien per praėjusius metus. Anot jos, tiek aliejaus kartu sudėjus galėtų pripildyti daugiau nei 2 olimpinio dydžio baseinus.

„Akivaizdu – šis produktas yra neatsiejamas nuo lietuvių kulinarinio gyvenimo. Aliejus naudojamas dažnai, ir tuo stebėtis nereikėtų, kadangi jis yra vienas pagrindinių maisto ruošimo komponentų. 

Konkurenciją tarp dviejų populiarių šalies gyventojų pasirinkimų – saulėgrąžų ir rapsų aliejaus – stebime nuolatos, tačiau pastaruoju metu rapsų aliejus po truputį vejasi savo konkurentą. Pernai šios rūšies aliejaus pardavėme net 1,5 karto daugiau nei 2020-aisiais“, – sako E.Dapkienė. 

Pasak jos, prie šių aliejų populiarumo prisideda ir kaina. Pavyzdžiui, pigiausio rapsų arba saulėgrąžų aliejaus litras prekybos tinkle kainuoja 1,79 euro, tuo metu toks pats kiekis pigiausio, alyvuogių išspaudų aliejaus, – 3,49 euro.

Naudingi, bet su saiku  

Paklausta, ar tokį produktą apskritai vartoti rekomenduotina, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė atsako vienareikšmiškai. Pasak jos, aliejuose esantys riebalai yra viena iš trijų pagrindinių maistinių medžiagų, kurios, virtusios kalorijomis, teikia energiją žmogaus organizmui. Kitos dvi – tai baltymai ir angliavandeniai. 

„Riebalai būtini kiekvienam, tačiau labiausiai reikalingi tie, kurie vadinami geraisiais. Juose yra nesočiųjų riebalų rūgščių – omega 3, omega 6, omega 9. Šios medžiagos gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Tai įvertindami turime naudoti daugiau augalinės kilmės riebalų maistui ruošti. Tokie yra saulėgrąžų bei rapsų aliejai

Pastarasis sočiųjų riebalų, kurių derėtų vengti, turi mažiausiai iš visų šios kategorijos produktų. Netgi perpus mažiau nei alyvuogių aliejus.

Tuo metu pagamintas iš saulėgrąžų yra svarbiausias polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis. Tai medžiagos, padedančios kovoti su ateroskleroze, dažniausiai sukeliančia širdies ir kraujagyslių bei smegenų kraujagyslių ligas“, – apie vieno ar kito aliejaus naudą pasakoja kulinarijos ekspertė. 

Tačiau, pažymi ji, šiuos produktus vartoti reikėtų saikingai. Žmogaus organizmui riebalai yra būtini, bet pastarieji – ir labai kaloringi. Viename grame šių produktų yra net devynios kalorijos. 

Svarbu atsižvelgti į vieną savybę 

Rapsų ir saulėgrąžų aliejų maistinė vertė, sako B.Baratinskaitė, yra tik viena medalio pusė. Labai svarbu, priduria ji, ir kurį šių produktų pasirinkti virtuvėje. Todėl prieš priimant sprendimą kulinarijos ekspertė siūlo atkreipti dėmesį į tai, ar aliejus yra rafinuotas, ar ne. 

„Pirmuoju atveju produktas yra apdorotas cheminiu būdu. Po tokio proceso rafinuotas aliejus lieka skaidrus, be drumzlių, dingsta natūralus jo aromatas, spalva bei skonis. Dėl to šio produkto degimo temperatūra išlieka aukšta. Toks aliejus nesvyla ir yra tinkamas kepti. 

Tuo metu nerafinuotasis turi natūralių priemaišų, kurios labai naudingos organizmui. Kepti jis visiškai netinka, kaip ir šalto spaudimo aliejai. Bet jie puikiai pagardina salotas, užkandžius, mišraines“, – pabrėžia B.Baratinskaitė. 

Teigiama, nors vieningos nuomonės nėra, kad rafinuotas rapsų aliejus yra labiausiai tinkamas kepti. Šis aliejus yra neutralaus skonio, kvapo, o jį naudojant maistui kepti, patiekalai išlaikys savo natūralų poskonį. Dėl tokių savybių šis produktas idealus saldiems kepiniams ar majonezui gaminti. 

Tuo metu rafinuotas saulėgrąžų aliejus pasižymi švelniu saulėgrąžų aromatu bei skoniu. Norintiems maistui suteikti būtent tokių savybių, kepti verta rinktis šį produktą. 

„Rapsų aliejų taip pat galima naudoti patiekalams gruzdinti, gaminti įvairius kepinius. Jį verta rinktis ir dėl draugiškos kainos, mažesnės nei alyvuogių aliejaus. Tuo metu rafinuotą ir pagamintą iš saulėgrąžų galima naudoti kepant ar troškinant“, – kalba kulinarijos ekspertė.

Ji taip pat primena, kad labai svarbios aliejaus laikymo sąlygos – jo negalima laikyti šviesoje ir šalia viryklės, nes šviesa ir temperatūra skatina oksidaciją, dėl kurios aliejus gali apkarsti. 

Perkant aliejų reikia įvertinti ir kiekį – rekomenduojama pirkti tik tokio dydžio aliejaus pakuotę, kurią atidarius aliejų būtų galima suvartoti per mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.